Veterinärstudenten
FEB
17
2017

Hej bloggen!

Här rullar det på i 180 som vanligt. Jag har fått resultatet för tentan jag skrev efter jul och den blev jag godkänd på, jätteskönt! Kraven för att få börja årskurs 2 är:

  • Godkänd i första kursen (anatomi, grundkurs samt introduktion till veterinärprogrammet) - CHECK
  • Godkänd i andra kursen (Biomedicinsk baskurs) - CHECK
  • Genomfört tredje kursen (organens struktur och funktion)

Genomförd innebär att alla obligatoriska moment måste vara genomförda men jag måste alltså inte vara godkänd på alla vårens tentor. De måste ju klaras av någon gång, men det är ändå skönt att veta  att nu kommer jag iallafall få börja 2an oavsett hur tentorna går framöver :) en stress/press mindre!

Organens struktur och funktion som vi läser nu är ju indelad i flera delkurser. Vi har hittills klarat av 2 stycken: nervsystem, sinnesorgan och endokrina organ, samt cirkulation och respiration. Dessa hade vi tenta på för snart två veckor sedan och då satt jag med feber och snor i hela hjärnan, hög på ipren, så jag är lite nervös över hur den tentan gick... Besked får vi om en vecka så återstår att se!

Den första delkursen om nervsystem, sinnesorgan och endokrina organ var nog de sjukaste veckorna hittills. Jag har fortfarande inte återhämtat mig efter den spurten! Det är synd att det ska vara så högt tempo för man man vill ju verkligen lära sig detta då det är superintressant plus väldigt viktigt inför vårt framtida yrke, men det finns inte tid! Man fick trycka in så mycket det bara gick på den korta tid man hade för att försöka överleva tentan. Lärarna har dock sagt att de insett att det är för komprimerat så nästa årskurs kommer ha längre tid för den kursen, grattis till er! Problemet är ju dock att det finns inte mer total tid så något annat kommer ju bli lidande istället. Men jag hoppas det blir bra i slutändan för detta var inte riktigt optimalt. Jag tröstar mig med att allt kommer återkomma flera gånger under utbildningen så tillslut ska det väl sitta ordentligt :)

Andra delkursen om cirkulation och respiration, visserligen lika högt tempo där, men så himla rolig kurs! Enligt mig den absolut roligaste vi haft hittills! :) förutom anatomi, histologi och fysiologi av själva hjärtat, lungor och hela cirkulations- och respirationssystemen så har vi kollat på EKG, tagit blodtryck på varandra, kollat på röntgenbilder, lyssnat på hjärtljud etc.. Äntligen har vi fått nosa lite på det kliniska arbetet som vi sedan kommer att göra i vårt yrkesliv vilket är väldigt kul och inspirerande! Det var helt rätt läge för en motivation-kick!

Lyssna på hjärtat gör man som veterinär i princip varje gång man möter en patient. Blodet kommer in i höger förmak via bakre och främre hålvenen, vidare ner i höger kammare. Därifrån pumpas blodet till lungorna för att syresättas och går efter det tillbaka till hjärtat via lungvenerna in i vänster förmak och vidare ner i vänster kammare innan det pumpas ut i kroppen genom aorta. I stetoskopet hör man hos friska djur två hjärtljud, men hos häst är det normalt även att höra tre eller fyra hjärtljud!

  • Det första hjärtljudet uppkommer när kammaren fyllts med blod och segelklaffarna stängs för att förhindra att blodet åker upp i förmaket igen
  • Det andra hjärtljudet uppkommer när blodet pumpats ut i aorta och fickklaffarna stängs för att förhindra att blodet rinner tillbaka ner i kammaren igen. Stängningen av både segelklaffarna och fickklaffarna styrs av tryckskillnaderna som blir i förmak vs kammare samt kammare vs aorta.
  • Det tredje hjärtljudet, som alltså bara är normalt hos häst, uppkommer när blodet snabbt strömmar in i vänster kammare från förmaket
  • Det fjärde hjärtljudet, precis som tredje hjärtljudet är detta bara normalt hos häst, uppkommer av förmakets kontraktion

Blåsljud hör man ofta talas om och det innebär turbulens i blodet, alltså att blodet ”virvlar” som ni ser på bilden nedan. Det kan tillexempel hända om en klaff i hjärtat inte riktigt sluter tätt så en del blod virvlar åt fel håll. Det kan också bero på att det finns hål mellan hjärtrummen. Fostret andas ju inte utan får sitt blod syresatt av modern, därför ser cirkulationen lite annorlunda ut än det gör efter födseln. Tillexempel finns ett hål mellan höger förmak och vänster förmak där blodet tar en genväg istället för att pumpas till lungorna. Efter födseln när cirkulation och respiration kommit igång så ska detta hål växa igen, men ibland händer inte det och då kan lite blod rinna mellan förmaken och orsaka blåsljud. Detta behöver dock inte innebära några problem för individen, men då blåsljud kan vara tecken på hjärtfel så är det viktigt att kolla upp orsaken till blåsljudet.

Nu tar jag fredag, men i helgen kommer jag plugga fysiologi för honliga och hanliga reproduktionsorgan samt njuren. Njurarna är väldigt fascinerande, de är så små men gör ett helt otroligt komplext jobb! De är så duktiga på det de gör så man klarar sig utan problem med endast 25% kapacitet. 1,5 njure kan alltså försvinna/sluta fungera och ändå fungerar allt som det ska. Galet. Slutar aldrig förundras över hur smart kroppen är! Samtidigt som den ibland kan vara jättetrög haha! Ha en härlig helg och missa inte Melodifestivalen imorgon som sänds från min hemstad Växjö, woho!


Läst 26277 ggr Kommentarer Kommentera

Emelie Jönsson kommer från Växjö och är 26 år. Till veterinärutbildningen tar hon med sig sin sexåriga valack Ölis och sin hund Bella.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.