VM-kollen - Alexander: ”Jag kan inte vara mer förberedd”

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
19
2014

Alexander: ”Jag kan inte vara mer förberedd”


Alexander och Cafino. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Alexander Zetterman
är ödmjuk och förväntansfull inför sin medverkan i det svenska VM-laget, men håller sina individuella mål för sig själv. För en VM-start tillsammans med Cafino var inget han förväntade sig i början av året.

– Det har mer varit en kul grej som det snackades om i Wellington, när framgångarna kom. Själv funderade jag inte på det eftersom Cafino är en ny häst för mig, utan jag var mest varit glad över mina resultat och att ha fått rida i både Rom och Falsterbo, säger Alexander.
Ekipaget har under året visat en fantastisk formkurva, som ledde fram till VM-biljetten från förbundskapten Sylve Söderstrand.
När det kommer till laget i Normandie är Alexander övertygad om att det blir framgångar – och pallplats. Men de individuella målen vill han inte prata om, även om något i rösten vittnar om att han siktar högt.
Hur rider man en VM-final på bästa sätt?
– Man har hört om många ryttare som analyserar de andra hästarna och tänker för mycket. Om du tittar på dem som vunnit och placerat sig så är det ryttare som suttit upp och ridit på känsla.
  
Lade grunden i Florida
Vinterhalvåret i Wellington, Florida, har gett Alexander Zetterman självförtroende och erfarenhet inför VM. I tolv veckor tävlade han sina hästar på banor som byggdes av de största internationella banbyggarna, från hela världen.
– Det finns nog ingen banbyggare vars bana vi inte har tävlat på, så känns det i alla fall. Vi är redo för utmaningen, jag kan inte vara med förberedd än vad jag är nu, säger Alexander.
Teamet lämnar gården i Linderöd, för att åka till landslagstränare Henk Noorens anläggning i Belgien, redan på söndag. De stannar där för att träna i en vecka, innan avfärden till VM i Normandie. Frågan är om Cafino kommer att behålla sin grimma på i lastbilen denna gång…
Att ta av sig grimman i lastbilen är nämligen ett av hans många små hyss, som han tar till för att hålla teamet runt honom uppmärksamt. Han är en häst som syns och hörs hemma i stallet, även om Cafino beskrivs som en ödmjuk diva. Alexander berättar att när startsignal har givits inne på banan bockar valacken innan de sätter igång.
  
Behåller sina rutiner
När det är dags för bangång på VM kommer Alexander att låta hästskötaren ta hand om Cafino, han litar fullkomligt på sitt team som ser till att allt flyter på som det ska. Han kan då fokusera helt på uppgiften som ryttare.
– Vi kommer att göra som vanligt innan start, jag lyssnar inte så mycket på vad de andra har att säga, utan går banan ensam. Ibland kan jag vilja stämma av något med Henk, men jag litar på att mina lagmedlemmar presterar på topp. Precis som jag vill göra, säger Alexander.

Text: Annelie Lundkvist
 

En talande bild som visar att Alexander har varit med på VM förr, som hästägare och i Kentucky som reserv. FOTO: Privat 


Läst 9106 ggr

Fler inlägg

SEP
30
2010

Vilken skit, Favourit!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Ja, vad ska man säga? Shit happens? Favourit har verkligen gått super här borta i Staterna. Men väl inne på banan fick han under programmet tungan ovanför betten. Han lyckades inte få den rätt igen. Trots det var han verkligen superduktig, men det gick inte i piafferna. 
 
Favourit har inte haft problem med kandarbetten tidigare. Det var verkligen oväntat och vi kan inte hitta någon förklaring till varför han fick upp tungan inne på banan. Det kändes helt overkligt att vara ute ur VM, redan innan det hela ens hade börjat. Det känns botten med tanke på att Favourit gått på över 70 % i Grand Prix hela säsongen. Favourit, Favourit... Vi siktar på revansch i Odense!!
 
I eftermiddag ska jag titta på reining!!! Reiningen har för övrigt ett mycket bättre upplägg på VM. Med en lagklass, där man kan direktkvala till semifinalen. Sedan har de en B-final där de fem bästa kvalar till semifinalen. Precis som på unghäst-VM för dressyrhästar. Även äldre hästar kan ha en dålig dag! Tror att det finns fler dressyrekipage från detta VM som skulle tycka att det var en bra idé med en extra chans till Specialen!


Läst 36675 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
28
2010

Kentucky bakom kulisserna, del två


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Här kommer lite mer bilder från dressyrgänget!


Läst 37009 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
26
2010

Favourit i pressen!



Läst 38679 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.