SIHS15-kollen

Sweden International Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest i Friends Arena i Solna. Snabba nyheter, bakom kulisserna-reportage, roliga ögonblick och mycket mer.


NOV
28
2015

Hans Peter Minderhoud i GP-topp – Kittel trea


Uppdatering klockan 13.44:
Hans Peter Minderhoud i topp, Adelinde Cornelissen på andraplats och Patrik Kittel trea. Vi återkommer strax med citat och bilder från lördagens GP-dressyr.
Fullständigt resultat


 

  
Lördag mellan klockan 9.50 och 13.50 sänds världscupens Grand Prix-dressyr i SVT Play. Inte minst får vi se Adelinde Cornelissen och Parzival göra comeback efter lång bortavaro.
  
Länkt till direktsändningen hos SVT
Fullständig startlista
Onlineresultat


Läst 26912 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

Veterinären och ägaren om Filurs tragiska död


SVT Sport har intervjuat både behandlande veterinär Axel Wallman och hästägaren Tomas Eriksson, efter gårdagens tragiska händelse i Friends Arena. Axel Olins körhäst Filur fick en cirkulatorisk chock inne på banan och dog inför ögonen på publiken.
– Jag har tävlat med honom i 19 år så han har betytt väldigt mycket för mig. Men han fick avsluta sin karriär med det han tyckte bäst om, han avslutade sin tid lyckligt i alla fall, säger Tomas Eriksson till SVT. 
   
Intervju med veterinär Axel Wallman:

Intervju med hästägaren Tomas Eriksson:


Läst 53103 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

Axel Olins häst omkom efter målgång – inför publiken




Körningens världscup i Friends Arena fick en mardrömsstart, när en av Axel Olins hästar föll ihop efter målgång. Teamet på plats skyndade fram för att hjälpa hästen – men dess liv gick inte att rädda. 
  
Axel inledde kvällens körklass, men strax efter målgång saktade han ner hästarna och vagnen när han insåg att en av hans hästar inte uppförde sig som han brukar. Efter några meter föll hästen ihop – och blev liggande. Veterinärteamet, hästskötare och funktionärer skyndade till för att hjälpa hästen ur selen och få bort vagnen.
  
Arenan släcktes ner
Kort därpå kom ett stort tält in på arenan och skärmade av hästen från publiken som satt tyst. När djurambulansen kom in släcktes lamporna ner i taket och publiken började förstå att hästen inte hade klarat sig. Då tändes mobillamporna och bildade en stjärnhimmel på läktaren. Kort efter att hästen förts bort meddelade veterinär Axel Wallman vad som hade inträffat.
– Vi måste tyvärr meddela att en av Axel Olins hästar dött av en cirkulatorisk chock. Det kan vara något som har brustit, kroppspulsådern eller liknande. Vi kommer givetvis att ta reda på vad som har hänt och återkomma med mer information.

  

Hästen föll ihop efter målgång.
  

Arrangören skärmade av medan veterinärteamet arbetade.
  

Publikens stilla hyllning.
  
Teamet sörjer Filur
Veterinär Axel Wallman får sällskap av tävlingsledare Ulf Rosengren och kusken Tomas Eriksson i pressrummet, för att berätta vad som har inträffat.
– Efter målgång skakade Filur på huvudet och föll ner. Han var inte vid medvetande när han föll och när jag kom fram kunde vi genast konstatera att han var död, säger Axel Wallman.
Som veterinär kan han bekräfta att medvetandet försvinner direkt och att hästen inte lider vid en plötslig död som denna.
Tomas Eriksson stod med på vagnen under körningen som groom åt Axel Olin, han hade dessutom ett speciellt band till den omkomna hästen. Filur var nämligen Tomas häst och egna uppfödning.
– Filur fick göra det han älskade in i det sista, säger Eriksson med gråten i halsen.
Axel Wallman berättar att den 23-åriga hästen veterinärbesiktigades innan start och var i fin form inför tävlingarna.


Ulf Rosengren och Axel Wallman pratade med pressen.


Tomas Eriksson berättade om sin häst.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Anki Yngve och Annelie Lundkvist
  
Veterinär Axel Wallmans egen redogörelse på SIHS:s sajt


Läst 75318 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

Seger – den perfekta presenten för Angelie von Essen



West Falacia ger allt inne på banan – och är snabb.
  
Angelie von Essen firade födelsedagen genom att ta två segrar under fredagen i Friends Arena. Men vilken seger värderar hon högst – Stjärnstafetten eller kvalet till Sweden Masters?
  
– Helt klart Stjärnstafetten, utbrister Angelie med ett leende på presskonferensen.
Hon delade lag med Rickard Nordstrand som endast ridit tre dagar i år, och en vecka förra året. Det är med en stor beundran i rösten som hon berättar att Rickard gillar att rida fort och är orädd.
   
West Falacia – en superhäst
När vi pratar om West Falacia, hästen hon vann med i 1,45-klassen som var en kvalklass till söndagens Sweden Masters, kan hon inte annat än ge massor av beröm till sin fina häst.
– Hon är superförsiktig, supermodig och supersnabb. Hon är verkligen helt fantastisk, säger Angelie med ett stort leende.
Några direkta planer att vinna på söndag har hon inte, utan säger att hon kommer att ta det lite från dag till dag. Men när vi informerar Angelie om att ritningar till ett hus ligger i potten tänds det genast en gnista i ögonen.
– Vi behöver ett hus, utbrister hon.


Över sista hindret.



Vad tänkte du under ärevarvet?
– Jag tänkte faktiskt "det här är så nice". Det är en underbar atmosfär här i Stockholm.

Andraplacerade Olivier Philippaerts gjorde sitt bästa för att komma först i mål, men det saknades drygt en halvsekund för att få segertäcket på H&M Legend of Love. Tredjeplatsen gick till Marlon Módolo Zanotelli och Rock'n Roll Semilly.

Resultat

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 56474 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

H&M All In struken – vårdas av veterinär



En bekymrad Peder Fredricson mötte presskåren.

Uppdatering lördag klockan 12.42:
Under lördagen bekräftar veterinären att blodproverna har analyserats och visar att det är just korsförlamning som drabbat All In. Han mår nu bra och återhämtar sig i stallet.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
I sista stund fick en av tävlingens största publikfavoriter stryka sig ur sista fredagsklassen. Med två hinder kvar på framhoppningen kände Peder Fredricson att det inte stod rätt till med H&M All In.
  
I skrivande stund på fredagskvällen får "Allan", som All In kallas, all uppmärksamhet från sin hästskötare Malin Henlöv nere i stallet. Även Lisen och Peder är på plats tillsammans med tävlingens veterinär och landslagsveterinären Jonas Tornell.
För presskåren berättar ryttaren efter klassens slut vad som hände.
– Han kändes jättebra på framridningen vid stallet, men när jag var på väg upp mot framhoppningen blev han stressad i gången. Väl på framhoppningen kände jag att han inte hoppade som han ska, så vi agerade direkt.
  
Blodprov tagna för analys
Peder berättar att Allan haft korsförlamning tidigare och att det är något som kan utlösas av stress. I och med att han känner sin häst så väl kunde ryttaren direkt känna att det inte stod rätt till.
– Det är som det är med hästar, det blir aldrig som man tänkt sig, säger Peder och försöker lätta upp stämningen.
Landslagsveterinären Jonas Tornell har nu, tillsammans med tävlingsveterinären, gett "Allan" dropp och vitaminer för att hjälpa musklerna att slappna av. Blodprov har redan tagits för analys av värdena, något som även kommer att upprepas under lördagen.
– Jag ska läsa på lite mer och se hur jag kan förhindra att det händer igen, avslutar Peder.
  
Text och foto:
Annelie Lundkvist


Läst 60067 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

Janelle Larsson upprepade finalsegern



Lycklig vinnare på prisutdelningen.
  
Förra året segrade Janelle Larsson i Prins Carl Philips pris, då med sin C-ponny. I år hade hon chansen att upprepa prestationen på sin D-ponny Wizard VIII – en möjlighet hon tog.
  
Det såg ut som att självförtroendet var på topp när Janelle Larsson kom in på banan, men efter ritten avslöjade hon att hon inte kände sig lika lugn som hon såg ut.
– Jag brukar inte bli nervös, men jag var smått nervös i dag. Jag ville så gärna vinna, berättar hon.
Janelle tog hem segern som en av de felfria ryttarna i klassen, och med två sekunder till godo. Andraplacerade Michelle Cranning Hillgren hade fått till en bra omhoppningstid som såg ut att vara omöjlig att slå, tills Janelle kom in på banan.
Segern kommer ryttaren att fira med att ge sin ponny många morötter, nu siktar hon på att få rida ponny-EM nästa år.

Resultat


Ekipaget under omhoppningen.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 30394 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

Team Tinne och Peder gick på knockout



  
En av de mest publikfriande showklasserna i Friends Arena är ”Knock Out Mixed”, där dressyr- och hoppryttare bildar gemensamma lag. I år vann ett riktigt dreamteam – Tinne Vilhemson Silfvén och Peder Fredricson.

  
Tävlingen avgörs genom heat, där två par i taget ställs mot varandra. Först rider de båda dressyrryttarna ett program samtidigt och domarna väljer sin favorit. Favoritens hoppryttarkollega får sedan ett försprång i den efterföljande hinderstafetten. De båda bästa lagen gör slutligen upp om ”guldet”.
  

Domarna hade inte lätt att välja mellan dressyrfinalisterna Tinne Vilhelmson Silfvén på Lombard V och Emelie Brolin på Briman. Men till sist bestämde de sig för att Tinne var allra bäst i dag.
 

Peder Fredricson in action på lånehästen Quebec. Lagom storlek på hindren tycker Hippsons redaktör...
  

Emelies lagkamrat Helena Persson satte fart på La Suprice, men kunde inte ta sig förbi Peder.
  

Emelie Brolins spektakulära stövlar.
 

I "grundomgången" mötte Emelie Patrik Kittel – som lånat Weihenstephaner.
 

Domarduon Magnus Ringmark och Gustaf Svalling.
 

Malin Baryard red väldigt fort...
 

... men efter målgång satt hon plötsligt inte längre på hästen, som sprang själv i arenan. Vad hade hänt?
  

De smutsiga ridbyxorna kanske ger svaret.
  

Sötaste hästen, Quattro som nästan såg ut som en ponny, hade tilldelats Charlotte Mordasini. 


Läst 20801 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

Bildspel: Tv-bönder, gladiatorer och ryttare


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Stjärnstafetten i Friends Arena blev en fartfylld historia – med nödvändiga ingredienser som glitter, nakenchock och tålmodiga hästar. Vann gjorde kampsportaren och gladiatorn Rickard Nordstrand, som red i lag med Angelie ”Hallon” von Essen.
Upplev jippot tillsammans med oss – i ett maffigt bildspel!
  
Text & foto: Anki Yngve
  
Fullständigt resultat, Stjärnstafetten


Läst 26453 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

Veterinären var snabbt på plats när koliken slog till



Marlon, här på Icarus, hade inte anlänt när hästen fick kolik.
    
Under torsdagen insjuknade en av Marlon Módolo Zanotellis hästar akut och fick föras till Mälaren Hästklinik. Koliken slog till i samband med veterinärbesiktningen i arenan – så veterinären var snabbt på plats.
  
Marlons fru Angelica Augustsson berättar för Hippson att hästen snabbt blev dålig, men när den väl kom fram till kliniken mådde den genast bättre.
– Det är inte helt ovanligt att tarmar som har hamnat snett faller tillbaka under färden till kliniken. Vi är glada för att det hände nu, säger hon.
  
Fick hjälp inom några minuter
Ansvarig veterinär under tävlingarna i Friends Arena, Axel Wallman, berättar för Hippson om händelsen.
– Hästskötaren promenerade hästen i anslutning till den pågående vetchecken när den plötsligt blev jättedålig. Bakbenen började skaka, men tillsammans fick vi den till boxen igen.
Med två veterinärer på plats under besiktningen tog det endast några få sekunder innan de fanns vid hästens sida, och några få minuter innan behandlingen mot smärtan började.
– Marlon satt på flyget så honom fick vi inte tag på, men hästskötaren ringde stallchefen som gav oss klartecken att börja medicinera, berättar Axel.
Tarmen hade hakat upp sig i ligamentet vid mjälten och njurarna, något som kan kräva operation.
– Vi kallade på djurambulansen som tog hästen till kliniken, men väl där behövde vi inte behandla utan höll enbart kvar den för observation.
  
Valde att inte starta helgens tävling
Axel tittade till hästen, som i morse var tillbaka på tävlingsplatsen. Han beskriver den som en tiger i boxen, pigg och alert. Enligt de internationella FEI-reglerna skulle Marlon egentligen få starta under helgens tävlingar. Men i samråd med veterinärerna har han valt att låta hästen vila denna helg.
– För Marlon var det ett enkelt beslut efter att han hade talat med oss, det handlar om välfärd för hästen. Något vi alla värnar om, avslutar Axel.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 19961 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

Peder och Sibon segrade i sin comeback



Sibon flög över hindren och var med i svängarna.
Foto: Annelie Lundkvist
  
Efter ett uppehåll från tävlingsbanorna är nu H&M Sibon åter i de internationella sammanhangen. Tillsammans med Peder Fredricson inledde han helgens tävlingar med en seger i 1,40-klassen. Ben Maher slutade på andraplats.

När det svenska ekipaget kom in på banan jublade publiken lite extra, och under rittens gång höll nog samtliga på läktaren en extra tumme för Peder och Sibon. De hade en tuff tid att slå. Storbritanniens Ben Maher och Boomerang hade tidigt i startfältet satt tiden 26,18 sekunder i omhoppningen – skulle det gå att toppa?
Peder fick till några fräcka svängar i omhoppningen och gav allt till det sista hindret, något som publiken fullkomligt älskade.

Resultat


Häst och ryttare är riktiga publikfavoriter.


I omhoppning – mot kombinationen.


Ben Maher och Boomerang in action på banan.


Valacken ville inte gå från utgången vid start, men genomförde rundan med den äran. Ben berömmer efter målgång.


Malin Baryard Johnsson på Cassius Clay slutade fyra.


Angelie von Essens Tinkabell viftade på svansen.


Läst 15367 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.