Veterinärstudenten

Hej bloggen!

Nu är histologitentorna avklarade, galet skönt! Det praktiska med miskroskopbilder var svårt tycker jag så jag håller tummarna att det räcker till godkänt. Den teoretiska tentan idag tyckte jag kändes bra :)

Under hösten och våren så annordnas det foder- och nutritionföreläsningar (hund och katt) på kåren. Tyvärr är det inte jättemycket av detta i utbildningen så det är bra att det går att skaffa kunskap på annat håll! Så är det ju med mycket, en läkare ska kunna allt om ETT djur medan vi ska kunna allt om ALLA djur. Så det går inte att få plats med allt i utbildningen utan man får skaffa egen kunskap och fördjupa sig i det man tycker är intressant. Jag hoppas det även kommer komma lite hästrelaterade kurser på kåren framöver!

Första föreläsningen var förra veckan och här är lite matnyttigt som jag tog med mig ifrån den:

  • Ägg är en väldigt bra proteinkälla för hund och ger även fin päls, MEN (!!) äggvitan måste vara kokt. Ger man rå äggvita så kan det leda till B-vitamin- och proteinbrist.
  • Katter kan vara dåliga på att dricka så det är viktigt att ge de vatten på det viset de vill. Generellt vill de ha stora, vida vattenskålar då de hatar när morrhåren slår emot kanten. De vill inte äta och dricka på samma ställe så helst ska man ha vattenskålen någon annanstans än matskålen. En del vill dricka ur rinnande vatten och då finns det små vattenfontäner till dom :) Man får testa sig fram för att se vad just sin egna katt gillar.
  • När valparna föds så har de mycket av enzymet laktas som kan bryta ner laktos. Denna förmågan avtar dock när de blivit lite äldre så alltså är inte laktos så bra att ge vuxna hundar.
  • Hundar har 10 aminosyror som är essentiella för dom medan katter har 11 stycken. Därför kan hundar leva på kattmat men katter kan inte leva på hundmat för då får de inte i sig alla aminosyror de behöver. Brist på den elfte aminosyran, taurin, kan bland annat ge problem med näthinnan.
  • Katter är obligat karnevorer vilket betyder att de måste ha i sig en viss mängd animaliskt protein varje dag, annars börjar kroppen ta av sitt egna protein (från musklerna). Alltså kan en katt aldrig vara vegetarian. En hund klarar av det.
  • Kroppen kan inte lagra protein utan det bryts ner till aminosyror som används som näringsämnen. Det som blir över omvandlas till ammoniak som kissas ut. Väldigt hög halt protein ger därför hög belastning på njurar. Har man ett djur med njurproblem är det viktigt att tänka på detta!
  • Alla mineraler jobbar tillsammans, så brist/överskott av en mineral kan påverka någon helt annan mineralhalt också. Därför är det viktigt med rätt balans. Ett exempel på fel zinkhalt är svarta hundar som föds silverfärgade. När sedan zinkbalansen blir rätt så blir valparna svarta igen. Är det fel balans mellan kalcium och fosfor så rättar kroppen till den balansen själv genom att ta kalcium ifrån skelettet så risken att det kalkas ur är stor. Kontentan är att mineralbalansen är viktig så man ska inte experimentera med detta själv om man inte har stora kunskaper i ämnet.
  • Salt i sig orsakar inte njurproblem men om djuret har njurproblem så blir det sämre av salt.
  • En hund ska äta anpassat valpfoder tills den vuxit ungefär 90% av sin vuxna mankhöjd för att de ska växa i rätt takt (extra viktigt på stora hundraser så de inte växer för fort).

Personalen på djursjukhusen (framförallt djursjukvårdarna) är jätteduktiga på det här med foder och energiberäkning så be gärna de om hjälp om ni är osäkra på vilket foder och mängd som passar ert djur! På denna första föreläsningen så gick vi igenom de olika näringsämnena och just energiberäkning. Energiberäkning är bara en måttstock på vilken mängd djuret ska ha. Man får sedan se på varje individ och anpassa efter dess livsstil och behov.

Ibland får man höra folk som säger något i stil med ”mina morföräldrar hade massa hundar och de åt alltid rester från middagen som blev över och har alltid mått jättebra så varför ska man hålla på med det här tjafset?!”. Well.. först och främst så har vi höjt medellivsåldern på våra husdjur, nu är 15 år för en hund inget konstigt medan medellivsåldern längre tillbaka bara var 8 år tillexempel. Sen finns det alltid de hundarna som är rätt så okänsliga och kan äta nästan vad som helst utan att det verkar påverka dom, sen finns det de som är jättekänsliga och måste få i sig helt korrekt balans av alla näringsämnen för att må bra, och sen en tredje grupp som ligger någonstans där mittemellan. Tyvärr står det inte i pannan på valpen vilken kategori den tillhör så genom att ge alla djur så optimal kost som möjligt så ger man alla förutsättningar till ett hälsosamt och långt liv :)

Ha en trevlig kväll! På fredag åker jag hem till Växjö för första gången sen jag flyttade upp hit! Jippi :)

Kram Emelie


Läst 13946 ggr Kommentarer Kommentera

Hej bloggen! Under flera år så har jag läst veterinärstudentbloggar för det har varit ett sätt för mig att få känslan av att vara veterinärstudent och gett mig motivation till att fortsätta kämpa med högskoleprovet för att kunna komma in. Och jag har alltid tänkt när bloggarna inte uppdaterat så ofta att om jag någon gång ska blogga om veterinärstudier så ska jag minsann inte låta mina läsare vänta på inlägg! Meeeeen så kom verkligheten ifatt mig och tiden räcker inte alltid till :) förlåt för det! Vi går mest halvdagar i skolan under denna kursen så man tycker ju att man borde ha all tid i världen men jag vet på riktigt inte vart den tar vägen?! Det är extremt mycket plugg nu, tenta på både tisdag och onsdag nästa vecka, så det är väl till det mycket tid går åt.

På tisdag är det ”praktiskt” prov i histologi. Jag vet egentligen inte varför man kallar det praktiskt, men vi kommer iallafall få mikroskopbilder på vävnader och celler som vi ska kunna identifiera. På riktigt så är det fortfarande mest 50 nyanser av rosa men successivt så klarnar det väl lite så jag hoppas jag kan urskilja något på tisdag! Tentan på onsdag är teoretiskt om vävnaderna, hur de är uppbyggda, deras funktioner osv. Vävnaderna är epitel, bindväv, ben och brosk, muskler, blod och nervvävnad. Grunderna för uppkomsten av cancer ingår även i detta avsnittet fastän vi egentligen bara läser om det friska djuret under årskurs 1. Det beror på att vi i denna kursen går igenom cellerna väldigt djupt och deras olika mekanismer så det passar bra att lägga in cancer här också då det är fel i just mekanismerna som gör att cancer kan utvecklas. Senare i utbildningen kommer vi gå in mer på detta givetvis men just grunderna körs nu. Det är väldigt intressant för cancer är ju så vanligt idag och man hör om det hela tiden men iallafall jag hade inte någon större koll på vad cancer egentligen är på cellnivå och hur det kommer sig att den kan utvecklas.

Kortfattat kan man säga att mutationer (kan tex bero på miljöfaktorer så som kemiska ämnen, joniserande strålning eller virus) i cellen gör att den får andra egenskaper än ”normala” celler:

  1. Kan dela sig oändligt
  2. Kan nonchalera apoptosprogrammet (apoptos = programmerad celldöd)
  3. Kan locka till sig celler som bildar blodkärl
  4. Har egna signaler för tillväxt
  5. Kan aktivera invasions/metastaseringsprogrammet (sprida sig till andra vävnader)
  6. Undviker hämmande substanser (immunförsvaret)

En belign tumör är en godartad tumör och alltså inte cancer. Malign tumär däremot är det vi kallar cancer, en elakartad tumör. Det som skiljer de åt är att meligna tumörer kan locka till sig celler som bildar blodkärl vilket ger näringsförsörjning för deras tillväxt, och sen kan de sprida sig i kroppen med hjälp av blodkärlen och bostätta sig på andra ställen än i ursprungsvävnaden. Dessa dottertumörer kallas metastaser.

Enkelt sammanfattat beror cancer på en obalans mellan celldelning och apoptos (celldöd)

  • Ökad celldelning + normal apoptos = tumör
  • Normal celldelning + minskad apoptos = tumör
  • Ofta är det en kombination av ökad celldelning och minskad apoptos

Som jag förstått det så är svårigheten med att bota cancer att det finns så många olika varianter. Även inom samma tumör i en person så kan cellerna skilja sig åt så mycket att de inte går att behandla på samma vis. En annan svårighet är att cancercellerna hinner dela sig otroligt många gånger innan tumören blir palperbar (att man kan känna den med händerna/fingrarna).

Cancer hos våra husdjur är vanligast hos hund och katt, men givetvis även hos andra arter. De vanligaste cancertyperna hos olika arter ser ni här:

  • Hund – hudtumörer, cancer i juver (cancer är dock vanligt i många organ)
  • Katt – blodcancer (pga virus)
  • Nöt – blodcancer, cancer i ögonen (ej vanligt i sverige)
  • Häst – hudcancer, äggstockscancer

Cancer är en hemsk sjukdom så för att avsluta på ett lite trevligare sätt så måste jag ju berätta om första getövningen vi har haft! För det första: getter är nog bland det coolaste djuret som finns! Jag blev så himla kär i dessa små krabater och jag log som en fåne hela tiden vi var med dom! Övningen handlade framför allt om att lära oss hantera djuren, och så skulle vi lyssna på hjärta och våmkontraktioner (getter har ju 4 magar, eftersom de precis som kon är idisslare, och våmmen är en av dom), kolla andningsfrekvens, vikt och temp. Getter är väldigt sociala djur och de tyckte det var jätteroligt att få bli ompysslade J Vi kommer göra fler övningar med getterna i vinter och vår, ser väldigt mycket fram emot det!

Nu ska jag fortsätta stirra på de 50 nyanserna av rosa! Ha en fin helg alla!


Läst 11189 ggr Kommentarer Kommentera

Emelie Jönsson kommer från Växjö och är 26 år. Till veterinärutbildningen tar hon med sig sin sexåriga valack Ölis och sin hund Bella.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.