SHS-kollen 2013

Stockholm Int. Horse Show 2012

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2012. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


DEC
01
2012

Ännu en seger till Brianne Goutal


Brianne och Ralvesther.

 

Brianne Goutal är drottning i Globen. På lördagskvällen vann hon ännu en klass, den här gången var det en 1,40-hoppning i två faser. Henrik von Eckermann kom på en andra plats. Även Malin Baryard Johnsson fick till en fin runda på Baltimore, hon kom på sjätte plats.

Brianne Goutal har kommit hela vägen från USA för att tävla i Globen. I gårdagens sena klass red hon Ralvesther, och det såg faktiskt inte ut som att det gick så snabbt när hon lotsade stoet runt banan. Men, det var en riktigt bra tid som blev svårslagen. Inte ens veteranen John Whitaker på Waterstone kunde rå på 24-åriga Briannes tid. Även Henrik von Eckermann gjorde sitt bästa, men var nästan en hel sekund efter amerikanskan över mållinjen.
   
Se fullständigt resultat här.

 

Henrik von Eckermann tog ett par riktigt snäva svängar på Lady Capitol, men kunde ändå inte rå på amerikanskans tid.


Läst 10427 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2012

Första bilen till Henrik


 

Ännu en gång fick vi njuta av att ha en svensk prydd med blågul rosett i Globen. Henrik von Eckermann fick äntligen vinna på hemmaplan och Malin Baryard Johnsson knep tredjeplatsen - när Volkswagen Cup över 1,50-hinder avgjordes på lördagskvällen.

   

- Det började inte så roligt. När jag gick banan kom jag in från ett annat håll, så allt var spegelvänt. Men det gick ju bra ändå, säger Henrik von Eckermann efter att ha rattat vinnarbilen runt banan under prisutdelningen.
För två år sedan vann han sin första bil, då på Coupe de Coeur. Under lördagen red han åttaårige Gut Neuenhofs Bacarole, ett sto som Henrik har tränat och tävlat i två år nu.
- Vi har vunnit en del mindre klasser men den här var den största, säger han.
Under presskonferensen ringer Ludger Beerbaum för att höra hur det har gått för sin anställde beridare.
- Jag får nog inte behålla bilen men det gör inget. Jag har i alla fall fått köra den ett varv, säger Henrik glatt.

 

Malin Baryard Johnsson var den första svenska ryttaren som satte nollan i klassen.
- Det var en snygg runda men inte perfekt. Och jag kände direkt när jag kom ut att tiden inte skulle räcka ända fram. Men Tornesch kändes jättefin och han gjorde vad han skulle, säger Malin.
Banan, designad av Peter Lundström, bjöd på en del svårigheter.
- Det var en bra bana. Man var tvungen att rida noggrant utan alltför vilda chansningar, säger Malin.
Henrik von Eckermann har sin familj på plats i Globen.
- Det är roligt att kunna glädja mamma och pappa med en vinst, säger han.
Jur Vrieling på Vdl Bubalu kom tvåa och red därmed hem 125 400 kronor.

 

För övriga svenskar i startfältet var det blandad kompott i resultatlistan. Jens Fredricson och Lunatic gick ut riktigt fort och bjöd på en härlig show, men rundan gav tyvärr åtta fel. Brorsan Peder Fredricson på H&M Sibon fick till en riktigt fin runda, men fick ett pet i en lite för snäv sväng. Totalt blev det fem nollor i klassen.

 

Här hittar du fullständigt resultat.

 

Det gick riktigt fort när Henrik och Gut Neuenhofs Bacarole flög över hindren i Volkswagen Cup.
   

Malin och "Tore" fick till en snygg runda, men det gick inte tillräckligt snabbt.


Läst 9655 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2012

Tinne om svenska rekordet i Globen: ”Mitt livs ritt”


 

Tinne Vilhelson Silfvén på Don Auriello fick till sitt livs ritt inför en jublande hemmapublik i Globen, i den inledande Grand Prix-dressyren. 79,553 procent betyder personbästa och nytt svenskt rekord, det syntes verkligen att "Anton" är i riktigt fin form.
   
- Jag kan nog säga att det är mitt livs ritt. Det kändes bara så där perfekt och han var lagom spänd. Han lyssnade hela vägen och var inte alls lika het som i Stuttgart, säger Tinne efter ritten.

Hon berättar att "Anton" har utvecklats massor den senaste tiden.
- Det gäller att hitta den där perfekta spänningen utan att han blir för het. Det här är hans sjätte inomhustävling hittills och det är klart att allt runtomkring gör sitt till. Men i dag gick det verkligen jättebra.

    
Tyskt och danskt på pallen
Tyska Kristina Sprehe på Desperados FRH kom på en andra plats.
- Vi fick en miss i bytena i varje som drog ner betyget. Annars kändes Desperados fin. Vi kommer tillbaka i morgon, säger hon.

Danska Anna Kasprzak på Donnperignon var nöjd med sin ritt, som gav en tredejplats.
- Vi gjorde en bra runda utan några missar, säger hon.

Patrik Kittel på Watermill Scandic kom fyra, han menar att ett förändrat upplägg i förberedelserna var det som möjligtvis bidrog till de lite lägre poängen den här gången.
- Jag brukar rida honom två gånger dagen före tävling, men han kändes så fräsch i går så jag ville inte ta ut honom igen utan han promenerades i stället. Men det fick jag tillbaka, det kändes som att han skulle hoppa över staketet. Även om det inte syntes var han väldigt het i dag. Nu vet jag att man ska hålla sig till sin plan i alla lägen, säger Patrik.

  
Vilade efter OS
De fyra toppryttarna var alla med i OS i London i somras, efter mästerskapet fick hästarna vila, nu har de varit i gång en period men för samtliga är det dags för en lugnare tid igen.
- Under viloperioden får de komma ut i skogen. De står inte stilla helt och hållet utan hålls i gång, men helt utan träning, säger Tinne.
Hon åker för övrigt snart till Florida för att tävla där under vinterhalvåret. "Anton" åker så klart med dit.
- I kväll ska vi fira med massor av morötter och ge honom en massa kärlek. Så laddar vi om för morgondagens kür, säger Tinne.

 

Här finns resultatet från klassen.

 

"Det var nog 'den där' ritten", säger Tinne.
  

Det syns verkligen att "Anton" har utvecklats något enormt. Just i dag var han lagom spänd för att Tinne skulle kunna genomföra en nästintill perfekt ritt.
   

Man blir glad av den där känslan – och av alla applåder!

 

Svenska flaggan i topp i Globen – mer sånt, tack!

 

Fint ska det vara när det handlar om prisutdelning, vita springare från Beridna Högvakten fanns på plats.

 

Kristina Sprehe fick en miss i bytena, vilket drog ner betyget i dag.
   

Anna Kasprzak fick till en fin ritt, vilken gav en tredjeplats.
   

Sofie Lexner på Charming Boy presterade bra.
   

Minna Telde pustar ut efter sin ritt. Santana var spänd och lite tittig på allt runomkring banan, det gav en del missar. 

 

Patrik trodde att Scandic skulle hoppa över staketet, så het var han i dag.


Läst 10284 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2012

Storseger för Tinne och "Anton" i Grand Prix



   
Tinne Vilhelson Silfvén
Don Auriello, kallad Anton, vann den inledande Grand Prix-dressyren i Globen på finfina 79,553 procent. Tvåa blev Kristina Sprehe på Desperados från Tyskland på 76,447 proent före danska Anna Kasprzak och Donnperignon på 76,404 procent.
   
Patrik Kittel och Watermill Scandic fick nöja sig med fjärdeplatsen. Riktigt glad femma var Kristian von Krusenstierna före sexan Minna Telde.
   
Presskonferensen pågår just nu, vi återkommer strax med intervjuer och referat!
   
Fullständig resultatlista


Läst 8184 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2012

Svensk ledning i halvtid


 

 

Kristian von Krusenstierna och Biggles 1015 gjorde en superfin ritt inför Globenpubliken. I halvtid ligger de i ledning på 70,02 procent.

 

Särskilt bra betalt fick de för passagen, Biggles såg till en början ganska spänd ut och på första diagonalen vågade nog inte Kristian satsa riktigt allt men sedan slappnade de av fint och man kunde ana att Kristian var väldigt nöjd med sin häst efter ritten.

Det är för övrigt tioårsjubileum för Kristian i Globen.

 

På en andra plats så här långt hittar vi norska Lillan Jebsen och Pro-Set, för henne var det andra gången hon äntrade arenan i Globen.

 

Regerande SM-mästaren Eva Ulf fick inte riktigt till det under sin första runda i Globen. Hennes Caruso var väldigt laddad och fick galoppinslag redan på första travlängningen. Eva kämpade sig igenom programmet och slutade på 54,72 procent.

 

Holländaren Laurens van Lieren var först ut med Hexagon's Welnetta och han låg i ledning en stund, dock blev ekipaget uteslutet då man upptäckte blod i munnen på Welnetta vid kontrollen efter ritten.
Här hittar du resultatet så här långt.

 

Biggles klappas om efter en fin uppvisning.

 

Det ville sig inte riktigt för Eva Ulf i dag. 

 

Eva Ulf red för första gången i Globen, Caruso var laddad till tänderna.


Läst 9163 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2012

SM-vinnare i topp i Ponny-küren


 

 

Regerande svenska mästarna i ponnydressyr kategori D, Sofie Andersson och Puccini, vann Ponny-küren som inledde lördagen i Globen med god marginal till tvåan.
Sofie har ridit sedan hon var tre år gammal, och i huvudsak har satsningen handlat om dressyr. I dag lyckades hon och Puccini rida till sig 76,1 procent.

– Han kändes jättefin att rida i dag och lyssnade på mig på ett bra sätt, säger Sofie efter sin ritt.

 

Hon bor i Sjöbo men tävlar för framgångsrika Willands RF. 

– Vi har en bra sammanhållning i klubben och det är där jag alltid ridit, säger Sofie. 

Hemma i stallet står två storhästar, med dessa hoppas hon kunna nå långt.

– De är ännu så länge ganska orutinerade men under nästa år hoppas jag att de ska kunna komma ut och prestera, säger 15-åriga Sofie vars ponny Puccini nu är till salu.


Till Ponny-kür-finalen har ekipagen kvalat under hela året på olika tävlingar. Fyra ekipage kom till start i finalen.

Resultat här.

 

Boots i guld är självklart för en vinnare!


Läst 10125 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2012

Dressyrens dag i Globen


Lördagen bjuder på en hel del matnyttigt här i Globen. Bland annat vankas Ponny-kür såväl som Grand Prix för de riktigt stora stjärnorna. 

Under eftermiddagen blir det ett stort underhållningspaket, med bland annat populär ryttaragility. 

 

Sedan är det dags för två internationella hoppklasser senare i kväll.

Nu håller vi tummarna för att lördagen blir en svenskdag i huvudstaden.

Ni hänger väl med i rapporteringen, direkt från Globen?!

 

Resultat och startlistor här.


Läst 7740 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Populäre John vann i 1,45


John Whitaker och Argento var bäst i fredagens sista klass.

 

John Whitaker och Argento visade sig vara oslagbara under fredagens sista klass - en 1,45-hoppning i två faser.

Nio svenskar kom till start i denna klass, men bara Peder Fredricson lyckades ta sig in på placering.

Första fasen gick över nio hinder med tio språng, som vanligt när det är hästfest i Globen är hindren pyntade därefter. Julklappar, glitterklädda bommar, tomtar och halmbockar prydde banan, som byggts av Peter Lundström.

Den 57-årige vinnaren slog sig snabbt in i täten och lyckades hålla den klassen igenom, följd av holländaren Jur Vrieling på Vdl Bubalu.

Peder Fredricson var som sagt bästa svensk i sadeln på H&M Sibon.

Flera av svenskarna gjorde riktigt fina grundomgångar, men kanske ville de lite för mycket inför hemmapubliken. Jens Fredricson, Henrik von Eckermann och Daniel Zetterman fick alla tre varsitt nedslag i omhoppningen medan Emma Emanuelsson på Titan drog på sig åtta fel.

I morgon hoppas vi på lite mer tur för de svenska hoppryttarna.

Här finns resultatet.

 

Argento fick ett riktigt snyggt täcke.
   

Douglas Lindelöw och Balahe fick fyra fel i grundomgången.
   

Peder och H&M Sibon var bästa svenska ekipage på fjärde plats.
   

Henrik von Eckermann på Lady Capitol fick ett nedslag i omhoppningen.
  


Läst 10476 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Invigningen i bilder


Stockholm International Horse Show är nu officiellt invigd. Som vanligt är det en härligt blandning deltagare i showens invigningsnummer. Vi låter helt enkelt bilderna tala för sig själva...

Pehr G Gyllenhammar, som varit ordförande i Svenska Ridsportförbundet, invigde showen med ett kort tal.

 

Pegasus kom först som ljusteckning i Globens innertak...
  

... Och sedan "på riktigt".

 

Vackra vita springare, från Beridna högvakten.
  

Russ från Lojsta hed var ett populärt inslag.

 

Den här sötnosen gömde sig bakom en vacker man, kanske lika bra med tanke på miljön?!

 

Showen fyller 20 år i år, vad vore invigningen utan ett 20-spann. KG Svensson satt vid tömmarna.

 

Franska Mélie Phillipot och hingsten Luma (utklädd till lejon) ingick inte i invigningen men fick vara med på ett hörn ändå... 


Läst 14867 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2012

Amerikanskt i topp


 

Det är inte särskilt ofta som den amerikanska nationalsången ljuder efter en internationell hoppklass i Sverige. På fredagskvällen var det dock dags när Brianne Goutal stod som vinnare i den första internationella hoppklassen, som gick över 1,40-hinder.

Nio svenskar fanns med i det 18 ekipage starka startfältet i Leksand Effekt Trophy och flera av dem fick till riktigt fina rundor. Klassen gick i två faser, båda mot klockan. Länge låg Peder Fredricson bra till men ganska snart stod det klart att hans tid inte räckte ända fram - han hamnade till slut på en femteplats.

Flera toppryttare fanns med i startfältet och gjorde bra ifrån sig. OS-guldmedaljören Scott Brasch på Intertoy Z kom på fjärde plats, medan Robert Whitaker på höjdhopparen Waterstone knep tredjeplatsen. Tvåa kom holländska Jur Vrieling på Sissi Van Der Shuttershof.

Men snabbast var alltså Brianne Goutal och hennes Ralvesther. Kanske firar Brianne tillsammans med Daniel Zetterman, de är ju nämligen ett par sedan en tid tillbaka.

Brianne fick 15 400 kronor för sin förstaplats.

Henrik von Eckermann, Angelica Augustsson och Malin Baryard Johnsson var övriga svenska dubbelnollor.

Resultat här.

 

Malin Baryard Johnsson dubbelnollade, men tiden räckte inte ända fram.

 

Brianne Goutal tog hem segern.

 

Peder Fredricson på Holliday KLG kom femma.
   

Även Henrik von Eckermann dubbelnollade på Lady Capitol.


Läst 10354 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.