Redaktionens pryltips - "Säkerhetsvästens passform är A och O"

Redaktionens pryltips

SEP
20
2015

"Säkerhetsvästens passform är A och O"

Horsewoman
FOTO: Dollar Photo Club
  
Vi fick en fråga om säkerhetsvästar av en läsare, som har problem att hitta en modell som ger ordentligt skydd över revbenen.
  
Text: Cajsa Ekström
  
Läsaren skriver att hon trots användning av säkerhetsväst har ramlat av och brutit revbenen tre gånger på ett år (!). Ryttaren berättar även att hon börjar bli skeptisk mot säkerhetsvästarnas funktion, och efterfrågar en väst som verkligen skyddar.
  
För kort framtill
Vi ringer upp Kerstin Flygh på Kefly, det företag som för 25 år sedan importerade de första säkerhetsvästarna till Sverige. Kerstin är med andra ord ett riktigt proffs på just säkerhetsvästar och har sett hur produkterna har utvecklas under de senaste två decennierna.
Revbensskador beror enligt henne oftast på att västen är för kort framtill, då ger den alltså inte optimalt skydd över revbenen.
– Framsidan på en säkerhetsväst ska hamna två och en halv centimeter längre ner än revbenskanten. Råkar man ut för skador på revbenen trots att man har väst beror det oftast på att passformen är fel, säger Kerstin.
  
Alla kroppar är olika
Det finns BETA-regler som reglerar hur mycket och vad västen ska skydda, men trots att en väst är godkänd betyder det inte att den passar just dig och din kropp, förklarar Kerstin.
– Beroende på hur man ser ut i kroppen kan västen sitta bra i ryggen men vara för kort framtill. Exempelvis har storbystade kvinnor ofta problem med att västen blir just för kort fram, då skyddar den inte revbenen som den ska, säger hon och fortsätter: 
– För den som har en så kallad ”normal” kropp är det oftast enklare att hitta en väst som passar. Det finns dock västar som har olika rygglängder eller som är avsedda speciellt för barn, tonåringar eller storbystade damer.
  
Uppblåsbar täcker mer
Ett alternativ om man har svårt att hitta en väst som passar är att testa en uppblåsbar variant. På tävling med västkrav måste dock airbag-västarna kompletteras med en "hård" modell.
Kerstin förklarar att de uppblåsbara västarna har ett längre skydd både framtill och baktill, de skyddar hela framsidan nästan ända ner till ljumskarna.
– De här västarna skyddar även höfterna, förtydligar hon.
En uppblåsbar väst har en gaspatron som sitter fast med en stropp i sadeln. När man faller av dras stroppen loss från västen, patronen löser ut och västen fylls med luft.
– Det tar 0,1 sekund för västen att fyllas med luft och om man vet att det tar en sekund att blinka förstår man hur snabbt det går.
När västen är fylld klarar den ett tryck på ett ton under de första fem till sju sekunderna. Sedan börjar luften sakta pysa ut.
- Har gaspatronen i västen aktiverats måste man byta ut den. En patron kostar cirka 200 kronor, säger Kerstin.

Olika prisklasser
Priset på en uppblåsbar väst ligger runt 5000 kronor, alltså ganska mycket. Men Kerstin tror att många stirrar sig blinda på just priset.
– Om man börjar fundera på hur mycket man lägger på hästen varje månad tycker jag inte att 5000 kronor för ens egen säkerhet är speciellt mycket. Västen har en hållbarhet på cirka tio år, det blir inte många kronor om dagen, säger hon.
– Men för en ryttare som exempelvis rider på ridskola eller inte rider varje dag håller jag med om att det kan vara mycket pengar. Det går att hitta bra västar för ett lägre pris, jag tror att en "normalbyggd" person kan hitta olika bra alternativ runt 2000 kronor.
Det viktigaste, som Kerstin inte kan betona nog många gånger, är att man får hjälp av kunnig personal när man provar ut västen.
– De som jobbar i hästsportbutiker är ofta väldigt duktiga på att prova ut en säkerhetsväst som passar din kroppsform. Därför ska man aldrig köpa en väst där man inte har fått hjälp med att hitta rätt storlek, säger hon.  
    
Helt andra material i dag
Utvecklingen av säkerhetsvästar har enligt Kerstin varit enorm.
– Jag har jobbat med detta i mer än 25 år och kan se en otrolig utveckling, både när det kommer till design och material. Nu finns det västar så mjuka att man knappt känner att man har dem på sig, säger hon och fortsätter: 
– I dag är västar tillverkade i följsamma material med riktigt stor stötupptagningsförmåga. Men oavsett vilken väst du väljer är det viktigaste att passformen är optimal för just din kropp.
   


Några exempel på säkerhetsvästar i olika prisklasser:

Racesafes modell är riktigt populär, det ska vara en flexibel och smidig säkerhetsväst som tar lite plats under jackan. Snörningen i sidan ger en bra anpassning till kroppen. Priset ligger på cirka 2699 kronor. 
Till produkten

 

Denna säkerhetsväst från Dainese är en panelmodell, som formar sig snabbt runt kroppen ska ge hög komfort. Priset ligger på cirka 2899 kronor.
Till produkten
  

Företaget Komperdell har tidigare levererat säkerhetsvästar till både alpin- och motorsporten, nu har de även riktat in sig på ridsporten. Denna väst är uppbyggd av ett speciellt skum som sägs göra den mjuk och följsam. Priset ligger på cirka 3589 kronor. 
Till produkten

Denna väst är uppbyggd av små plattor och har yttertyg i slitstark och smutsavvisande nylon. Priset ligger på cirka 999 kronor.
Till produkten

Västen Outlyne Airway är en ventilerad modell som tack vare kardborren i sidorna och på axlarna är enkel att justera. Priset ligger på mellan 2099 och 2299 kronor.
Till produkten 

Denna väst i mosaikstil har ett extra lätt, ventilerande skum i sig – för bra komfort. Priset ligger på cirka 1690 kronor.
Till produkten 
 

 
Uppblåsbar säkerhetsväst från Helite. Priset ligger på cirka 4500 kronor.
Till produkten  

 
Säkerhetsvästen är aktiverad och fylld med luft. 
  
Detta är som sagt bara ett litet urval av alla säkerhetsvästar som finns på marknaden, men som ni ser finns det västar i ganska varierade prisklasser. Har du som läsare någon favorit?


taggar


Läst 107446 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9536172 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9595070 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9614005 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.