Redaktionens pryltips - Marknaden är full av anatomiska träns

Redaktionens pryltips

OKT
18
2014

Marknaden är full av anatomiska träns




Utbudet av anatomiska träns på marknaden har verkligen exploderat de senaste åren. Nu har nästan varje tränstillverkare minst en anatomisk modell. Det finns även märken som är helt fokuserade på enbart anatomiska träns.

Men vad finns det då för olika varianter och hur skiljer de sig åt i funktion, och framför allt prisnivå?

Dy'on har ju en hel del olika träns, men deras populäraste modell är kanske modellen, "The Difference". Tränset är konstruerat med en käkrem som går i kors, syftet med remmen är att tränset ska ligga så stilla som möjligt på hästens huvud. En bieffekt av detta sägs bli att hästen får svårare att "knäppa av" och gå bakom lodplanet.
Nackstycket är placerat cirka sju centimeter bakom öronen, för att minska trycket på det känsliga området bakom hästens öron. Priset ligger på cirka 2999 kr och ni hittar det bland annat här

Detta populära träns heter Rambo Micklem Multibridle, syfte är att inte ge något tryck på de känsliga nervbanorna eller på hästens molartänder i ovankäken. Tränset kan även användas som longeringskapson eller som bettlöst huvudlag. Priset ligger på 1499 kr och ni hittar det här. 

Tränset Contour är konstruerat så att det skonar hästens nacke och ligament från tryck. Även pannbandet och nosgrimman är anatomiskt formade. Nosgrimman går uppåt längs nosryggen för att andningen inte ska begränsas. Även detta träns kan användas med eller utan bett. Priset ligger på 1290 kr och ni hittar det här

Detta träns heter Shape och kommer från House of Carisma. Tränset är designat för att skydda hästens mest känsliga och utsatta delar - nacke och käke. Det har ingen separat nosgrimma utan hela huvudlaget är gjort i ett enda stycke. Nosgrimmans form syftar till att lämna käkarna så fria som möjligt, genom att placera remmarna över respektive under käkens mest utsatta partier. Remmarna är formskurna för bästa passform. Priset ligger på 1795 kr och ni hittar det här

PS of Sweden har ju en hel drös olika anatomiska träns att välja på. Denna modell ser man flitigt runt om i hästsverige och då främst på hoppbanan. Tränset heter Jump of Revolution och är avsett för hoppning och markarbete. Designen på nosgrimman gör att käkbenen och de känsliga nervutskotten lämnas fria. Nosgrimmans övre rem spänns med ett snabbspänne eller med vanlig pullbackknäppning. Nackstyckets utformning gör att trycket bakom de känsliga öronen och på nacken fördelas. Priset ligger på 2249 kr och ni hittar det här

Det här dressyrtränset från BR, modell Eston, har anatomiskt nackstycke. Nackstycket är mjukt fodrat och halvmåneskärningen sägs minska trycket bakom hästens öron. Priset ligger på 1959 kr och ni hittar det här

Equilooks träns Louisiana är tillverkat i mjukt läder med anatomiskt nackstycke. Pannband och nosgrimma är fodrade med mjukt skinn. Priset ligger på 1099 kr och ni hittar det här

Själv upplever jag nog att passformen på tränset har större betydelse för komforten än om det är anatomiskt eller inte. Eftersom de anatomiska nackstyckena ofta är "låsta" i sin form beror ju det eventuella trycket lite på hur hästen ser ut bakom öronen. Sedan är ju priset ofta ganska mastigt...

Är anatomiska träns något ni använder er av?
Känner ni skillnad på er häst om ni rider med anatomiskt träns, jämfört med ett traditionellt träns?


taggar

Liknande webbartiklar


Läst 78949 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9537754 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9596652 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9615587 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »




Redaktions senaste


Prenumerera på Prylbloggen

Bloggen visad för: 243470 läsare

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.