Marie Ryman



Jag har krigat hårt för att hinna ifatt lite med livet i helgen. Allt som skjutits upp senaste månaden är i princip avcheckat, från tvätt till inlämningsuppgifter till bunkra matlådor i frysen till att köpa vinterkläder. Men nu är jag i fas. Nästan.

 

I morgon drar period 2 igång, den bästa på hela året! Halva klassen far ut på praktik och kvar är jag och sex andra, med varsin hopp- och dressyrhäst. Nu börjar också examensarbetet, KEX:et, på allvar med schemalagd tid. Tryck på bilden så ser ni planen! På torsdag ska vi rida för Kyra, ska bli jättekul.



 


Jag och Sofhie har satt ihop en affärsplan, uppgift i företagsekonomin, i ett rasande tempo under helgen! Vi har planerat ett företag med tränarverksamhet, försäljningsbudget, beräkna kapitalbehov och finansiering för uppstarten, resultatbudget, likviditetsbudget... Mycket siffror blir det men vi är nästan färdiga i alla fall. Tentan gick bra! En kompletterande inlämningsuppgift krävs för en femma för oss båda, Sofhie hälsar att det här med att dunka huvudet i boken fungerade alldeles utmärkt! Jaa vad gör man inte :)

 



Betty är glad för minusgraderna i alla fall, för det betyder att man får gå i stora gräshagen! Hon har fått en smäll på utsidan skenbenet och är ganska tjock och varm, så vi förlänger semestern lite till tills det gått ner. Annars mår hon bra.



Så, nu ska jag fila på det sista på dressyruppgiften, nuläges-analys av mig själv som ryttare. Likadan ska göras för hoppning. Brister och förtjänster, well well well...


Läst 27482 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
27
2012

 

-2 grader. Det innebär att jag grävde fram alla varma kläder jag äger och har i morse, jag vet inte vad jag ska ta till mer när det faktiskt blir kallt på riktigt, men... Det blir ett senare problem.

 

Premiärtur på Wanbori i morse, i varma och gosiga Gula ridhuset. Jättefin häst, mjuk och mycket välutbildad! Reglerbar, vändbar, följer vikthjälperna bra. Goda förutsättningar alltså, då får vi se i veckan vad han tycker om hoppning!

 

Nu ska jag och Carin bege oss ut i den civila verkligheten och köpa varmare kläder :)

 








Läst 27219 ggr Kommentarer Kommentera

 

Hej hej igen!

 

Veckan har gått i ett rasande tempo och mycket har hänt... Fina Chimeca är halt! Det kom plötsligt och från ingenstans, han utreddes i början av veckan och det är i framknät det sitter, boxvila och stillsamma skrittpromenader ägnar vi oss åt nu... Så himla tråkigt, stackarn, så nu stryker vi den tävlingsplaneringen och hoppas att han kryar på sig. Kanske kanske till hoppexamen i alla fall... :(

 


 

Stand in var Akatzie som jag hoppat idag, riktigt fin häst men rätt svårmotiverad! Fast jag har visst en del myror i rumpan att ta till, och hon kom igång bra, hoppar fint och är smart när hon vill. Från helgen och fram tills Chimeca är igång igen heter min hopphäst Wanbori af Östergården, från K1, 9 år e Akribori - Cheval Sansibar.

 

Har anmält mig till ett par dressyrtävlingar nu också, läge att plocka upp den karriären nu :)

 



Betty, min lilla pärla, hon signalerade väldigt tydligt förra veckan att det var vilodags. Jättetrött tjej! Ser plötsligt valpig och obalanserad ut, verkar som att hon tänker bli ännu större, så då får hon vila. Igår vaccinerades hon också, tänkte kika på henne i helgen igen så får vi se. 




Nåcke repeterar tålmodigt ungefär hela ekonomikursen med oss inför tentan. Bättre lärare kan man inte ha!

 

Vilan sammanföll väldigt bra med pluggandet till ekonomitentan! Har haft ett sömnbehov i klass med ett dagisbarn efter den skrivningen, 10 timmar per natt*3 (somnat innan bloggdags alltså, allt är företagsekonomins fel!!). 

Sofhie testar att docka huvudet till ekonomiboken kvällen innan, tveksam effekt

 

Vad mer... Kostföreläsning igår (note-to-self: ät mer). I tisdags var jag också på "inspirationssittning" där Jens föreläste om hur han mentalt förbereder sig för tävling, jobbar för att ständigt bli bättre, och erfarenheter från resan hittills. Hur bra som helst. Bra hoppdemo hade de i veckan också, mitt enda moln på himlen just nu är verkligen att min La Silla inte är med i matchen för annars är allt toppen!

 

 

I stället för att tävla i helgen är planen att harva igenom alla teoretiska uppgifter som jag lagt på en fin hög - affärsplan och nulägesanalys i ridningen, jag lär hålla mig sysselsatt. Har massa bra uppslag till blogginlägg att ösa ur mig också, ni ska inte behöva vara svältfödda mer framöver :)

 

 


Läst 28208 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
21
2012

 

 

För nu har dom kommit, slowfeedingnäten! Vi fick en specialbeställd mellanstorlek på 150*100 cm, tror det blir lagom för dygnsgivan på våra hästar. Nu är vi nästan nästan klara med förarbetet och kan snart sätta igång med filmandet! 







Läst 29374 ggr Kommentarer Kommentera



Vi visste inte riktigt vad som väntade oss idag. Jag - Chimeca, Angelica - Arwen och Gabbi - Independence, infann oss i röda ridhuset halv nio i morse. Uppgiften var en självständig framridning och framhoppning, där vi sedan fick redogöra för hur vi tänkte under uppvärmningen, vad vår plan var, osv. 

 

Så, med Chimeca som är en försiktig och lite spänd häst var min plan att se till att ha honom väl mellan hjälperna, ha en position ganska nära sadeln, för att kunna understödja och få honom att känna sig trygg. Ju mer jag har honom mellan hjälperna och ju tydligare jag rider, desto snabbare slappnar han faktiskt av efterhand. Målet är förstås att kunna mjukna och bli lättare i både sits och ridning, men lämnar jag honom för mycket själv från början upplever jag att det lätt blir... ja pannkaka. Så det var min plan.

 

När vi sedan hoppade banan blev han dessvärre lite spänd, även där distanserna kändes bra frös han lite i anridningen och då blir det spända språng. Med facit i hand borde jag ha understött mer, kanske hoppat ett par större språng innan för att känt av var jag hade honom. Man lär sig.


Hade gärna hoppat om banan och gjort bättre förstås, men nu var det hästbyte, och jag fick Arwen. För dagen var hon på hugget och förhållningarna gick inte riktigt igenom, men hon har mycket egen vilja så jag försökte att rida med ändå, och det gick okej. Det blir kämpigt på de korta distanserna och jag behöver ha bättre kontroll på galoppsprångens längd för att det ska bli bra, men det är inte jättelätt att få ordning på allt på två minuter heller.

 

Man kan nog säga att vi underpresterade lite allihopa idag, men hade ändå varit godkända för level 3 enligt jätte-juryn, förstod jag det som. Det är ju bra det, ett halvår i förskott!

 

 

Vi fick lite feedback också, hörde dock bara den från det tyska hållet: "these three riders - all of them - are very, very talented" och DET värmde ända in i själen en dag som denna, men vi behöver bli nogrannare med detaljerna och ridningen mellan hindren. Utnyttja vägen mellan hindren bättre, rida nogrannare hörn, runt innerskänkel, för att hinna förbereda oss bättre och få hästarna i bättre balans. Kändes väldigt mitt i prick, hem och träna.

 

 

"One last question - are these school horses?" "That's just unbelievable, you should be really greatful!" Det var samtliga överens om och vi är väldigt glada för dem! Arwen tävlade ju Angelica 130 på i våras med en andraplacering, Independence gick breeders för 6-åriga hästar för ett par veckor sedan, och Chimeca är ju utbildad av självaste Rolf-Göran Bengtsson.

 

Dom är verkligen toppen, och kom nu ihåg att jag, innan jag började, fick höra att jag inte skulle förvänta mig att få ut så mycket av ridundervisningen på hippologen... Så fel som det bara kan bli, nu försöker jag mest lista ut hur vi ska göra för att få vara kvar här längre.




Företagsekonomin ropar på mig, tenta på tisdag! Ha en toppenhelg!


Läst 28921 ggr Kommentarer Kommentera

 

Det är tur att vi jobbat bort scenskräcken vid det här laget. Igår red vi lektion för en engelsk fellow, alltså den högsta ridlärar-nivån, inför resten av konferens-deltagarna från hela världen. Kanada, Malaysia, Sydafrika, Finland, Frankrike, så vi fick vackert förklara vår ridkänsla på engelska men det gick bra det med. Tanken var att det skulle vara en demonstration av undervisning i grupp, och hennes undervisningsstrategi var att ha en dialog med oss ryttare genom hela passet, reflektera och analysera.






Mexx kändes fin, vi har tagit ett stort steg framåt den här veckan.

 

Avslutade dagen med att ha två kvällslektioner på Nyby Torshälla, där jag gjorde praktik förra året. Att se sina elever få riktiga aha-upplevelser, det måste vara bland det roligaste som finns, näst efter att få uppleva dem själv... Mjuk stilla hand framför sig, erbjuda ett stöd men låta hästen själv söka kontakten, och inte backa sig till den, tänk vad bra det hade varit om man hade förstått det när man var 14.

 

På frågan vad de tog med sig från dagens lektion fick jag flera smarta svar, varav i alla fall två var hela känslan!! där ponnysarna verkligen slappnat av och blivit lika mjuka som ryttarnas ridning. Det är vackert det.

 

 

Dagens ridpass för min del var hur kul som helst, mer individuell undervisning idag där jag och Angelica red tillsammans. Marianne börjar sakta men säkert lura oss till att bli dressyrryttare på riktigt och idag kände mig som en liten dressyrtant. Halfpasses, shoulder in, halfsteps, flying changes, jag tror det är nu det roliga börjar! Är anmäld till dressyrtävling om ett par veckor och det ska bli väldigt roligt. Hon är bra fin, Mexxan. Imorgon ska Chimeca och jag demonstrera level 3-hoppning, hoppas han är laddad.

 

Over and out!

 


Läst 28458 ggr Kommentarer Kommentera

 

Startade upp i god tid innan tuppen och hann både ta hand om min häst och rida Mexx innan förmiddagens föreläsning om brandskydd. På eftermiddagen var det dags att göra ett arbetsprov på fyraåringarna under ledning av Lars Roepstorffs, professor i hästens funktionella anatomi vid SLU.

 

Först lite teori bakom det hela, kondition är ganska komplicerat. Hästen är en fantastisk atlet, med en vilopuls på 28-40 slag/minut, och en maxpuls på 220-240. Den transporterar ut ca 160 ml syre/minut/100 kg kroppsvikt, vilket är dubbelt så mycket som en människa. 40 liter blod pumpas runt på 8 sekunder, och 1800 liter luft/minut andas in och ut. Hästen är klart mer tolerant mot mjölksyra än människor är - vi kroknar vid 10 mmol/liter blod, hästen klarar upp mot 50 mmol/liter blod. Då har man nått gräns där man helt enkelt inte orkar springa alls längre, den berömda "väggen". 

 

 

När intensiteten på arbetet går över syretransportförmågan, sker förbränning utan syre - anaerobt, och då bildas också mjölksyra. Förbränningen är mindre effektiv och ohållbar på längre sikt eftersom mjölksyran ansamlas. Det är just när man kommer över den mjölksyrenivå som kroppen klarar av att föra bort, som man nått mjölksyratröskeln. Så länge man tränar med en intensitet under den ligger mjölksyran på en stadig nivå, men går man över den kommer mjölksyran alltså att byggas på. Det sker då i en rasande fart. Gränsen för det här går runt 4 mmol/liter blod. 

 

Ju bättre kondition hästen har, desto fortare kan den springa på ett uthålligt sätt. För att undvika skador när man tränar hästens kondition vill man träna precis under mjölksyratröskeln. För att veta var tröskeln ligger behöver man göra ett arbetsprov, och det var precis vad vi gjorde idag.

 




Steg ett idag var att lista ut en metod för att testa var vi hittar mjölksyretröskeln. Vi höll till på rakbanan, en ca 800 m rak galoppbana.

 

Planen var: Först trava en uppmätt sträcka som uppvärmning, känna på 350 m/minut-tempo, och sedan börja försöket: 350 m/min i 90 sekunder, blodprov för att kolla mjölksyrenivån, sedan 400 m/min i 90 sekunder, blodprov, 450 m/min i 90 sekunder, blodprov, osv upp till 600. För att stackars Lasse ska slippa springa med så delade vi sträckan på två, 45 sekunder bort och 45 tillbaka, så att vi alltid tog blodprovet vid rakbanans början. 


Det man vill se är vid vilken intensitet (tempo) som mjölksyrenivån börjar stiga - där hittar vi tröskeln. 








Pulsklocka fästes runt magen för att sedan kunna koppla samman puls och mjölksyretröskel i slutändan...

 

 



...Som gick till en mottagare fäst på ryttaren. I den finns också GPS som visar hastighet och sträcka.

 



Sedan var det bara att börja! Här är Emelie och Be Sandy. 

 




Blodprov efter varje intervall...

 



Som analyseras i den här lilla aparaten som snabbt gav svar!




Sofhie antecknar, snillen spekulerar...




Jet Mail testas...

 

 



Våra fyraåriga försökskaniner efter avslutat prov. De jobbade på duktigt allihopa!
Be Sandy e. Sandakan - Corrado WL, Indigo e. Ludwigs Champion - Robin Z, Jet Mail e. Jaguar Mail - Greve Molke.


Så, en del data att sammanställa och som ska jämföras med data från pulsklockorna. Återkommer med resultat när vi analyserat färdigt :)

 

Är det nu vi ska göra samma test på oss själva...?


Läst 31025 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
16
2012

 

Min status är lite som veterinärstudenternas nu, har massor att berätta om men somnar som en klubbad säl om kvällarna - så var det ju det här med att hinna blogga också! Vi avverkar på en vecka vad en normal människa gör på ett halvår känns det som.

 

Helgen bjöd på stalltjänst, finbesök hemifrån i form av en Rebecka som lyste upp tillvaron. Hon konstaterade att man alltid känner sig så hemma på Strömsholm, trevlig stämning och skön miljö. Fint omdöme det, och visst är det så! Mellan hoppklasser och hagbyten har Betty gjort sina första språng under ryttare, mycket okomplicerat. 60 cm, bara en meter kvar nu alltså. Ska försöka hoppa lite naturhinder på henne till helgen, ridbanan är bra trist när man är tre år.

 

 

Den här veckan händer det grejer vill jag lova. Igår hann vi med både studiebesök hos Louise Haaga, som driver Skästa gård, och lunch hemma hos vår ekonomilärare Nåcke. Idag hoppade vi terräng för Janne Jönsson, på tågbanan denna gång. Det var ganska soppigt efter allt regn, men underlaget fäster så det var inga problem. Inte helt fel att träna under sådana förhållanden heller, påpekade han, ibland ser det ut så när man kommer ut på tävling. Bäst förberedd vinner ju!

 

Dessutom rev de tältstallarna från tävlingarna, som står runt banan, det var också ett spänningsmoment vill jag lova... Men, hästen mellan hjälperna och fokus på hindret, så gick det också.

Geggigt, men solen sken, banne mig!

 



Den här veckan står Svenska Ridsportförbundet värd för den årliga konferensen som hålls för The International Group of Equestrian Qualifications, IGEQ.  IGEQ är en den organisation som har arbetat fram den internationella standarden för utbildningsnivåer för ridlärare (levelsystemet). De är alltså bland annat här för att se  hur utbildningssystemet ser ut i Sverige, och så klart är vi studenter med på ett hörn! Dressyr på torsdag och hoppning på lördag blir det för min del. 

 

Vi har haft lite teori kring konditionsträning med Lars Roepstorff tidigare och i morgon ska vi göra ett konditionstest på tvåornas fyraåriga remonter som jag berättar mer om då, och därefter ska jag och Sofhie träffa finansmarknadsministern, representanter från HNS och ATG som är här på konferens, och berätta hur det är att vara student här på RS. 

 

 

Smäller till med kursrådsmöte efteråt och på torsdag passar jag på att vikariera på Nyby Torshälla på kvällen... 

 

 

Får ofta frågan om hur tempot är på utbildningen. Ni vet redan svaret. Jo, man har inte långtråkigt. Någonsin. Men det är inget dåligt veckoschema :)

 

 


Läst 28718 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
12
2012


Så här såg det alltså ut! Jag blir lite tung i sitsen men det kändes som att det var nödvändigt för dagen, mycket att titta på, och han är en försiktig herre... Man får vara lite flexibel!

 

Det kändes ändå som att han hoppade med förtroende genom hela banan, de relaterade avstånden satt och han var med på noterna på sista linjen också där jag plockade bort ett språng.

 

Fem av fem morötter till Chimeca idag igen, samt ett gäng guldstjärnor och en stor kram såklart...




Läst 30309 ggr Kommentarer Kommentera

 

Det kan vara lite bökigt att tävla skolhästarna hemma, ridhuset ser ju inte riktigt ut som det brukar och även om de är tävlingsvana allihopa så... Ja det blir lätt spänt. Eftersom det oftast är i samband med stora klasser så åker hela fin-hinderparken fram. Och nu banderoller. Många banderoller.

Här står jag och är skeptisk, röda ridhuset är ordentligt pyntat, precis som sportkollen rapporterat... Vad sägs om en bil med blått ljus under i hörnet vid första hindret? Skottkärran brukar vara nog så läskig här, well well well... Mål för dagen var att överleva och bara lotsa runt honom! Benen om!

 

 

När det är så här krävs det en stabil insats från piloten. Man får rida övertygande, fatta beslut i tid och inte lämna hästen själv åt det läskiga. Understödja lite mer än vanligt helt enkelt, utan att vare sig backa eller jaga. Bara tydligare. Lättare sagt än gjort förstås.

110 var en bedömning A, ingen omhoppning alltså. Chimeca VAR spänd, blev två decimeter lägre när vi kom in på banan och han hoppade rätt spänt också, men det var ändå en hyffsat rytmisk runda, bättre och bättre. Felfritt också! Hade ingen ursäkt till att inte rida 120 sedan. Trots bil och skyltar.

 

 






Carin Brosäter var i farten med kameran :)



Målet att överleva dagen överträffades med råge. 120 var en riktigt bra runda, jag är verkligen jättenöjd. 0/0 och trots långa vägar i omhoppningen, helt enligt planen, var vi placerade i debuten! Efter fyra ridveckor och sex tävlingsstarter har vi 100% felfritt och placeringar, och dagens runda var en av de bästa jag gjort! Vilken kalashäst han är :) De fluffiga rosa molnen har anlänt och de är så välkomna!





Tack alla som hjälpt mig idag, Carin, Camilla, Lollo, Emelie... Det är PRECIS sånt här som gör det värt allt slit. Herregud vad kul det är att rida!

 


Läst 29681 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.