Rio-kollen

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
07
2016

Sverige tia efter dressyren



 
Det blev en spänd ritt med en del missar för Ludwig Svennerstål och åttaåriga Aspe, som var sist ut av svenskarna i fälttävlansdressyren på OS. Aspe var tittig när hon kom in på arenan, så kommunikationen stämde inte riktigt mellan häst och ryttare.
 
Text:
Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
 
– Aspe blev spänd och jag kunde ha ridit bättre. Kanske ville jag för mycket. Hon har ingen rutin och blev tagen av att komma in på en så stor bana, säger "Ludde" efteråt.
 


  
Efter avslutat dressyrprogram, och stopp hos media och i tv-studion, begav sig Ludwig till terrängbanan för att gå den ännu en gång inför morgondagen. Och terrängen kommer att bli tuff och utslagsgivande.
– Det är en bana som definitivt kommer att sålla agnarna från vetet. Den kommer att ge olympisk ära till den som förtjänar det, säger förbundskapten Staffan Lidbeck till Viasat efter att alla svenskarna ridit dressyren.
  

  
Laget på tionde plats – Sara bästa svensk
Det svenska laget ligger på tionde plats, en bra bit efter ledande Tyskland. Men det finns chans att avancera.
– Det är två delmoment kvar och det är ändå en relativt tät lagtävling. Förhoppningen är att det ska bli en utslagsgivande terrängritt i morgon. Vi får försöka jobba oss uppåt, helt enkelt, säger Staffan Lidbeck. 
Sara Algotsson Ostholt på "Bigsy" (Reality) är bästa svensk individuellt på en 19:e plats. Terrängen startar i morgon klockan 15.00 svensk tid. Linda Algotsson är först ut av svenskarna med startnummer 10.

Start- och resultatlistor


Läst 43621 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
07
2016

Sara nöjd med dressyren – men besviken på domarsiffrorna



 
Sara Algotsson Ostholt och Reality gjorde ett bra dressyrprogram utan några missar, men fick inte så bra poäng av domarna.
– När jag gjorde sista halten och tittade upp blev jag väldigt överraskad, säger Sara till Hippson efteråt.
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher



Det var varmt, väldigt varmt, i Rio. I dag blåste det samtidigt en del men både Sara och Bigsy, som Reality kallas till vardags, såg oberörda ut under ritten – som genomfördes till synes utan misstag.
– Det är otroligt varmt här så det är skönt med lite vind, det är bara uppskattat och Bigsy tittar inte på något, säger Sara.
  

När ekipaget gjorde entré på OS-arenan var stoet lite spänt.
– Jag försökte klappa henne och ge henne längre tyglar för att få henne att slappna av, jag tycker att det fungerade. Vi gjorde ett bra program med flyt och i god balans, så det är klart att det är tråkigt med domarsiffrorna. Men det är inget jag kan påverka. Det är inte jag som dömer, säger Sara.
Så här långt ligger hon på tolfte plats och har lyft laget från gårdagens åttonde plats till en sjunde.
  
Väldigt stor och kuperad terräng
I morgon väntar terrängen, den både passar och inte passar Bigsy.
– Det är väldigt stort med stora och svåra kombinationer, vilket passar henne. Samtidigt som det är kuperat med många svängar, vilket passar henne mindre bra. Jag hoppas att hon är i tillräckligt bra kondition för att klara av terrängen, speciellt i den här värmen. Det är så klart alltid ett orosmoment så här i förväg.
  
Ligger på tolfte plats
Sara slutade på 45,4 straff och ligger på tolfte plats när cirka 15 ekipage återstår. Det är en bit upp till ledande britten William Fox-Pitt och Chilli Morning som har 37 straff. Sista svensk ut är Ludwig Svennerstål och Aspe som startar 20.30.

Liveresultat


Läst 43934 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
06
2016

Frida efter dressyren: ”Det här jag har längtat efter”



 
OS-debuterande Frida Andersén var andra ryttare ut för Sverige i fälttävlansdressyren, Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål startar i morgon.
– Det var helt fantastiskt att rida in på arenan, berättar Frida för Hippson.

  
Text: Anki Yngve
Foto: Tomas Holcbecher

  
Det blev några små missar. Men Herta är en elegant häst, hon var fin i formen och i ökningarna. Domarna, som var ganska ojämna i sin bedömning, belönade ritten med 68,09 procent – det innebär 47,90 straff. När 32 ryttare har ridit ligger Frida på 18:e plats och Linda Algotsson på 22:a.
– Jag tycker att vi gjorde vad man kan förvänta sig av oss, varken bättre eller sämre. Det är ungefär här vi har legat i det fyrstjärniga dressyrprogrammet. Jag är nöjd med att jag kunde prestera på den nivå där vi är i dag, säger Frida.  
Att vara på OS menar hon är jättehäftigt, det kan inte jämföras med någon annan tävling.
– Det är ju det här jag har tänkt på och längtat efter under den tuffa perioden när Herta var skadad.
  
Polare på flyget
Herta har tagit flygresan till Rio väldigt bra, ett skäl var att hon hade en kompis ”i sätet bredvid”.
– Hon är i grunden en lugn individ, dessutom har hon och Sara Algotssons Reality delat container på planet. De känner ju varandra väl sedan jag bodde i Tyskland, de har rest mycket ihop och hade boxarna bredvid varandra i stallet, berättar Frida.
  
Blir en sekundstrid
Hon har hunnit gå måndagens terrängbana ett par gånger.
– Det känns bättre för varje gång jag gör det, men det kommer att bli en utmaning! Varje ”fråga” i sig är kanske inte det tuffaste jag har gjort. Men det kommer många frågor tätt, samtidigt som det är varmt och extremt kuperat.
I morgon, som är tävlingsfri dag för Herta, kommer stoet att få hoppa någon linje som liknar det som kommer på terrängbanan.
– Planen i övrigt är att hålla in vägarna, terrängen kommer att bli en sekundstrid, säger Frida.
Det är dessutom varmare än ni hade fått höra att det skulle vara i Rio så här års?
– Ja, det är över trettio grader och vi hade planerat för 20 eller 23…
  
Onlineresultat


Koncentrerad Frida på väg in på banan.
  

Travprogrammet.
   

Skritt mot domaren.


Tidigare på Hippson.se:
Godkänd fälttävlansdressyr av Linda Algotsson


Läst 52333 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
06
2016

Godkänt av Linda Algotsson: ”Han är en hygglo kille”



  
Sveriges första ridsportekipage har äntrar banan i Rio, nämligen Linda Algotsson och Fairnet. Linda kom ju till Deodoro som reserv, men fick hoppa in på ordinarie lagplats i och med att Anna Nilssons Luron inte var helt kry efter resan.

  
Text: Anki Yngve
Foto: Tomas Holcbecher
  
Fairnet är mamma Margareta Algotssons egen uppfödning (född 2006, e. Feliciano – Dalby Jaguar xx). Han såg tidvis lite framtung ut och fick en kostsam miss med ett avbrott i den förvända galoppen, annars flöt det på fint. Domarna belönade ritten med 66,05 procent vilket ger 50,9 straff. Efter 16 ryttare ligger Linda på tionde plats.
  
Blev ett missförstånd

Hippson pratar med en ganska nöjd Linda direkt efter ritten.
– Det var mjukt och ganska bra, rörelserna satt som de skulle. Sedan gjorde jag en tabbe med en halvhalt som han missförstod som ett avbrott, det gav nerdrag. Men vi kom tillbaka efter det, så jag är nöjd, säger hon.
Visst erkänner Linda att det alltid är speciellt med ett OS, men menar samtidigt att det inte har påverkat henne att hon från början var reserv.
– Jag har varit inställd på att rida hela tiden. Det var ju därför jag kom hit, för att vara redo, säger hon.   
  
Ställer alltid upp
Vad gäller Fairnet så beskriver Linda honom som väldigt snäll och bussig.
– Han är en hygglo kille, en sådan där man vill ha som kompis. Jag tycker jättemycket om honom. Sedan är han stor, med långa ben, och är kanske inte helt färdig i kroppen fast han är tio år. Han kan nog behöva något år på sig till för att vara riktigt på topp. 
  
Mycket svår terrängbana
Enligt Linda är Fairnet ganska jämn och bra i alla tre grenar. På måndag väntar terrängen som enligt henne dels är väldigt fin, dels jättesvår.
– Det är en ganska typisk bana för den banbyggaren, som brukar bygga svårt. Det är stora hinder hela vägen, då är det skönt att sitta på en häst med mycket scope, säger hon.
Dessutom är banan kuperad och därmed konditionskrävande.
  
Laddar med galoppbacke
I morgon har Fairnet en tävlingsfri dag, han ska få hoppa några terränghinder samt galoppera ett varv runt den galoppbana med lutning som finns på området. Linda tycker att anläggningen i Deodoro är riktigt bra.
– Jag skulle nog säga att det här är det bästa OS:et jag har varit på hästmässigt.
  
Onlineresultat i klassen
  
Nästa svenska ryttare, Frida Andersén på Herta, startar 20.06 svensk tid. Klassen direktsänds i Viasat Ridsport och på Viaplay.se (betalkanaler).
  

Avspänd skritt.
  

Fairnet gör säkra byten.
  

Teamet håller tummarna.


Läst 56108 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
05
2016

Häst skadad i OS-stallet



Julia Krajewski ersätter Andreas Ostholt och gör OS-debut.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Två lag har fått kalla in sina reserver efter dagens veterinärbesiktning. Nya Zeelands ryttare Jock Paget har fått stryka sin häst Clifton Lush efter att den skadat sig i stallet. Tysklands Andreas Ostholt kommer inte heller till start med So Is Et.
  
Jock Pagets häst ska ha skurit kinden på ett rör utanför sin box under natten, skriver Horse and Hound. Såret behövde sys och det har läkt bra, men man vill ändå ge hästen mer tid för att bli helt återställd.
– Givetvis är det en stor besvikelse för mig och Clifton Lushs ägare, men vi har beslutat att det här är bäst för hästen, säger Paget till tidningen.
I stället blir det Tim Price, med hästen Ringwood Sky Boy, som går in i laget och därmed gör OS-debut.
  
Favoriterna tar in reserven
Även Tyskland får kalla in reserven efter att Andreas Ostholt beslutat att det inte blir någon start med So Is Et. Hästen ska ha tappat en sko hemma i Tyskland kort före samlingen inför OS. Hästen travade upp utan anmärkning vid veterinärbesiktningen, men man väljer ändå att kalla in reserven Julia Krajewski och Samourai Du Thot till laget. Även Julia gör OS-debut.


Läst 66271 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
05
2016

Bildspecial: Fälttävlanshästarna genom besiktningen



 
På fredag förmiddag, lokal tid, besiktigades fälttävlanshästarna i Rio. De svenska fyrbenta atleterna gick igenom utan anmärkning. 
  
Foto:
Tomas Holcbecher
  
Aspe, Herta, Reality och Fairnet kom till besiktningen – detta efter att förbundskapten Staffan Lidbeck beslutat att ta in reservhästen Fairnet till laget. Anna Nilssons Luron är inte fri från sitt slem i halsen och avstår därför tävlingen.
Totalt deltog 74 hästar i besiktningen och samtliga fick grönt ljus av veterinärerna.
  
Startordningen satt för svenska laget
Efter dagens besiktning kom beskedet att rutinerade Linda Algotsson går ut först, följd av Frida Andersén på Herta.
– Linda lyder ridorder. Hon har också ridit stora banor och är respektlös inför uppgiften. Frida och Herta är bra att ha tidigt. Frida behöver inte ha så mycket taktiksnack om banan, berättar Staffan Lidbeck för Svenska Ridsportförbundet.
  
Vår fotograf fanns på plats och tog bilder på de svenska ekipagen:










  
Startordningen:
1. Linda Algotsson – Fairnet
2. Frida Andersén – Herta
3. Sara Algotsson Ostholt – Reality 39
4. Ludwig Svennerstål – Aspe
  
Tidsprogram fälttävlan, lokal tid (+ fem timmar för svensk tid)
5 augusti 8.30–9.55 Hästbesiktning
6 augusti 10.00–16.00: Dressyr – nationstävling och individuellt
7 augusti 10.00–16.00: Dressyr – nationstävling och individuellt
8 augusti 10.00–15.00: Terrängritt – nationstävling och individuellt
9 augusti 8.00–9.00 Hästbesiktning
9 augusti 10.00–15.30: Banhoppning – nationstävling och individuellt + medaljceremoni


Läst 63438 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
05
2016

Fälttävlanslaget: Reservhästen Fairnet kallas in



Anna och Luron får följa tävlingen avsuttet i Rio.
Foto: Mikael Persson

  
Linda Algotsson med hästen Fairnet går in i det svenska laget i fälttävlan vid OS i Rio de Janeiro. Hon ersätter Anna Nilsson på Luron meddelar förbundskapten Staffan Lidbeck på fredagen.
  
Beslutet togs före den obligatoriska hästbesiktningen under fredagen och grundar sin på att Luron fick en luftvägsinfektion under resan till Rio de Janeiro. Han behandlades för slem i luftvägarna och svarade bra på behandlingen – men inte tillräckligt bra.
– Jag vill inte ta några risker med tanke på hästens välfärd. Det är varmt och en tuff bana, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.
  
Tufft beslut att ta
Staffan fattade beslutet i samråd med ryttaren Anna Nilsson, tävlingsveterinärerna och svenska landslagsveterinären Lisa Lidbeck.
– Det känns oerhört tråkigt, jag har kämpat länge för att delta i OS. Men jag tänker i första hand på min häst Luron, det viktigaste är att han mår bra, säger Anna Nilsson.


Läst 49539 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
05
2016

Bakom OS-kulisserna: Häng med till stallområdet och terrängbanan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hippsons utsända på plats i Rio, Mikael Persson, bjuder på ett maffigt bildspel från torsdagens stallvisning och rundvandring på terrängbanan. Vid sidan av sådana här offentliga pressvisningar är det tillträde förbjudet som gäller. Så man får passa på!
  
Text & foto: Mikael Persson


Läst 49114 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
04
2016

Bildspecial: Dressyrlaget intar träningsbanan i Rio



Svenska OS-schabraket är så klart på plats.
  
Torsdag var det dags för de svenska dressyrhästarna att få känna på underlaget och få ett träningspass i den brasilianska värmen. Vår fotograf Tomas Holcbecher var på plats – för att fånga ekipagen på några bilder.
  
Hästarna har alla klarat resan bra och såg ut att vara i god form under träningspasset. Deras hästskötare var inte många meter bort från sina skyddslingar, men de såg själva ut att ha fullt upp med en riktigt stor insekt. 
  
Se Tomas bilder nedan:
 

Tinne Vilhelmson Silfvén såg avslappnad ut i väntan på "Anton".


Usch, bort med dig! Tjejerna jagar bort en insekt – modell större.


Sedan fanns det ro att fotografera och filma sin ryttare och häst.
  

Anton såg alert ut när han skrittade fram med Tinne.
 

Juliette Ramel var fokuserad under träningen.
  

Buriel H.K. och Juliette "in action" på träningen.
 

Patrik Kittels Deja är en bildskön häst.
 

Vad säger ni om Patriks stövlar? Coola, eller hur!


Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD på banan.


Många skrittpauser blev det i värmen.


Läst 38564 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
04
2016

Fälttävlansgänget mötte media: ”Vi har ett bra lag”



Ludwig, Linda, Frida, Sara och Anna. Arkivfoton: Anki Yngve
  
Det var härlig stämning i det svenska OS-laget i fälttävlan när fem ryttare mötte media i Olympic Village, Barra Rio de Janeiro, under onsdagseftermiddagen brasiliansk tid. Lördag och söndag drar deras gren i gång med dressyr.
  
Ludwig Svennerstål berättar att han redan har gått in i sin OS-bubbla, precis som han gjorde i London 2012.
– Vi har ett bra lag. När vi red tillsammans senast blev det medalj i Malmö vid EM 2013, säger han till Svenska Ridsportförbundet.
”Luddes” Aspe har rest bra och gillar miljön i Rio. Svennerstål älskar dessutom stortävlingar och har packat ner en färsk seger i trestjärnig fälttävlan från Strzegom, Polen, i resväskan.
  
Reality är lite blygare
Sara ”Silver-Sara” Algotsson Ostholt trivs hur bra som helst i miljön. Även om dottern Wilma ringde från Tyskland och längtade massor efter mamma.
– Jag får fixa något fint härifrån åt henne.
Den här gången rider Sara ”Facebook-hästen” Reality och inte silverhästen Wega.
– De är både väldigt lika och olika, båda hästarna har en mycket stark egen vilja. Wega älskade stora tävlingar och som i London fullsatta läktare. Reality är lite blygare. Så det är min sak att se till att hon vill visa upp sig på samma sätt, berättar ryttaren.
Sara vet att hon kan få till en väldigt bra dressyruppvisning.
– Någon gång ska jag sätta en uppvisning jag är helt nöjd med.
Och det är väl ett bra tillfälle vid OS i Rio...
 
Hästarna supertrivs
Anna Nilsson och Frida Andersén, debutanter i OS-sammanhang, verkar suga in miljön. Olympic Village Plaza är mötesplatsen där idrottsmän från hela världen och media möts.
– Det är som vi har trott ungefär. Helt fantastiskt med atmosfären, och hästarna supertrivs i sina stallar. Både i miljön och med värmen, säger de.
Linda Algotsson, som har fyra OS i ryggen, är reserv med Fairnet.
– Jag har tjuvkikat lite på terrängbanan. Vi har vår galoppbana så att det går att se de första hindren. Det ser hur fint ut som helst, säger hon.
Förbundskapten Staffan Lidbeck verkar nöjd.
– Nu ser vi alla fram emot att det ska börja…
Enda orosmolnet är dock att Anna Nilssons Luron hade slem i halsen efter den långa flygresan.
– Slemmet måste bort för att den ska kunna prestera max, säger förbundskaptenen till TT.
   
Källa: Svenska Ridsportförbundet


Missa inga OS-nyheter!
Appen Hippson HorseNews är helt gratis och finns till både iOS (iPhone och iPad) och till Android (Samsung, LG, Sony etc). I den samlar vi nyheter från en mängd källor inom hela ridsportvärlden. Perfekt så här i OS-tider med andra ord.
Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här)

Läst 33157 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.