Blogg VM-kollen - Dag Albert nolla på hinder: <br>”En riktig soppa att rida i”

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
30

Dag Albert nolla på hinder:
”En riktig soppa att rida i”


Dag intervjuas av SVT, tillsammans med dottern Maja.

Dag Albert på Tubber Rebel gick i mål utan fel på hinder, och knöt näven i en segergest. Det blev dock en hel del tidsfel och han ligger på 98,9 straff inför banhoppningen i morgon.
– Det var inte roligt att rida där ute, vilket jäkla kladd, säger han.

Inte helt oväntat är det underlaget som blir samtalsämnet, även efter Dags ritt.
– Det var jobbigt och tungt för hästarna hela vägen, en riktig soppa att rida i, menar ryttaren.
Hans Tubber Rebel är så försiktig att han hoppar ganska högt över hindren. Det gör att han landar nära efteråt och distanserna mellan hindren blir långa. Därav Dags relativt långsamma tid.
– Men han är 100 procent ärlig, jag kände att det bara var att sitta och försöka hålla linjen. Jag har vetat hela tiden att han vär bra och ”fit” nog för detta.
Någon i mixed-zone tycker att Tubber Rebel såg trött ut på de sista galoppsträckorna, men Dag håller inte med.
– Det ser kanske ut som att de är trötta, men det är underlaget som gör att man inte kan galoppera på mer.

Trist att laget är ute
Dag tog liksom Anna Hilton den långa vägen i det ökända, sista vattenhindret. Han håller med Anna om att inte heller den vägen var snäll mot hästarna.
– Det var väldigt svårt att komma till anridning, men jag är otroligt nöjd med min häst. Visst, jag hade kanske kunnat pressa på lite mer, men jag ville komma i mål. Många ekipage har varit ”kokta” på slutet.
Banan har fått mycket kritik, Dag menar att det ofta blir så på stora mästerskap. OS och VM hålls sällan på de banor som har de största tävlingarna annars, typ Luhmühlen.  
– Problemet när det regnar så här är ju vad man ska göra. Ska man ställa in eller köra? Det finns inte så mycket att välja på…
Han är förstås besviken på att laget är ute, även om han själv är vidare individuellt.
– Det är skit, verkligen synd, men det är så det är.
Morgondagen har han inte tänkt så mycket på ännu, men Tubber Rebel brukar vara ganska bra i banhoppningen.
– Nu kyls han ner, får slappna av och så kollar vi hur vätskebalansen ser ut. Dessutom får han lite mys av fysioterapeuten. I morgon bitti är det veterinärbesiktning och sedan kör vi till banhoppningen på arenan i Caen. 

Text & foto: Anki Yngve
 
Läs Hippsons direktrapport från klassen
Onlineresultat
Länk till sändningen på SVT Play  
 

Fokuserat ekipage inför starten.


Över sista hindret.


Yes! Näven i luften.


Lagets hopptränare Maria Gretzer ser nöjd ut.


Maja, tre och ett halvt, rycker i pappas hand. Hon behöver kissa...


Tummen upp till teamkamraterna. 

Intervju med SVT:


Se Dag Alberts ritt:


Läst 31185 ggr


Fler inlägg

DEC
01

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 76675 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:Läst 77218 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 79109 ggr Kommentarer Kommentera


Ankis senasteGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Gästblogg: Häng med Julia till USA och en av världens främsta sporthästkliniker!

Veterinärbloggen

Hatten av

Kajsa Boström

Stalltvätt!

Stalldrömmar

Till Husbloggarna