Redaktionens pryltips - Test: Stor skillnad på effekten av pannlampor

Redaktionens pryltips

NOV
09
2014

Test: Stor skillnad på effekten av pannlampor

I nummer 6 2013 av Hippson lät vi VM- och EM-meriterade distansryttaren Jessica Holmberg testa fem olika pannlampor. Nu när höstmörkret faller snabbare och snabbare passar det bra att återpublicera delar av testet här i prylkollen.


Nedan följer alltså ett utdrag från testet som publicerades i Hippson nummer 6 2013. 
Text och foto: Cajsa Ekström 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Många ryttare har varken nära till ridhus eller till en upplyst paddock, utan behöver motionera sin häst i skogen trots vintermörkret. Vi har tagit hjälp av Jessica Holmberg med att testa fem olika budgetpannlampor under 300 kronor.
När det gäller pannlampor är det enligt henne viktigast att de sitter bra på hjälmen och att de ger bra längd och bredd på ljuset. Det är också nödvändigt att lampan inte är för tung, annars blir det jobbigt att rida en längre sträcka.

Effekten i de fem lamporna skilde sig ganska rejält åt.
De två som var bäst stack ut medan de andra var markant sämre, menar Jessica.
En nackdel med att köpa en pannlampa med batteri är enligt henne att du som ryttare måste hålla koll på hur länge du har haft lampan igång.
– Rider du ut i mörkret ofta kan det vara bra att gå upp en prisklass och köpa en uppladdningsbar lampa. Då får du bättre ljusstyrka. 

Vissa hästar har inga problem med att ryttaren rider med pannlampa, medan andra kan reagera väldigt kraftigt. Enligt Jessicas erfarenhet »spökar« hästar framför allt när du sätter på eller stänger av lampan, alternativt när du vrider på huvudet med lampan påslagen.
– Ska du börja använda pannlampa är det bra om du kan vänja hästen först. Gå en promenad med lampan påslagen och vrid på huvuden så att din häst blir van vid att ljuset ändras. Tänk även på att blända av till halvljus, eller att titta ner i marken, om du får möte med en bil. Det kan sluta väldigt illa om du råkar blända föraren
, säger Jessica.
   

Petzl Tikkina

Tillverkarens beskrivning: Kompakt och lätt pannlampa med justerbart ljushus, vilket gör att ljuskäglan kan riktas mot önskad position. Bekväm och stabil att bära. Justerbart och ergonomiskt pannband.
Cirkapris: 295 kronor.
Fördelar: Lätt att trycka på och av under tiden man rider. Pannlampan sitter bra på hjälmen under ritt.
Nackdelar: Lampan ger dåligt ljus. Det blir nästan bara ledljus och jag hade svårt att se längre än fem meter. Travade in i saker på grund av den dåliga sikten. Lampan gav ett dunkelt sken som hästarna reagerade på.

Pannlampa Asaklitt

Tillverkarens beskrivning: Pannlampa med tre lysdioder (varav en ljusstark på 1 watt). Två ljuslägen och vinklingsbart lamphus.
Pris: 179 kronor (Clas Ohlson).
Fördelar: Lätt att sätta på och av under ridningen, jag fick dock trycka ganska hårt på knapparna. Lampan satt bra på hjälmen och den gav bra ljus.
Nackdelar: Batteriluckan sitter med en skruv, du måste ha verktyg för att öppna den. 

Varta Indestructible

Tillverkarens beskrivning: Extremt robust och stänkskyddad med stötdämpande gummihölje. Har mycket ljusa 5x5-millimeters ljusdioder med särskild optik och två ljussteg. Kompakt och extremt lätt, vridbart huvud. Har ett resårband som går över huvudet.
Pris: 159 kronor (Clas Ohlson).
Fördelar: Lätt att sätta på och att stänga av under ridning.
Nackdelar: Krångligt att byta batteri. De två ljuslägena var i princip lika starka. Bandet runt hjälmen var av dålig kvalitet. Gav dåligt ljus, jag såg nästan ingenting. 

Pannlampa LED, Hööks

Tillverkarens beskrivning: Tålig, med LED-lampor för optimalt mörkerseende. Har även ett resårband som går över huvudet.
Pris: 89 kronor.
Fördelar: Lättaste lampan, väger ingenting. Satt bra på hjälmen och var enkel att sätta på och att stänga av under ridning.
Nackdelar: Svår att byta batteri på, då man behövde en femkrona eller liknande för att kunna öppna luckan. 

Köp lösnummer av Hippson här 

Bli prenumerant här 


taggar


Läst 55730 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9583513 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9642411 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9661346 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.