Marie Ryman
AUG
30
2012

 



På förmiddag var det hoppclinics som gällde, bra upplägg kring hur utbildningsskalan används i hoppningen. Daniel, Jens och Anna-Clara var med och red, men extra kul var att Ingrid Jerlin och Early Trick, som gått grand prix-dressyr, också var med och hoppade. För hans del är syftet att använda det som en variation i träningen, hoppning är ju bland annat väldigt lösgörande.

 

Hopphästens markarbete syftar ju till att få den att hoppa så bra som möjligt, bli spänstig, stark och liksidig, reglerbar och genomsläpplig, för att kunna nyttja sin kropp maximalt och kunna lösa frågorna som ställs på banan sedan. Att kunna utföra rörelserna perfekt har inget självändamål för hopphästen, utan det är effekten tex skolorna vi vill åt. Men grundtänket är detsamma.

 



På eftermiddagen red den dressyriga halvan av klassen en dressyr-demo där tvåorna fick se hur deras examen kommer gå till. Och vi fick se våra skolhästar in action, Mexx ser ruskigt fin ut med Camilla i sadeln så det blir spännande att prova nästa vecka.







SEDAN var det dags att ge sig ut i terrängen, Chimeca var lite fundersam men gjorde allt snällt ändå. Han blev gladare och gladare vartefter han blivit varm i kläderna, och hoppade även en del mellan hindrena. Söt :) Största utmaningen med honom framöver blir att få honom att slappna av, han behöver liksom frusta ur och våga sträcka ut sig. Inte för att han är den stressade typen, men vaksam och alltid med spetsade öron.

 

 

Avspändhet och förtroende är superviktigt i hoppningen, annars fastnar man redan på lösgjordhet på utbildningsskalan, och då kommer vi få spänning i stället för spänst. Det är en jäkla skillnad det. Genom spänning får vi aldrig den där genomsläppliga, spänstiga och reglerbara atleten till häst som vi ju kom fram till att vi vill ha. Det gäller både för dressyr och hoppning.

 

 


Läst 29773 ggr Kommentarer Kommentera

 

Det var riktiga rallyskor som Martin spikade på Betty igår, hon var pigg och glad på morgonens ridtur vill jag lova! Massa övergångar och lite tempoväxlingar i galopp blev det, hon får nog inga problem med att springa in på tiden i terrängen... Målet som fyra-åring är debutant fälttävlan och det är ett bra mål, grundar för allsidig träning som ju är extra viktigt när de är unga. 

 

Så, på plats i Knytpunkten 8:30, med nästan alla skolans elever och studenter samlade. Information om utbildningarna, om skolan och allt som är på gång (bl.a. RGB till RS), och Jens berättade om OS och resan fram dit. Strömsholm har ju en förträfflig tradition av att fira framgångar med tårta, och en OS-final väger tillräckligt tungt för att firas i efterskott så idag var det extra fint förmiddagsfika kan man säga!

 

 

Sedan var det den årliga säkerhets-demon som gällde. Numera sitter ju regler och rutiner i ryggmärgen, men när vi mötte dem första gången i Flyinge kände jag mig mer förvirrad än när jag föddes. SÅ många regler? RS ska såklart vara förebild för sveriges ridskolor, och stall i stort, så är det någonstans det ska vara ordning och reda så är det ju här. Men är man bara inne i det är det lätt att göra rätt.

 

Det är också väldigt skönt för hästarna, som har måånga olika personer som hanterar dem, att allt görs på samma rutiner. De blir väldigt trygga i det.

 

Det sitter i bra även utanför skolan, man får ett fint katastroftänk och undviker farliga situationer så pass bra att de sällan uppstår. Det tror jag är det absolut viktigaste, att vara förutseende och inte chansa. Då faller sig resten naturligt. Och NÄR det går åt skogen, det är DÅ hjälmen eller stålhätteskorna skyddar en...





Angelica demonstrerar rutiner kring täckena... Ida agerar uppbindningsring i den tjusiga boxen, Camilla instruerar. Zonette var tålmodigt demonstrationsobjekt.


Dagens ridpass med Chimeca gick på grand prix-banan nere vid Slottet, framridning på galoppbanan runt och sedan trimmade vi inne på dressyrbanan. Vi hade strålande solsken och även om herrn var lite spänd så kändes han riktigt fin stundtals, fina byten gör han också. I morgon är det terränghoppning, tjoho! Vi ska definitivt muta någon till att fota.

 

Daniel och Jens informerade om upplägget för hoppkurserna på eftermiddagen, alltid kul att lyssna på dem, så engagerade och positiva i det här! Upplägget är egentligen som förra året och det var vi ju nöjda med, undantaget är att vi i år ska examineras på tävling i 120. Jättebra tycker jag, det ska ju vara på riktigt.

 

 

Vi körde på med lite mer tårta innan stalltjänstdags, och nu har vi skrivit på examensarbetet hela kvällen.. Ögonen går i kors och sängen kallar, i morgon blir det hopp-demo x 2, en dressyr-demo, och terräng. 

 

 

Clinics och ridning dagarna igenom alltså, good to be back...!



Läst 28913 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
28
2012

 

På samma sätt som lågstadiebarnen är helt slutkörda efter första skoldagarna fyllda med intryck är vi också lite matta! Två timmars dressyr-demo, en liten clinic alltså, med utbildningsskalan på förmiddagen, där Marianne höll i trådarna tillsammans med Ingrid Jerlin och Linda Andersson. På lunchen var det multi-tasking som gällde, mat och planering inför säkerhets-demo i morgon. 

 

Efter lunch var det en kortare unghästdemo med Jens och Åsa. I år kommer även tvåornas fyraåriga unghästar gå på lösdrift nere på Löten, som ligger bortanför slottet. Helt perfekt ju! Det är dessutom riktigt bra ridvägar runt där nere, och även om ridhus finns för löshoppning osv så kommer nästan allt jobb med dem att ske ute i naturen. Det ska såklart jag och kameran titta närmare på senare.

 

Vi håller mest till i Vita stallet i år, fast vi har hästar i både Norra och Agria också. 

 

Idag var det hoppdags för mig och Chimeca! Rysligt roligt att få sätta igång igen, men det tog förstås ett tag innan jag fick lite kläm på det hela. Han är försiktigt och backar av mycket själv, så en bra och stark galopp där jag fattar ett tydligt och tidigt beslut är det som gäller. För mig som tenderar att backa av en del själv så kunde jag verkligen inte fått en bättre häst för min egen utveckling! NICE! Och oooh vad han hoppar :)

 

Quest krävde också att man var tydlig i anridningen, men galopperade man på med den hästen var man lätt uppe i 4,5 meters-språng så det var till att hålla ihop det hela samtidigt... I tex Örebro tycker jag att jag fick till det rätt bra, men visst syns det vad jag menar?

 





Lilla Betty, som inte är så liten längre, har fått på sig skor nu och är redo att äntra grusvägarna igen. Om dagarna har hon det kalasbra, äter gräs och socialiserar sig med de andra damerna i hagen. Jag motstod instinkten att linda in henne i bubbelplast inför ihopsläppet, ni vet ju hur bra det gick sist, men det gick väldigt smärtfritt den här gången. Ångesten börjar släppa lite...

 

Ok, hög tid att sova, i morgon blir det upp gristidigt för att ta hand om Betty innan skolan så vi hinner skriva examensarbete i morgonkväll. Vila kan man göra i graven, men hallå, det är ju det här man har saknat...




 

 


Läst 30243 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
28
2012

 

Hej
jag är jättesugen på att söka in till hippologen, men jag vet inte om jag vågar?
för 11 år sedan när jag hade den där höga kunskapsnivån när det gäller hästar så hade det inte varit några problem, men så slutade jag rida (dumt nog) och hade ett uppehåll på 10 år fram tills november förra året. då hittade jag en medryttarhäst och har i princip fått "lära om" allt från början.
jag är nu 32 år och har all den där kunskapen liggandes långt in, men det är otroligt svårt att få fram den!
som det är nu har jag varken tid eller råd att rida mer än på medryttarhästen 1 gång i veckan.
hur ser det ut bland de som kommer in på hippologen?

 

 

Hej! Vid antagningsprovet bedöms ens förutsättningar för att kunna klara kursmålen, det behöver inte vara perfekt från början men en bra grund krävs, liksom utvecklingsförmåga.

 

Form är en färskvara även för ryttare, så oavsett vilken nivå du har varit på tidigare, så tycker jag att det låter som att du behöver sätta ordentlig fart på träningen igen. Då räcker dessvärre inte en gång i veckan... 

 

OM du är intresserad - kom och hälsa på först! Årskurs ett på Flyinge börjar om en vecka med en full klass. Åk ner och titta, diskutera med lärarna, och om du tror att du skulle kunna klara det - kör! Hitta fler hästar att rida, rid för tränare, och försök komma igång på allvar igen.

 

Lycka till!

 

 






Läst 27020 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
27
2012

 

Skolstart idag! Första dagen på tredje och sista året på hippologprogrammet och vi är jätteglada över att vara på Strömsholm igen. Det här innebär också såklart en nystart för bloggandet efter sommaren, så - välkomna tillbaka! Det här blir en spännande resa!

 

Vad kommer hända i år?

 

Ridmässigt görs examinationen på 120-nivå i hoppningen, och Msv C-B i dressyren, fast precis som förra året är inte kursmålen något tak för hur mycket vi ska lära oss... Redan i våras tog jag mig ju över 130-banor på träning och sista programridningen jag gjorde var Msv B:2, så hur långt jag kommer i år är egentligen upp till mig själv känns det som :) Det är bara att ge allt och försöka utnyttja tiden maximalt, och det lovar jag att göra!

 


Skolhästarna från år 2: RS Quest, RS Mataking, och beridna högvaktens remont Flip Flop.

 

 

I år har vi ingen egentlig unghästkurs som vi haft tidigare år, men några i klassen kommer ha som examensarbete att rida in unghästar som då ska gå på lösdrift på Löten, och vi lär få vara med på ett hörn där ändå... Sedan har jag ju min egen också, hon blir fyra nästa år och min plan är att försöka haka på tvåornas fyraåringar litegrann med henne där det passar.

 

 

 

Årets skolhästar

Mina hopphäst för terminen blir ingen mindre än Chimeca La Silla! 7-årig valack efter Chiquitin LS La Silla – Pilot – Weinberg.

 

Ovan är jag och Chimeca efter premiärturen idag, riktigt trevlig att rida så det här ska bli superkul! Nu blir det till att rida in sig lite och bli varm i kläderna igen, och sedan är det allt dags att damma av kavajen. Det är inte varje dag man har en sån här ferrari till sitt förfogande.

 

 

Stulet foto från stromsholm.com.

 

 

 

I dressyren är det RS Mexx som ska lära mig att rida, 9-årigt sto efter Rubinrot - Maistic - Maraton. Definitivt inte fy och skam det heller, här är hon med Jossan Martinsson i sadeln när de red division 1-dressyren i våras. Väldigt fin häst!



 
Jossan och RS Mexx

 

Sista året ingår det också ett examensarbete, där jag, Emelie och Lina kommer skriva om slowfeeding och vi är redan igång! Företagsekonomi, praktik och didaktik ingår också, men mer om det får vi allt ta senare för nu är det middag på IKEA som gäller, och sedan ska Betty få lite kärlek och mat. 

 

 

Det är SÅ kul att vara tillbaka och vi ser fram emot ett spännande och lärorikt år, förväntningarna är så klart höga men det kan nog inte bli annat än bra med det här utgångsläget!


Har ni frågor är det bara att skriva i kommentarsfältet, vi hörs!

 

 


Läst 28342 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
20
2012

 

Go hard or go home, tänkte jag och Rebecca, satsade allt på ett kort och väntade tills kvällen innan vi dammade av Betty för fotografering. Vi hade tur, molnen höll sig borta!

 

600 bilder på 45 minuter blev det. Hon är inte fotogenisk, men tar man tillräckligt många bilder är det alltid någon som blir bra. Kanske en, åtminstone.

 

När vi skulle ta motsvarande kort på Lastrelli för ett par år sedan fick vi jonglera med trädgårdsstolar för att ens få honom att titta åt vårt håll. Då trodde vi att botten var nådd, men det var den inte. Betty tar hem priset som mest svårflörtad i Stockholms län, grattis grattis. Tills nästa gång behöver jag lära mig göra frivolter eller släppa ut en flock harar eller så... Någon som har något super-tips?

 

 

Är man tre år så är det dessutom liiite begränsat med vilka vinklar som är smickrande... Det är inte jättelätt att pricka in en sådan pose när dessutom man inte själv styr vart öronen ska spetsas, så Rebecca fick löpa kors och tvärs utifrån vad som var intressant för stunden.

 

 

Såå, av de bilderna där hon ser ut som en rätt tjusig häst, och dessutom har öronen framåt, är vi kanske nere på sådär 10 bilder. Och slutligen hon ju helst stå åt rätt håll för att ljuset ska träffa rätt.

 

Vi har haft lättare uppgifter, men envisast vinner och vi fick in vår 10-poängare till slut! Värdig en inramning, tusen tack för denna bragd Rebecca! Vi firade med kräftor och kantarellpaj... :)

 







Läst 29159 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
18
2012

 

 

Instagram: Marieryman

Världens bästa app! Favoritmotivet är ingen högoddsare precis, idag presterade vi någon sorts exteriörbild så här efter betet. Inte så tokigt!

 

 

 

Det är såå kul med bilder! I morgon ska duktiga Rebecca Magnusson komma och fota Betty, jättespännande! Vi hoppas på fint väder också, helst lika fint som när hon tog de här bilderna på Lastrelli, ett par dagar innan jag flyttade till Flyinge för exakt två år sedan. Det var väldigt välplanerat, jag hade ridit på ängen några dagar tidigare och tänkt på vilket härligt ljus det var där på kvällen. Så vi gjorde slag i saken, planerade in den perfekta tidpunkten, utrustade oss med tålamod och Becca tog säkert flera hundra bilder på sådär en kvart. Flera av dem är verkligen helt underbara, en sån där fin sensommarkväll som man aldrig glömmer.

 

Det är två år sedan nu! Tiden har gått fruktansvärt fort och jag förstår just ingenting. Fem dagar kvar innan cirkus Ryman far mot Strömsholm. Damn.

 

 

 

 

 

 

 




Läst 29416 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
13
2012



Malin och Prizilla var tvåa i Tierp huvudklass idag, och vann gjorde RS hopplärare Daniel Svensson, härligt! Phoenicz gick 145 han också, duktig!

 


I veckan har jag hunnit med Phoenicz-hoppning, klen insats från min sida dära.. På schemat stod också rida 5-åring, jobba på med Betty som nu är nyfriserad, avmaskad, och redo inför flytten om drygt en vecka!


Tiden har gått fort och tur är väl det för nu kliar det mer och mer i fingrarna för varje dag som går. 

 

Clara är i Malmö och kollar på fälttävlan så hennes hästar Em's och Lastrelli fick dras med mig torsdag-söndag. Inte mig emot! Passade på att checka av att jag kan rida i en dressyrsadel. Nemas problemas. Marianne kan vara lugn, har inte tappat stinget trots tre månader i 98% hoppsadel.

 

 

 

 

Gav mig själv en uppgift idag med Lastrelli, dags att trimma till precisionen lite i hoppningen... Bakläxa kan vi väl kalla det. På det raka relaterade växlade jag mellan 7, 8 och 9 språng, det böjda 5-7 beroende på vilket spår och språnglängd man valde.

 

Så, övningens mission var då att INNAN varje anridning välja exakt linje och antal språng. Så där kan man leka i det oändliga, men städat och på tygeln, i balans och väl inramad, samma jämna rytm genom, och hålla sig på den tänkta linjen. Gick super, övningar som denna är verkligen kalasbra för att jobba upp timingen, avståndsbedömning, checka lydnad och precision.

 

 

Har känt mig rätt tappad sista veckorna men nu gick det som en dans, full koll på läget! BRA RYMAN!


Läst 31649 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
12
2012

 

Sitter och myser framför TV:n och OS-avslutningen. Förutom hästar är musik också ett stort intresse, så veckan kan inte få ett bättre avslut än ett tre timmars medley direkt från London! Sitter här som ett barn på julafton när favorit efter favorit uppenbarar sig i rutan!

 

Med teknikens under har jag kunnat följa OS slaviskt från de mest konstiga platser. Förutom att svettas framför den riktiga dumburken så har jag gjort vågen i konsum-kön, hyperventilerat på bussen, glädjetjut i IKEAS ta-själv-lager, ångest i fikarummet och det obligatoriska medalj-JA-skriket släpptes ut på en parkering. 

 

 


Hatten av för våra svenska ryttare, VILKEN spänning de har bjudit oss på och vi har haft all anledning att vara stolta! Även där det inte räckte riktigt hela vägen kan vi vara säkra på att de gjort sitt yttersta och på vägen har de bjudit oss på riktigt bra ridning. 

 

 

En ganska otippad highlight är - okej, den är fruktansvärt otippad - ett radioreferat till dressyr! Jag VET att jag är lite efter som har missat det här, men Christian Olssons målande kommentarer till Patrik Kittels första ritt kan vara bland det roligaste jag någonsin hört.

 

Ni. Måste. Lyssna.


"Han saxar sig fram, böjd som en banan..."

 

 

 

Nu ska jag rikta fullt fokus mot London igen, är alldeles i trasorna efter att ha fått både Pet Shop Boys, Muse, Beatles, och Fatboy Slim OCH Monty Python i ett svep. Queen-legenden Brian Mays gitarr ger mig nästan lika mycket gåshud som Plot Blue.

 

Men bara nästan, förstås.


Läst 31843 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
01
2012

 

Tur att det inte var någon ridsport i OS idag, hjärtat behövde definitivt en dags återhämtning innan det är dags för den utdragna dressyr-infarkten.

 

 

Jag har hopptränat idag. Första banhoppningen sedan... Ja examen, typ. Ridit har jag ju gjort massor, men mestadels unghästar och möjligen arbete över cavaletti och småhinder för att underhålla ögonmåttet lite. Men nu är det hög tid för shape up inför skolan. 

 

Det är ju vidrigt med uppehåll från hoppning. När man kör igång igen får man genomlida hela sin hopp-evolution från de senaste åren igen, fast aningens snabbare då. Alla gamla fel och ovanor kommer banne mig tillbaka IGEN. Bara det att den här gången vet man preciiis vad man gör på fel, och ser säkert sju galoppsprång innan hindret att det kommer gå åt skogen.

 

Men, bästa Phoenicz har en ängels tålamod (det hade Malin med :) ) och lite högre än 70 cm klev vi allt över. Snaaart kommer nog hopphjärnan igång igen, så jag kanske kan rida som jag tänker också... Jag har saknat det här :)  Om tre veckor flyttar jag och Betty tillbaka till Strömsholm, jag är sååå laddad inför det här året!


 


Läst 35159 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.