Marie Ryman
DEC
05
2014

Findon, West Sussex, England:
 

"Det har verkligen blivit mängder av nya lärdomar sedan jag som naiv tonåring flyttade till England. För att hålla mig både kort så är nog de viktigaste insikterna att det finns många olika metoder för att nå resultat, att ett bra team verkligen är ovärderligt, och att den enda som i slutändan kan avgöra din prestation är du själv - så jobba hårt.

Bra att veta är också att saffronbuns inte är samma sak som lussekatter, och att man aldrig ska underskatta bra waterproofs."

Nathalie Blomquist, utflyttad 08 baserad hos flerfaldiga OS medaljören Tina Cook.


Läst 9452 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
04
2014

Flyinge, Sverige:

"Jag är en norrländsk hästunge som red första gången innan jag kunde gå. Sedan dess har jag ridit på alla hästar jag fått lov att rida på, och några till. En pensionerad ridskoleponny fick jag när jag var ungefär åtta, och sedan dess har en mängd olika raser och storlekar funnits i min närhet. När jag som tolvåring hade någon slags show för grannungarna i en egenkomponerad frihetsdressyr ute i hagen, utan varken sadel eller träns, så fick min mamma nog och skrev in mig på ridskolan. Det var en ganska stor omställning för en som aldrig hört uttryck som ”byt sittben” eller ”vänd halvt igenom”. Sitta ner i trav var det svåraste att lära sig, innan galopperade jag mest.


Jag växte upp där på ridskolorna och efter det har jag hunnit med att bli Svensk ridlärare level II, tagit en kandidatexamen i hippologi och arbetar numera som stipendiat på Flyinge. Jag har aldrig varit någon supertalang när det kommer till ridning, så jag har kämpat mig dit jag är idag och får nog kämpa ett par år till också. Smart har jag däremot alltid varit, och jag har en fundering som jag vill berätta om.

 

Alla hästmänniskor vill inte samma sak. En del vill vinna världscupen, andra vill köra bröllopspar till kyrkan. Många gillar utmaningar, lika många vill bara komma bort från sin verklighet och koppla av. En stor andel gör av med mycket pengar, några färre tjänar på det. Många lägger ner en livstid på att försöka förstå, andra fattar direkt. Några tvingas till det, andra har aldrig fått chansen att ens prova. Men anledningen till varför du håller på spelar egentligen inte så stor roll. Så länge du vill hästen väl så är du en hästmänniska. Det betyder inte att alla är bra hästmänniskor. Ibland har man lärt sig fel sker, ibland har man inte lyssnat alls. Ibland gör man misstag enbart på grund av att man är människa. Människor gör ofta fel innan de gör rätt. Jag är inte på något sätt ens i närheten av fullärd, men jag är på god väg att bli en helt okej hästperson. Därför, vill jag berätta hur jag tror att en av vägarna dit alla vi vill, kan gå.

 

  1. Hitta kunniga personer med stor erfarenhet och se till att de lär dig allt de kan. Tjata om du måste, men de allra flesta som kan sin sak är ofta mer än villiga att dela med sig. Glöm inte personerna som står bredvid den där som låter och syns mest, högljudd är inte lika med bäst.
     
  2. Lär dig förstå hästen. Som biologisk varelse, som flockdjur, som fantastisk atlet, som bästa vän, som gräsätare, som flyktdjur, som lärare, som häst. Häng mycket med hästar. Och läs mycket om hästar.
     
  3. Ta alla dina kunskaper och lägg ihop dem när du fattar knepiga (eller oknepiga) beslut. Tänk efter, ställ frågor. Både till dig själv och till andra. ”Borde jag köpa den här unghästen? Klarar jag av det?”, ”Är den här hästen verkligen redo för årgångschampionatet?”, ”Är min häst ohälsosamt fet? Vad beror det på?”, ”Borde jag låta någon annan rida min häst ett tag?”, ”Nu när hästen går bättre än någonsin, vad har jag gjort för att få den så?”, ”Mår den här hästen bra?”, ”Varför beter sig den där hästen annorlunda jämfört med andra?”, ”Vad gör hon som rider så sjukt bra, som inte jag lyckas med?” Och så vidare. Lär av dig själv.
     
  4. Sätt alltid hästen främst. Det är ett djur och det är du som valt att ansvara över det. Se till att du kan motivera dina val du gör för din häst, till vem som helst som skulle kunna undra vad du håller på med. Var öppen och förstå att du kommer aldrig att bli fullärd. När du börjar förstå att ju mer du lär dig, desto mindre kan du – då är du på god väg åt rätt håll.

 

När man då insett att man kan så väldigt lite, det är då man är öppen nog för får det där ögat. Ni vet det där som långt ifrån alla har gratis. Öga för talang, utvecklingsbarhet, hälsa, sinnesstämning, förutse rörelser och ageranden, se olyckan innan den hänt, se vinnarhästen innan den vunnit och se hästen som det den faktiskt är, en häst.

 

Dit vill jag. Varje dag."

Linda, hoppstipendiat på Flyinge. Hon gick hippologen året under mig på Strömsholm och hade det tvivelaktiga nöjet att vara mitt fadderbarn under år 2, som jag alltså utanför lektionstid fick testa mina pedagogiska färdigheter på i ridhusen. Har blivit kallad mor sedan dess. Det gör inget alls, hon är bra, mitt barn.
Foto: Karin Moberg, Anna Nyström, privat.


Läst 8709 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
03
2014

Falun, Sverige:

"Är det något jag lärt mig av den resa de senaste åren inneburit så är det att inte låta självförtroendet hindra mig från att våga följa mina drömmar. Det är lätt att göra sig själv liten.

Mina egna meriter inom ridsporten kanske inte är så märkvärdiga. Jag är uppvuxen på ridskola där jag hängde dygnet runt som tonåring, har aldrig haft egen häst och inte heller några direkta tävlingsresultat att skryta med. När jag sökte jobb på Falsterbo Horse Show trodde jag inte att jag hade en chans, och när jag sedan faktiskt fick jobbet var jag nära att tacka nej av rädsla för att inte kunna leva upp till deras förväntningar. Vad hade lilla jag att komma med?


Men plötsligt så befann jag mig där på kontoret, mitt i hjärtat av ett av Sveriges största årligen återkommande evenemang. Telefonen ringer, man svarar, det är Roffe. Han behöver hjälp med en av tävlingsklasserna. Han ber mig om hjälp och jag kan snabbt ge honom den information han behöver. Samtalet avslutas med "tack Rebecca! Tur att ni finns", och man tänker på hur man i princip nyss grinat framför TV:n när han tagit medaljer i mästerskap. I nästa stund kommer en höggravid Lisen inflåsande på kontoret och behöver hjälp med lite papper. Sedan dyker Sylve upp, sätter sig ner dricker lite kaffe, frågar hur min dag har varit och om allt är under kontroll. Senare kommer Malin Baryard in och Tinne strax därefter. De småpratar lite med oss innan de ska in på mötet med Jana.

Alla mina idoler som jag sett upp till behandlar mig precis som en i gänget, en märklig men härlig känsla. De kan mitt namn, de ber mig om hjälp för de vet att jag kan hjälpa dem, och vi hejar glatt på varandra när vi stöter på varandra under tävlingarna. De är så inspirerande människor at jobba med, jag älskar det! Även om jag fortfarande får nypa mig lite i armen ibland.
 

Att jag satt där hemma och tvivlade på om jag skulle tacka ja gör mig förbannad, vilken bromskloss man kan vara för sig själv. Det klart jag räcker till, och det klart jag kan! Har man bara drivet och viljan kan man klara nästan vad som helst."



Rebecca, även hon uppfödd på samma ridskola som mig. Vi har känt varandra sedan dagis och ryktade oss igenom tonåren tillsammans kan man säga.


Läst 8478 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
02
2014

Nynäshamn, Sverige:


"Bland de bästa beslut jag har tagit var att köpa en färdigutbildad häst. Jag har drömt om att få rida amatörtouren i Falsterbo i många år, och att på sikt kunna starta 130-hoppning, och att köpa Lelle var ett tydligt steg i riktning mot att förverkliga de drömmarna.

Det hade varit lockande att köpa en fin unghäst för pengarna, och kanske "coolt" att kunna säga att man gjort jobbet själv, men jag tror generellt inte på att en blind ska leda en blind... Inte de första gångerna. Försök själv lära dig gångertabellen av en fyraåring som inte heller kan räkna. För varje träning jag känner jag att vi kommer närmre målen, babysteps. Han lär mig så mycket."

"Är du rädd för att misslyckas?"

"Ja. Men att inte försöka vore värre."




Rebecka, uppfödd på samma ridskola som mig, en väldigt lojal vän som alltid ställer upp. Här med lilla hjälten Local Hero. Foto: Annelie Elfsö


Läst 8292 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
01
2014

Ulstrupfeld, Tyskland:

"Det har hänt mycket i år. Jag har tagit kandidatexamen vid universitetet i Sønderborg, och nu har jag precis flyttat in i min nya lägenhet, men... Tävlingarna har ändå varit det roligaste. Det största minnet var nog när Malin och Sophie, eller Sofarsogood, gick i mål i terrängen på VM:et. Det var en sådan obeskrivlig lättnad. 

Veckan efter åkte vi till bundeschampionatet, och det var första gången på två månader som jag var ifrån Sophie. Allt var bra där, fint väder, bra tävlingar och roligt folk. Men på fredagen vaknade jag upp och kände att jag verkligen saknade henne."



Anne, som groomat åt Malin i många år (samt bakar norra Tysklands bästa kakor), och Sophie.


Läst 7924 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.