Marie Ryman



Hoho, idag blev en lång dag... Red en glad Betty tidigt i morse, trevligt studiebesök på fina ridskolan Stora Ekeby, red ut på Mexx i blåsten, och sedan åkte jag och Emelie, stallchef Jonas, och två hipp-tvåor till Äppelvikens ridskola i Stockholm.

 

Agria hade clinic med Douglas Lindelöw och Angelica Augustsson, och treåriga Lisbeth fick demonstrera löshoppning med det nya systemet med två hjälphinder. Halv elva nu ikväll kom hon hem till kompisarna i hagen, och nu tänker jag stupa i säng...

 

Stalltjänst i morgon och sedan är det hoppdemo på bankbanan! Janne Jönsson är på RS så jag har på känn vad det kommer handla om. Gonatt :)


Läst 26534 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
16
2012




Idag var det dags! Jag och Angelica tänkte att det är lika bra att komma igång på en gång, fast lite lägre, så vi vet vad vi har att vänta oss under hösten! Vi lastade Chimeca och hennes skolhäst Hipson och åkte till Vingåker, 100 och 110.

 

Inte mycket att klaga på idag. Första rundan var lugn och sansad för att hinna med mellan hindren, han hoppade runt och fint och det blev en 2:a placering där. Till nästa klass var planen att öppna upp galoppen mer och det blev rättså bra, man kan säga att det ligger lite utanför både hans och min komfortzon att välja de större distanserna så jag behöver lära mig att bli beslutsam där och understödja dem rätt! 

 

Men jag är nöjd med rundan, kändes som helt rätt plan, och efter sista hindret i omhoppningen var han skönt avspänd och nöjd med sig själv också, ni ser på bilden :) Bra kvitto!! 5:a slutade vi. 







Angelica och Hipson gjorde två superfina felfria rundor i avdelning b, så vi är väldigt nöjda med dagen! Min vapendragare Rebecka har varit på besök i helgen och åkte med som groom, en strålande insats :) 

 

 

Då är vi igång! Det kommer bli en toppenhöst, bara att njuta av att vi får låna de här fina hästarna och ta tillvara på tiden. Verkligen guld värt!







Läst 27318 ggr Kommentarer Kommentera

 


Man köper en väldigt gullig (och ullig) hybrid mellan gasell och virvelmarsvin i februari...






Och ett halvår senare har det blivit en häst!  





Karin Morgan, som härdar ut med att vara handledare åt oss i examensarbetet, tömkörde pärlan igår! Betty fick godkänt och är välkommen tillbaka, vilken tur. Himla bra att kunna få proffs-hjälp med henne. Carin Brosäter fotade, hon är bra hon!

 

 

 

Annars är det full fart som vanligt, i onsdags kom vi till hopplektionen och möttes av 25 blivande ridlärare, SRL II, som tillsammans med ett gäng från klassen delade upp sig på fyra hästar för en dryg timmes problemlösning. Vår hopplärare Daniel Svensson höll i trådarna och det blev verkligen toppen! 

 

Sju personer slog sina kloka huvuden ihop och jag och Chimeca fick en ordenligt lösgörande framridning i nya ridhuset, för att sedan gå in i röda ridhuset och hoppa en bana - och se om framridningen givit något resultat! Visst gjorde den det och det var väldigt givande för alla inblandade, bra diskussioner där det fanns tid till att studera detaljer, ändra, analysera, osv. Sällan har man väl blivit så synad :) 

 

Med Chimeca är det grunderna i markarbetet som är viktigt, att han blir genomsläpplig och påverkbar, och stora utmaningen ligger sedan att ta med sig den ridningen in i banhoppningen. Så ett tänkbart system är att på träning hacka upp banan och ta sig tid till lösgörande volter mellan hindren och rida an på nästa hinder eller linje först när känslan är bra. Känns som att vi är på rätt spår där. Det betyder inte att det är enkelt...

 

 

På söndag är det tävlingsdags för oss! Tjihooo

 

 


Läst 28178 ggr Kommentarer Kommentera

 

Frågorna fortsätter att trilla in så jag svarar efterhand! 

 

Är det möjligt att tidsmässigt ha två egna hästar och samtidigt gå hippologen? Hur ser till exempel schemat ut? 


Det beror lite på. Jag hade två hästar i slutet av ettan och det fungerade  även om man inte hann sova så mycket, men annars tycker jag en häst är fullt tillräckligt. Tempot är inte helt jämnt över åren, vissa perioder är väldigt intensiva där man får kämpa för att hinna med en häst, medan man under andra perioder, t ex när man är ute på praktik, har betydligt mer tid. Då är det ju bara bra att kunna hålla igång ridningen med sin egna häst. 

 





Så här ser schemat ut för den här veckan, tryck på bilden så blir det större. Just nu har vi alltså hoppning varannan vecka och dressyr varannan, och givetvis har man inte alla stalltjänstpass utan vi har ett rätt komplicerat rullande schema för det som vi själva lagt. Helgstalltjänst ingår också, var tredje helg ungefär. Utöver lektionerna är det en hel del självstudier och arbeten, i år är det såklart examensarbetet som tar mycket tid. Så, ja, fullt ös :)



Har du innan gått en gymnasieutbildning med inriktning häst? 

Nej, jag gick naturvetenskaplig linje på ett alldeles vanligt gymnasium. Det jag är allra gladast för är att jag läste så mycket engelska det bara gick i gymnasiet, bästa tipset jag har till er som ska söka! Det blir tufft med vetenskapliga artiklar och annan litteratur annars!

 


Hur bra betyg krävs på ett ungefär för att bli antagen till programmet? 

De senaste åren har det inte varit fulla klasser som börjat programmet, så de som varit behöriga och gjort ett godkänt antagningsprov har blivit antagna.

 

 

 

Jag undrar hur gammal är den äldsta som går hippologen. När tycker du att man är för "gammal"?

Så länge man är tillräckligt smidig och böjlig för att hänga på treåringar, tål en flygtur ibland och framförallt är beredd på att lägga tre intensiva år av 100% häst så tror jag inte åldern spelar någon roll. Vill man, och har förmågan, så är det inga problem. I vår klass är åldersspannet inte stort, äldsta är 25 och jag är yngst med mina 22, i tvåan är den äldsta 27.

 

 

Fixar skolan boende eller får man ordna med det själv? 

Man ordnar själv, skolan skickar ut listor med boenden runtikring, men sedan får man fixa resten själv. Det råder inte direkt någon bostadsbrist men var ute i god tid och kolla upp med gamla studenter vad de rekommenderar. Jag kan gladeligen tala om var man inte ska bo, bara att maila...

 

 

Bor man där? Kan man ta med sig sin egen häst? 

Alla i min klass bor på cykelavstånd från skolan, jag har mindre än 5 minuter till vita stallet. Väldigt praktiskt :) Bor i nyrenoverad studentlägenhet på 23 kvadrat, egen kokvrå och dusch, 7 andra hippologer i korridoren. Jättetjocka väggar, dock ständig renovering på våningen under, tur att man ändå går upp tidigt...

 

Se ovan! Finns ganska bra med stallplatser här, går också att ha hästen uppstallad på skolan om plats finns, men smakar det så kostar det... Egen häst går att ha med i utbildningen i årskurs två och tre OM behov finns och om lärarna bedömer hästen som lämplig.

 


Vilken nivå skulle du säga att man måste ligga på ridmässigt för att klara antagningsprovet och har du några tips på hur man bäst förbereder sig?

Svårt att säga men dressyr LB-LA, god sits och inverkan och förutsättningar för att kunna klara kursmålen och kunna utvecklas är vad de vill se, i hoppningen är lämplig nivå minst 100-klass, och även där vill man se att man har tillräckligt bra grund för att klara kursmålen. Träna på att rida på bestämt antal galoppsprång på relaterade avstånd, det ingår i provet. Förbered dig genom att rida olika hästar, diskutera din ridning med dina tränare så att du känner till dina styrkor och svagheter, se till att du är inne i ett analytiskt tänk och kan förklara både hur du tänker och motivera det du gör. Det är i och för sig nyttigt för alla att tänka på :)

 

 

 



Läst 26267 ggr Kommentarer Kommentera

Bästa frågan hittills är tveklöst den här, läge att repetera känns det som!

 

Hej! 

Jag har undrat nu ett tag vad hippologprogramet är. Vad man får göra och vad man utbildar sig till och så? 

 

 

Hippologprogrammet är Sveriges enda universitetsutbildning inom häst!

 

Programmet numera är treårigt och ger en kandidatexamen i hippologi, vilket egentligen betyder att du har ett otroligt brett kunnande både praktiskt och teoretiskt och har en väldigt bra grund för att kunna jobba med det mesta som har med hästar att göra! Här kan man läsa om goda exempel på vad examinerade hippologer jobbar som.

 

Första året läser man på Flyinge, ett ganska grundläggande och allmänbildande år med fokus på att ge kunskap om hästen. År två går alla på Strömsholm, här ligger fokus mer på människan och pedagogik, examen där ligger i nivå med SRL level II. År tre väljer man inriktning - mot ridlärare på Strömsholm, och mot unghästutbildning på Flyinge. Mer finns att läsa här, på SLU:s hemsida.


Jätteglad Marie efter en lyckad hoppexamen i ettan! Fiiina Quick Nick!

 

Ungefär 50% av kurserna är teoretiska, och området som täcks upp är enormt... Foderlära, funktionell anatomi kopplat till hur hästen ska tränas för hållbarhet, sjukdomar, avel, genetik, bygga stall, företagsekonomi, pedagogik, undervisningsmetodik, givetvis mycket ridlära, lite hovvård och tappskokompetens, vi har dissekerat diverse kroppsdelar och organ, listan kan göras hur lång som helst...

 

Vi lär oss mycket om mycket helt enkelt! Och det är den helhetssynen och kunskapen som behövs i hästvärlden. Är man nyfiken på vad som hänt sammanfattas det rätt bra i nyårskaramellerna för 2010 och 2011 vol 1 och vol 2.



Praktiskt utvecklar vi vår egen färdighet i hoppning och dressyr på välutbildade skolhästar, de håller väldigt bra kvalitet, men en del unghäst ingår också, inridning och senare fyraåringar som vidareutbildas. Mer då... Ja vi tömkör, hoppar terräng, allt ni kan tänka er. Förutom att vi blir hejare på att läsa vetenskapliga artiklar, så får vi en bra ridutbildning också. Lärarna på samtliga områden är bland de främsta i landet på sina områden, så vi får verkligen lära av de bästa, både teoretiskt och praktiskt. 

Jätteglad Marie igen efter en finfin tävlingsrunda i 120 med grymma skolhästen Quest, Örebro, våren 2012

 

 

Hur det är att gå här finns rätt bra beskrivet i den här bloggen! Det är otroligt intensivt som ni säkert förstår, men helt fantastiskt att få ägna sig åt det man tycker är allra roligast. Man lär sig nya saker precis varje dag och det händer saker på anläggningen hela tiden. Dessutom lär känna människor som är precis lika hängivna som en själv. 

 






Läst 26416 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
10
2012


Tycker allt att det är dags!


Fråga precis vad ni vill så ska jag försöka svara, alltid spännande :) Använd kommentarsfältet nedan eller maila till hippologbloggen@gmail.com












Läst 25323 ggr Kommentarer Kommentera

 

Inspirationen flödar inte hela tiden. Halv nio i morse flödade den definitivt inte, jag, Emelie och Lina satt och stirrade på skärmen och hoppades på att någon bra idé till hur vi ska gå vidare med inledningen skulle ploppa upp. Det gjorde det inte. Det fanns väldigt många saker vi hellre hade gjort än leta efter artiklar om arbetsmiljö i hästverksamhet vill jag lova, önskar mest att vi kunde bli klara med faktadelen så vi kan börja med försöken och få se hur det faktiskt fungerar i praktiken!

 

En sak vi hellre ville göra än sitta där var att rida till slottet, så det gjorde vi. Nu är jag tillbaka i hoppsadeln på Chimeca, idag frustades det friskt och han kändes riktigt loss och avspänd! Sedan gäller det att hålla kvar den avspändheten men fortfarande ha honom mellan hjälperna, framme för skänkeln men väntandes, kunna växla tempo och form, ja då blev det genast svårare... Fick bra resultat dock så det ska bli intressant att hoppa i veckan. Hoppas vi kan filma lite.

 

 

Vi är även igång med tömkörning en gång i veckan nu, hur kul som helst och verkligen svårt, men det är himla bra resultat man får! Ska försöka få till det så att jag kan få hjälp med Betty i veckan, få henne lite proffs-körd. Nyttigt.

 

 

Vi laddar också upp inför en examen om två veckor, SRL II, alltså själva yrkesexamen för att kunna få ut sin level från ridsportförbundet. Så, nästa vecka blir det en del undervisningsmetodik, didaktik i form av problemlösning i ridhuset, muntlig redovisning av bakdelsvändning (i en KVART, jag är lite svettig....), teori kring undervisningsmetodik på sal... Mycket att stå i alltså. Företagsekonomin är i full gång också, 9 timmar på sal i veckan...

 







Schema för det som ska göras efter skolan nästa vecka, bra med Lina i gruppen. Det finns inget hon inte kan koordinera och styra upp. 

 


Och någonstans mitt i allt detta kryper sig en lite jobbig känsla av att tiden rinner iväg så himla fort och att vi bara har detta året kvar, och samtidigt som jag dunkar huvudet i bordet för att jag verkligen inte fattar om det är debet eller kredit som jag ska sätta in siffrorna på, så har vi väldigt, väldigt roligt också. Och jag har verkligen ingen aning om vad jag gör om ett år.  Jag har ungefär 100 olika idéer, men jag vet verkligen inte. Det var svaret på den frågan det.

 

 

 


Läst 25831 ggr Kommentarer Kommentera

 

Förutom att jag väcktes övertygad om att jag var på väg att bli spetsad av en slagborr (de bygger om på våningen under mig, vi blir väckta sådär halv sju veckans alla dagar), så var det en bra dag idag!

 

Tjuvade till mig bästa Quest och hoppade bana för Jens i morse, det tog en kvart innan jag hade knappat in mig men sedan var vi tillbaka i gamla gängor! Att hoppa på den hästen är verkligen bland det roligaste som finns, och i stort tycker jag det gick rätt bra, timingen börjar komma tillbaka mer och mer. Dressyren på Mexx gick väl okej, jag har massor att tänka på, framförallt behöver JAG bli kvickare och snabbare, annars kan ju aldrig min häst bli det. Blir en nyttig termin det här.

 

Lite  ridlära har vi hunnit med också, och en sväng till Erikslund för lite shopping. Spiralblock, cykellysen, mössor och saltsten, och middag på Ikea. Say no more.

 




Idag hade vi också handledarträff, kul att ni är så många som är intresserade av vårt ämne! Vi har massor att bearbeta med inledningen och faktadelen, har väldigt mycket fakta att stå på men det måste struktureras upp och skapas en bättre röd tråd... Det ville diskutera idag var hur vi ska lägga upp själva försöken.

 

I det första försöket kommer vi hålla till i gymnasiestallet, och bestämt är åtminstone att vi kommer ha fyra hästar med i försöket - två utfodras hela dygnsgivan slowfeedingnät, och två som får sin giva ransonerad "som vanligt" och fodras då morgon, lunch, eftermiddag och kväll. Vi måste fundera på längden på invänjningsperioden, lär bli 7-10 dagar, och längden på försökstiden (då vi filmar) vilket blir minst 3 dagar. Det blir ett cross over-försök där vi sedan byter, så att de andra två hästarna utfodras i nät och de första ransonerat på golvet. På så vis blir de sin egen kontrollgrupp, och resultatet blir säkrare. Här kan vi studera ättid, födosöksbeteende, ätställning, etc.

 

Nästa del av försöket görs i norra stallet, där vi kommer titta på arbetsmiljö, alltså klocka tiden det tar för utfodring med de olika metoderna, och beteende vid utfodring för respektive metod. Här måste vi dels fundera på upphängningsanordning, det vore ju smidigt att kunna hissa upp näten och på så vis slippa det tunga lyften med att hänga upp dem manuellt i tex karbinhakar. Storlek på nät och placering i boxen måste vi också fundera på, och sedan ska det såklart göras en budget för det hela så....

 

...man kan säga att vi inte är riktigt klara än. Vi kom ut från mötet med betydligt fler frågor än vi hade innan. Men igång är vi, och det är inga tveksamheter kring vad vi ska göra i helgen.

 

 

På frågan om min häst ska få ett slowfeedingnät är svaret nej, hon skulle mer behöva någon sorts quickfeeding. Typ en tratt. Eller ett väldigt stort hål i nätet. Hennes kvällspåse rymmer imponerande dryga 10 kg och hon äter upp allt under natten, bra där. Vuxen färg på påsen också, inga problem att hitta den bland dom blåa...

 


Nu ska jag gråta lite över att jag missar VMA-galan i natt, vill inte riskera att somna på ekonomin så det får va. Hårt. 

 

Vi hörs!


Läst 27098 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
05
2012


Spenderade morgonen hos min häst, nu är hon nyfriserad och fin. Vid 10 hade vi fika-möte, jag, Lina och Emelie, där vi diskuterade igenom hur vi ska lägga upp försöken med slowfeeding-näten.

 

 

Syftet med studien är att undersöka om utfodring med
hjälp av finmaskiga hönät är ett sätt att förlänga hästens ättid, utan att dess
hälsa påverkas negativt, och att undersöka hur arbetsrutinen för människan
påverkas. 

 

 

Hästar är ju som bekant både fysiskt och psykiskt anpassade för att äta och söka föda större delen av dygnet. Fri tillgång på grovfoder är det bästa för att tillfredställa hästens tuggbehov och främja både fysisk och psykisk hälsa, men det kan vara svårt att tillämpa eftersom det totala näringsintaget då lätt blir för högt för många hästar. Självklart kan man anpassa näringsinnehållet i hösilaget efter näringsbehovet, men det är ju inte alltid praktiskt genomförbart.

 

Saxat ur vårat första utkast:

...På senare tid har finmaskiga hönät lanserats som
en möjlig lösning på detta. I dessa nät är maskorna mindre jämförda med maskorna
i traditionella hönät. Enligt tillverkarna gör de små maskorna att hästarna
endast kan dra ut ett eller ett fåtal strån åt gången, vilket bidrar till att
det tar längre tid för hästen att äta sitt foder. Tuggtiden ska på så sätt bli
längre. Tanken är att hästen skall ha tillgång till foder under en längre
period utan att hästägaren skall behöva öka antalet utfodringar eller
fodermängden. Målet är att hästarna skall må bättre både fysiskt och mentalt
eftersom en mindre och jämnare fodertillförsel ligger närmare hästens naturliga
sätt att äta. 

 

 

Det vi vill studera i försöken är hur dygnsrytmen ser ut för hästarna när hela dygnsgivan av grovfoder läggs i finmaskiga hönät, och till vår hjälp har vi kameror som kan filma hästarna dygnet runt under försökstiden. En beteendestudie alltså. Dessutom ska vi titta på arbetsmiljön, hur arbetstiden påverkas och vilka moment som ingår. Vi har lite att fundera på kring hur vi praktiskt ska gå tillväga, men ska bolla med vår handledare Karin Morgan i morgon.

 

 

 

Mexx och jag red lite på RS-banan idag och klättrade på åsen, och på eftermiddagen var det uppstart av didaktiken. Teoriundervisning var ämnet, och själv ska jag hålla en 10-15 minuter lång föreläsning om bakdelsvändningar på onsdag. Hoho, teoriundervisning ska visst vara inspirerande och engagera åhörarna, jajamen här har vi en utmaning känner jag ;)

 

Möte med kårstyrelsen avverkades på kvällen och sedan filmvisning, å så var EN TILL dag till ända. I den här takten är vi snart examinerade och klara, hej vad det går.

 

Mexx idag, Carin filmade lite! Så himla nyttigt att se sig själv.

 

 


Läst 28455 ggr Kommentarer Kommentera


Ögonen går verkligen ikors nu så det blir ett kortis-inlägg idag. Det blev en lång dag, hopp-demo i morse, klippning av liten drogad häst, rida Betty, företagsekonomi, stalltjänst, och så dressyr med Mexx 18-19. Det gick bra, börjar sakta veckla ut benen och komma ner i  sadeln, hon är bra fin den där hästen!

 

Linn var vår hjälte som lagade mat åt oss när vi kom hem vid åtta, så vi har haft en jättemysig kväll tillsammans med ett gäng hipp-tvåor, det är så bra att bo i korridor med allmäna utrymmen :)

 

I morgon ska vi börja planera försöket i examensarbetet, hög tid att ni får veta vad det är vi ska pyssla med. Får bli i morgon. Vår handledare tror i alla fall på oss: "Beroende på hur bra försök/datainsamling blir, så kanske vi ska överväga att skriva uppsatsen på engelska med målsättning att publicera arbetet internationellt."

 

Det vore något det, jag gillar visserligen att skriva på engelska men vi har fullt schå med att formulera snygga meningar till arbetet på svenska... Faaast, med tanke på hur ambitiöst vi har börjat så verkar det ju dumt att vika ner sig för en sådan sak. Det klart vi grejar det.

 

Nu sova, i morgon är det dessutom kårmöte och filmvisning av strömsholms-klassikern "Ryttare i blått". Stay tuned, på RS har man aldrig långtråkigt... :)






Läst 27068 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.