Veterinärstudenten
SEP
20
2016

Hejsan!

Idag hade vi föreläsning om etik. Jag tycker det är väldigt bra att de börjar med det så här tidigt i utbildningen då det finns många etiska dilemman som vi kommer ställas inför som färdiga veterinärer, och då är det bra att ha börjat fundera på dessa frågor redan innan och veta vad ens egna värderingar är. I etik finns ju egentligen inget rätt och fel vilket jag kan tycka är lite jobbigt ibland, jag som gillar att veta att det man gör är 100% korrekt. På så vis är matematik helt fantastiskt! 1+1 är alltid lika med 2. Men det är viktigt att utmana sig själv att fundera på olika scenarion, och även att kunna lyssna på andra och respektera att vi tycker olika. Ibland kan man ta lärdom av andra och kanske till och med ändra uppfattning, och annars kan man ju ändå haft ett gott samtal.

Etik är ett svårt ämne att skriva om men jag ska försöka få fram lite olika frågeställningar vi hade uppe. Vi fokuserade idag på etik inom veterinäryrket, tillexempel avlivning av friska djur. Det händer titt som tätt att djurägare går till veterinären för att ta bort sitt djur fastän det inte finns någon medicinsk anledning till det. Hur man ser på detta beror bland annat på hur man ser på rollen som veterinär, och på frågan ”vad är ett djur?”. Djurägaren är kunden, så är vårt jobb att göra det den ber om? Är vårt fokus djurägaren eller djuret? Eller båda? Om vi vägrar att utföra avlivningen, kommer då djurägaren gå hem och fixa det på egen hand på ett sätt som inte är shysst och värdigt mot djuret och istället skapar lidande? Om vi väljer att omplacera djuret istället, garanterar det då att djuret kommer få det bra? Kommer den komma till ett bra hem, kommer den att klara av omställningen på ett bra sätt både fysiskt och psykiskt? Det finns massor med olika aspekter i det hela och det kan finnas olika omständigheter som gör att man i vissa fall tycker det ena och i vissa fall det andra. Om djuret är 3 år eller 14 år, spelar det någon roll? Om man enbart fokuserar på att vi ska rädda liv så är det ju ingen skillnad, då ska båda det unga och det gamla djuret få fortsätta leva. Men tar man in fler parametrar, tillexempel kondition, psyke/personlighet etc, är det då lika självklart?

En av föreläsarna gav ett exempel där en 12 årig katt skulle avlivas då ägarna skulle flytta till stan, katten hade hela sitt liv varit utekatt och ägarna som kände sin katt trodde inte han skulle kunna anpassa sig så bra till det nya livet inomhus. De hade kollat runt med bekanta om någon kunde ta över katten men utan resultat, och därför tog de den till veterinären. Veterinären ringde runt (med ägarnas tillåtelse) till olika katthem för att se om någon kunde omplacera den. Det var fullt överallt och ett djurhem sa rakt ut att det är svårt att omplacera en så pass gammal katt då det är de unga katterna som är mest eftertraktade. Skulle de då ta emot denna katten skulle den ta upp plats så de tvingas neka yngre katter som då kanske måste avlivas fastän de har större chans att hitta ett nytt hem. Så efter att ha kollat över alternativen och inte hittat något som de tyckte verkade bra så går man sedan vidare med avlivingen. Rätt eller fel? Det är säkert olika tankar om det, men det viktiga i denna disskusionen är egentligen att man faktiskt haft en disskusion tycker jag. Man har sett till kattens bästa, den hade inte haft ett bra liv som innekatt, det fanns heller ingen möjlighet att omplacera. Och det är även intressant aspekt att beslut kan ha konsekvenser på andra håll, som att i detta exemplet skulle yngre katter med chans att hitta nya hem inte fått möjligheten om man hade gett en plats på katthemmet till denna äldre katten. Inget är helt självklart och alla har rätt till sin åsikt, och genom att fundera på sånt här så försöker vi hitta vår riktning på moralkompassen för att veta vad vi tycker när vi hamnar i dessa situationerna.

Som sagt är det ett svårt ämne att skriva om eftersom det finns så mycket nyanser. Ofta är ju det självklara svaret att nej man avlivar inte ett friskt djur. Men när man börjar fundera och diskutera kring det så är det kanske inte längre lika självklart. Och det tycker jag inte att det är när det gäller ett sjukt djur heller. När jag tog bort min gamla häst pga ålder så sa folk till mig att jag var duktig som tog beslutet, och jag tycker det är ett ansvar man har som djurägare och ett visst privilegium att kunna avsluta sin väns lidande. Men samtidigt är det ett liv man väljer att avsluta vilket gjorde mig rätt så förrvirrad i mina känslor. Och i människovärlden är det ju inte OK, att ta någons liv är ett brott och det är inte lagligt med aktiv dödshjälp heller. På djur finns det inga lagar som styr detta, mer än att avlivningen ska gå korrekt till. Det behöver inte ens vara en veterinär som utför avlivningen.

Etik är ett rätt tungt men otroligt intressant ämne och det öppnade upp för mycket funderingar och tankar. Vi kommer återkomma till detta ämne många gånger under utbildningen och det känns tryggt att vi får göra denna resan tillsammans under utbildningens gång så man inte kommer ut i verkligheten helt oförberedd. För det är faktiskt en resa vi gör, vi lär känna oss själva på ett helt annat sätt, på ett djupare plan. Och etik gäller ju inte bara inom veterinäryrket, utan är ju faktiskt viktigt även i vanliga livet.

Det blev ett lite flummigt inlägg idag tror jag, men det är en liten del av det som rör sig i mitt huvud efter dagens föreläsning och jag hoppas att iallafall någon av er där ute också får sig en tankeställare och börjar fundera över era värderingar :) Väldigt intressant iallafall tycker jag!

Kram Emelie!


Läst 23662 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
15
2016

Hej!

Idag hade vi vår första tenta! Det var osteologitentan och jag tyckte det kändes helt ok, så hoppas den känslan stämmer :)

Kommer ni ihåg när man var liten och ens föräldrar frågade en på kvällen ”Vad har du lärt dig i skolan idag?” Jag har för en gångs skull ett konkret svar på det!

  1. Katter har inte automatisk ägglossning utan hanen har piggar på sin penis som han använder för att stimulera igång ägglossningen med vid parningen. Detta gör ont för honan så hon blir arg!
  2. ALLA hundar är skendräktiga. Andra däggdjur får en gulkropp vid ägglossningen och om de blir dräktiga så bildas dräktighetsbevarande hormon och gulkropparna är kvar hela dräktigheten, blir de inte dräktiga så signaleras detta och gulkroppen försvinner. MEN inte på hund alltså. Även om hunden inte blir dräktig så bildas dräktighetsbevarande hormon och gulkroppen finns kvar, så man kan säga att hunden är dräktig fastän den inte är det. Typ.

HUR COOLT! Vi har börjat lite smått med embryologi och då dyker sån här häftig fakta upp :) Jag tycker det är väldigt fascinerande – hur någon inte finns, och sen bara finns! Vi kollade på en film häromdagen om embryots utveckling och jag kan inte riktigt greppa att det är möjligt, att kroppen/naturen är så smart att den kan skapa en helt ny individ. Det är mycket som är smart med kroppen!

Idag fick vi en liten genomgång om veterinäryrket, vad det innebär och vad man kan jobba med. Ofta tänker man kanske på rent kliniskt arbetande veterinärer på djurkliniker, men det är en väldigt bred utbildning och många vägar man kan gå! Själva yrket kom till på 1700-talet om jag inte missminner mig då pesten tog död på mycket boskap i Europa, vilket var förödande för folket som svalt. Så det startade egentligen ur ren folkhälsosynpunkt och hade egentligen inget med djurens välmående att göra. Men friska djur = mat till folket. Och än idag är det viktigt ur denna synpunkt, så tillexempel livsmedelssäkerhet, hygien och smittspridning är viktiga och intressanta områden man kan jobba med som veterinär. Eller forskning, utbildning, inom det militära etc. Men jag vill nog ändå jobba med hästar som klinisk veterinär när jag blir stor :) En annan kul anekdot är att världens första veterinärutbildningen startade i Lyon, och den sjätte utbildningen i Skara utav Peter Hernquist som var lärjunge till Carl von Linne och hade skickats ner till Lyon av honom för att lära sig veterinärmedicin.

Sov gott, det ska jag göra och förhoppningsvis slipper jag drömmar om skelett nu när tentan är över!


Läst 23116 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag vaknade jag upp med tungt, tjockt huvud och rinnande näsa, usch! Så i princip hela dagen har jag legat i sängen och kurerat mig tillsammans med osteologiplugg. Jag vaknar på nätterna av att latinska termer snurrar runt i mitt huvud! Egentligen hade jag behövt sitta på ASIS idag med de riktiga skeletten men det blir inte alltid som man tänkt sig.

Jag har som hastigast nämnt min vovve, Bella. Hon är en blandning mellan Chihuahua och Jack Russel, hela 8 år har hon hunnit bli! Jag vet inte hur det hände för det känns som igår då hon låg och sov ihoprullad i min hand när vi körde hem henne från uppfödaren. Hon var så galet liten! Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon lösning för Bella på dagarna när jag har skola så därför fick hon följa med tillbaka hem till Växjö. Jag är van att vara med henne i princip 24 timmar om dygnet, hon sover jämte mig i sängen och jag har innan haft med henne på jobbet. Hon följer med mig nästan överallt! Därför gör det så ont i hjärtat att vara utan henne! Jag står i kö till hundgård på skolan, då skulle hon kunna vara där tillsammans med någon kompis och på lunchen kan jag gå ut med henne. Har vi självstudier så går det att sitta i kårhuset där hundar också är välkomna. Hoppas innerligen att jag lyckas få en plats snart! Men är det någon läsare där ute som till exempel vet om en pensionär eller någon som hade tyckt att en liten Bella vore mysigt sällskap på dagarna, och som bor i närheten av Ultuna eller utmed vägen dit från Säva/Frövi så får ni gärna hojta till :) (min mail är jonsson.emelie@live.se) Hon gillar både att ligga i knät och mysa och att gå promenader, och hon ÄLSKAR mat! Vill få upp henne så fort som möjligt då jag inte är hel utan henne!

Bäbis-Bella

Lilla bus och jag

Visst är hon vacker!

Häromdagen hade vi ju genomgång av visualiseringsbordet. Det var en stor skärm, typ som en gigantisk ipad, där man kunde ta upp röntgenbilder och CT-bilder av olika djur. CT  är en speciell röntgentenik som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ , så vi kan med hjälp av dessa bilder vrida och vända på kroppen och välja vilka strukturer vi vill titta på. Jag har inte hunnit testa det själv än men utifrån den korta introduktionern vi fick så verkar det vara ett bra hjälpmedel! Kanske framförallt senare i utbildningen när vi tillexempel kollar på blodkärl då det är svårt att se hur de löper när man kollar på en platt bild. Det fanns också lite annorlunda djur inlagda, tillexempel val! Otippat, och häftigt! Tänk er att röntga en val :)

Imorgon blir det föreläsningar precis hela dagen, lite tufft att sitta stilla och lyssna så många timmar. Vi kommer gå igenom urogenitalorganen, få en översikt av rörelseapparat, hud, mjölkkörtlar och nervsystem, samt vetenskaplighet och kritiskt tänkande som det sista passet kommer handla om. Intressant! Ha en fantastisk kväll!


Läst 21759 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
06
2016

Godkväll! :)

Första kursen vi läser handlar om grundläggande anatomi. Vi har hunden som modelldjur men de flesta däggdjur är hyffsat lika. Lite skillnader har evolutionen ordnat med men grunden är rätt lika. Nästa vecka har vi test i osteologi = läran om benen så just nu är det väldigt mycket skelett som snurrar i mitt huvud! Ikväll satt jag på skolan till strax efter 21 och försökte nöta in skallens och bålens delar. Det är mycket glosor eftersom vi ska lära oss delarnas namn på latin! Plus små detaljer på benen såsom utskott etc. När vår lärare pluggade (för ganska många år sedan) så fanns det bara en bok och ett skelett att utgå ifrån, medan vi idag har hur mycket hjälpmedel som helst! Så när det känns tungt och jobbigt så försöker jag tänka att om hon klarade det då så måste jag ju klara det nu! Vi har kompendier, filmer, appar, och på skolan finns visualiseringsbord där man kan se kroppen i 3D om jag har förstått det rätt. Imorgon ska vi ha genomgång av detta så får återkomma mer om det! Spännande iallafall!

Parallellt med osteologin så är det också kroppens organsystem vi läser om. Där ska vi kunna de olika systemen, vilka organ som ingår, dess funktioner och topografi. Topografi innebär var i kroppen organen är placerade och hur i förhållande till varandra. Även detta ska ju givetvis läras in på latin ;) En sak jag är positivt överraskad med när det kommer till utbildningen är hur undervisningen är upplagd. Jag hade förväntat mig att sitta i en stor sal från 8-16 varje dag och lyssna på en tråkig professor som maler och maler. Så är ej fallet! Visst har vi lite vanliga föreläsningar ibland (men än sålänge ingen tråkig professor som maler), men vi jobbar mycket med ”studentägt” lärande. Vi har grupparbeten och självstudier för aktivt lärande. Lärarna är där för att stötta oss och se till så vi är inne på rätt spår, men det är ändå vi som gör jobbet vilket också innebär en helt annan förståelse och befästning av kunskapen än när man bara sitter och lyssnar. Det blir ju lätt att det då åker in genom ena örat och ut genom andra. Förutom dissektionerna jobbar vi med fall i grupper. Tex idag så fick vi ett fall som handlade om en hund som kom in till kliniken då den hade dålig matlust, kräktes och magrat av. Utifrån den information vi fick skulle vi diskutera de begrepp som användes, vad vi kunde/inte kunde sedan tidigare, vad som kan vara fel och vad vi behöver veta mer för att kunna hjälpa hunden. Efter kompletterande information och fortsatta diskussioner trodde vi att hunden råkat svälja en gummiboll och vi skulle sedan tillsammans utforma inlärningsmål. Alltså vad vi behöver lära oss för att vi skulle kunnat hjälpa den här hunden i verkligheten om det var vi som var den behandlande veterinären (med inriktning på anatomin eftersom det är den kursen vi läser nu). Våra inlärningsmål blev bland annat digestionssystemets delar och topografi (detta har vi kollat på innan men nu behöver vi gå in mer i detalj för att tex kunna veta exakt vad det är vi känner på när vi palperar buken) och lika så munhålan (hur ser en frisk munhåla/tänder ut på hund, att kontrollera munhålan är ju ett steg i undersökningen för att utesluta problem där). Det var jättekul att få leka veterinär lite :) Nu är då tanken att vi på egen hand ska ta reda på svaren på våra inlärningsmål och sedan nästa vecka när vi träffas igen diskutera och gå igenom detta, vilket både befäster den kunskap man hämtat men även att man kan lära sig av varandra. Och givetvis har vi läraren som stöttning och guidning. Sjukt bra! Till vår hjälp under veckan har vi tex föreläsningar, dissektioner, filmer, kursböcker och annan litteratur.

Som plugg-paus mockade jag hagen idag och Ölis skulle självklart hjälpa till!

Nu är det bäst jag lägger mig så jag orkar med morgondagen! Det är självstudier på schemat för min del, men vid 9 är det frågestund på osteologin så tänkte gå dit och reda ut de frågetecken jag har, sen är det genomgång av visualiseringsbordet som jag skrev om innan och det vill jag heller inte missa! Resten av dagen kommer ägnas åt frambenens skelettdelar!

Godnatt!


Läst 13295 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
02
2016
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Godmorgon!

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det Ölis födelsedag! Hipphipphurra! Så dagens inlägg tänkte jag tillägna honom.

Ölis är född 2010 så han fyller alltså 6 år idag. Det är sjukt var tiden går fort! Jag köpte honom när han var 2 år och då var han så liten <3 Kommer fortfarande ihåg när jag såg honom på håll i hagen och direkt kände - där är HAN! Egentligen heter han Falcon men eftersom det är en öl så började alla säga Ölis och det har sen fastnat :)

Tyvärr har vi haft lite otur, Ölis drog på sig en skada på hovledens yttre sidoligament som tog nästan 2 år att läka helt. Det blev en rätt lång period på boxvila också (testade att ha honom ute men han blev sämre då) vilket var svårt att hantera för en 3-åring. Det var en jättejobbig period men mödan värd eftersom jag fortfarande har min prins i livet! För ett år sedan började jag rida in honom och det har gått väldigt smärtfritt. Han gillar att hitta på saker och tycker det mesta är roligt så han har hela tiden varit väldigt positivt inställd.

Ölis är en stabil individ som är säker i sig själv (även om han haft sina vilda perioder under vilan). Han har ett hjärta av guld och charmar de flesta :) Mer social häst får man nog leta efter! Han kommer alltid först fram i hagen och vill helst sitta i knät, hade han fått plats i sängen hade han inte tvekat en sekund att krypa ner där jämte en.

Kort och gott - jag ÄLSKAR min häst! Stort, stort grattis på din dag Ölis!

Någon mer som har en häst som fyller år idag? :)


Läst 17037 ggr Kommentarer Kommentera

Emelie Jönsson kommer från Växjö och är 26 år. Till veterinärutbildningen tar hon med sig sin sexåriga valack Ölis och sin hund Bella.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.