VM-kollen - Helena Lundbäck om sin historiska VM-final

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
19
2014

Helena Lundbäck om sin historiska VM-final

Helena Lundbäck är historisk. Hon är den enda svensk som tagit sig till final i VM, där ryttarna byter hästar med varandra.
– Jag var inte alls förberedd på att komma dit, säger hon.

Helena Lundbäck och Utfors Mynta var först inte med i diskussionerna inför VM i spanska Jerez 2002. Mynta hade haft en herpesinfektion och hade inte gått de stora tävlingarna på flera månader, hon var borta från dessa klasser i åtta månader och friskförklarades bara tre månader före VM.
Men så föll flera hästar bort och Helena fick frågan om att vara med i det svenska nationshoppningslaget, i en omgång bara någon månad innan VM:et.
– Det gick bra och sedan rullade det på. Men alltså, jag hade gett upp tankarna på VM, Mynta skulle inte bli frisk i tid. När det sedan stod klart att jag kunde rida och blev uttagen var jag taggad, men lite tagen av stundens allvar. Jag kände inte minst ett ansvar gentemot Helena Persson för att hon inte skulle känna sig snodd på sin plats. Ett dåligt resultat var inte ”fair” mot henne, säger Helena.

"Var helt paralyserad"
Tillsammans med det svenska laget tog hon silver och sedan stod det klart att hennes individuella resultat räckte till finalen – The Final Four – som den ju heter. Där byter de fyra bästa ryttarna hästar med varandra.
– Det är en superhäftig grej att ha varit med om, men jag var inte alls förberedd på det. Jag vaknade klockan fem på morgonen alldeles kallsvettig och helt paralyserad. Jag var riktigt nervös.
Dessvärre visade det sig att planen med att rida första hästen Liscalgot på samma sätt som Mynta, med mycket ben och framåt, inte alls höll.
– Med irländarens häst, Liscalgot, tänkte jag först sätta tryck och rida framåt. Det fungerade ettan, tvåan, trean men sedan blev den alldeles för het, som ett hjul som bara snurrar fortare och fortare. Då kom två nedslag. När jag väl förstod hur jag skulle rida den var det för sent. Jag valde fel taktik helt enkelt, säger Helena.

Bara två språng på "okända" hästen
Ryttaren har tre minuter på sig från det att han eller hon sitter upp. Man får bara ta två språng med den ”okända” hästen. Antingen ett räcke och en oxer eller två språng på det ena, hindren får inte vara högre än 1,30.
– Det är inte mycket tid. Så här i efterhand hade det nog varit bättre att bara ha flutit med lite mer, inte ridit på så mycket. Jag kände inte in den första hästen, tänkte för mycket och lät inte känslan styra. Men det är lätt att vara klok med facit i hand. 
De andra två hästarna gick det bättre med, Helena drog på sig några tidsfel och slutade till sist på en fjärdeplats, alltså precis utanför pallen.
– Jag var ju körd i alla fall, så jag tog det lite lugnare då. Jag vet att Eric Navet, fransmannen, var orolig inför att jag skulle rida hans hingst. Han trodde kanske inte att jag skulle komma rätt på hindren med den stora hästen. Men det gick bra, och efteråt kom han fram och tackade för att jag ridit honom så fint. Det var väldigt sympatiskt av honom.

Skulle förberett sig bättre
Det är som sagt lätt att vara efterklok, men Helena önskar att hon hade förberett sig bättre.
– Jag hade tänkt tanken om att komma till final, men jag hade ingen plan när jag väl var där.  Man skulle så klart ha läst på mer om hästarna, kanske tittat på filmklipp och skaffat sig en bättre uppfattning om dem i förväg. Men jag är ganska säker på att Sylve (Söderstrand, förbundskapten både då och nu reds amn.) inte gör om samma misstag. Det här är något som grämt honom i alla år – att vi inte var bättre förberedda. Jag vet att han inte kommer att låta det gå på samma sätt igen.
– Formen med ”Final Four” är riktigt rolig och den ska absolut vara kvar. Men visst spelar lottningen roll, vilken ordning man får rida hästarna i kan bli helt avgörande, säger Helena.
  

Irländske Dermot Lennon tog alltså guld, fransmannen Eric Navet silver och USA:s Peter Wylde red hem bronset. Här ser du en av ritterna som Helena gjorde med lilla Mynta:

Text: Ida Röök
Foto: Annelie Lundkvist (Infälld Myntabild: Emma Rost) 


Läst 17892 ggr

Fler inlägg

SEP
01
2013

EM-silvret är rykande hett!


Ridsporten är het just nu, rykande het! Efter en helg med många timmars tv-tid på SVT kan man titta på nästan samtliga nyhetssajter och se hyllningar till det svenska silverlaget - och deras insats i Malmö.
Nedan följer några exempel, vad säger ni - visst har ridsporten vuxit sig in lite mer på sportsidorna?
  
  
Sydsvenskan:




Aftonbladet:



 
Svenska Dagbladet:



Expressen:

Dagens Nyheter:




 
Tidningen Metro:




Läst 118279 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2013

Sandra Gustafssons Top Select avlivad



Sandra Gustafsson och fina Top Select under den inledande dressyren.
FOTO: Tomas Holcbecher 
  

Tyvärr möts vi av ledsamma nyheter i vår silver-yra efter lagets framgång på eftermiddagen i Malmö.
Sandra Gustafssons fina Top Select gjorde en riktigt fin ritt både i den inledande dressyren och även i gårdagens terräng, men när de kom i mål såg vi Sandra hoppa av sin häst som inte gick rent.
  
I dag har ett ultraljud gjorts på hästen som visade att vänster gaffelband vad av till 90 procent, informerar Stall Lundahagen nu på kvällen via Facebook.
  
Sandra berättade för Hippson efter den inledande dressyren att hästen tidigare haft en skada på ett gaffelband för två år sedan, vilket tog ett år att läka. Ryttaren tog nu ett beslut om att "Selle", som han kallades, inte förtjänade att lida. Han fick i stället somna in.
  

 

Källa


Läst 123913 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2013

Silver-eufori i svenska laget


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Stenhård fokusering ledde fram till lagmedaljen på EM för Sverige.
- Vi ska inte bara vara med, vi ska ta medalj, det är så vi har tänkt inför det här mästerskapet. Att vi lyckades - ja, jag är så stolt, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.
  
Grunden till framgångsreceptet lades redan på förra förbundskaptenen Gunilla Fredrikssons tid.
- Fjärdeplatsen på OS förra året gjorde oss alla väldigt besvikna. Visst, det var bra kanske, men alla vill vi stå på pallen. Jag var med som veterinär då och vi var verkligen förkrossade. Gunillas jobb som hon hade gjort inför OS lade grundstenarna till det upplägg vi har nu, men efter London blev det ännu mer fokus på medalj. Vi ska inte bara vara med och tävla – vi vill fightas om topplaceringarna, säger Staffan Lidbeck.
Det är en överväldigad, sprudlande glad – och möjligen lite trött – förbundskapten som summerar Europamästerskapen för svenskarnas del.
- Alla i laget har presterat på topp. De jämna resultaten ledde fram till medaljen. Inte minst är det så klart Fridas prestation som sticker ut. Helt fantastiskt att kunna gå in och göra den runda i banhoppningen som hon ändå gjorde, säger Staffan.
Han vill även gärna framhålla de individuella ryttarna.
- Johan Lundin till exempel. Han har ju lyft sig flera snäpp, det är så roligt att se att vi har flera starka ryttare på gång.
  
Frida lagets utropstecken
Frida Andersén och hennes fina Herta får väl ändå ses som svenskarnas silverhjälte, efter en fin dressyr, en supersnabb och felfri terräng och så den avslutande, prickfria banhoppningen.
- Jag vet inte vad som händer i mitt huvud just nu. Jag är bara så glad och min häst är så bra, hon har inte gått felfritt på hela året och så gör vi det här. Det här överträffar alla mina förväntningar jag någonsin kunnat ha inför den här tävlingen. Nu ser jag fram emot nästa års utmaningar, säger Frida.
Hon jobbar ju hos Sara Algotsson Ostholt i Tyskland och Sara prisar gärna sin "elev".
- Inte minst var terrängen bara så bra. Hon satte en runda, tog den snabba vägen över spetsen och visade att det gick. Vilken kick det var för oss som kom efter, det peppade allt något helt oroligt, säger Sara.
Herta har en tendens att bli lite flack i sina språng så här dagen efter terrängen.
- Det är något vi har tränat på massor, och visst, efter gårdagen när hon gick så fort fanns ju risken att hon skulle vara ännu mer flack på banan. Men det var hon inte, hon har aldrig gått så bra, och att kunna prestera så här - på ett mästerskap - fantastiskt.
  
Hade högre mål individuellt
Sin egen prestation är Sara något besviken på.
- Jag kom hit för att rida för laget, men personligen hade jag ett mål att nå topp tio. Nu kom jag på 14:e och visst, det är väl helt okej. Men det är klart att jag är besviken. Reality spände till inne på banan, jag vet inte om hon blev lite tagen av atmosfären.
Sara ger ändå sin Facebook-häst en stark fyra, av fem, i betyg.
- Jag kände inte riktigt igen henne i banhoppningen, men hon behöver mer rutin bara. Vi jobbar vidare, säger hon.
  
Hårt jobb av alla i laget – och teamet
Niklas Lindbäck hamnade precis utanför den individuella pallen, men är nöjd ändå.
- Nja, det är klart att det gnager i mig lite. Jag hade velat ta en individuell medalj så klart, men om ett par månader känns det här säkert helt okej ändå.
Även Niklas pratar om att det var Gunilla Fredriksson som lade grunden till framgångarna.
- Staffan har tagit en del av hennes system och utformat ett eget. Han har varit på oss massor – är målet att ta medalj måste man träna och det har vi verkligen gjort. Det har varit en stark satsning från alla parter, inte bara oss ryttare. Det är det som krävs – hårt jobb och fokus. Sedan måste man analysera också, inte bara titta på det som vi gör fel utan även på det vi gör rätt, säger Niklas.
   
Bra hästägare och hästar ett måste
En som är något mer besviken över att inte ha hamnat på den individuella pallen är Ludwig Svennerstål.
- Jag ville ha en egen medalj, det ville jag. Jag är så klart glad över silvret, men också besviken över hur det gick i banhoppningen. Det känns lite som att vi är tillbaka på ruta ett, hoppningen har varit bättre ett tag innan detta, men vi får jobba på helt enkelt.
På den internationella presskonferensen skojade Ludwig om att Sverige nu måste arbeta ännu hårdare – för att kunna slå de starka tyskarna.
– Framför allt gäller det att få tag på bra hästmaterial. Vi behöver få in starka ägare som kan hjälpa oss med det, säger Ludwig.


Läst 31410 ggr Kommentarer Kommentera




taggar

VM2014  



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.