Sitsövningar i mängder

Recension

Publicerad: 2014-05-10

Mängder med övningar för en bättre sits

Recensent:  Ida Röök

Det är verkligen på tapeten att prata om ryttarens sits och inverkan. I boken ”Sitsträning i praktiken” får du massor av konkreta träningstips och övningar som gör dig mer balanserad i sadeln.
Veronica Fermskog står bakom boken - hon är utbildad ridlärare, stallchef och seminör och har under många år jobbat som ridskolechef. Nu driver hon eget företag genom Alfa Stuteri.
”En god sits har du då du avslappnat och i balans kan följa hästen i dess rörelser utan att störa den. I den sitsen blir det möjligt att inverka med tajming och effektivitet utan att använda styrka. Det ena fungerar inte utan det andra”, skriver Veronica i det inledande kapitlet ”Vad är en god sits?”.
Hon tar avstamp i denna mening och lotsar sedan läsaren genom en mängd olika dynamiska sitsövningar där man får öva upp sin rörlighet, koordination och balans.
  
I sitsträningen är det longering av häst och ryttare som gäller, Veronica sammanfattar kortfattat vilken utrustning som ska användas och även hur själva longeringen bör gå till. Sedan kommer hon till något som hon trycker på flera gånger – att det är viktigt att komma till en utgångspunkt i sadeln, en utgångspunkt utifrån vilken du kan börja din träning. Denna måste du ständigt återvända till i sitsträningen, särskilt om du tappar balansen.
Efter de inledande kapitlen följer en mängd olika övningar, presenterade i tre olika delar: ”Övningar för rörlighet, balans och koordination”, ”Inverkansövningar” samt ”Hoppövningar”. Alla övningarna förklaras i text och genomförandet visas med konkreta bilder.
Du får göra cirklar med fötterna, stretcha korsryggen, göra ryggböj bakåt, ta hälarna med händerna, ryggsimma och göra saxsparkar. Du får även klättra på ett rep, föra anteckningar (!), boxas. Till varje övning förklaras först utförandet och sedan syftet, vilket gör att man på ett enkelt sätt förstår vad just den övningen är till för och vad den har för effekt.
  
Boken vänder sig både till ryttare och till instruktörer, kanske något lite mer till de sistnämnda. Hade man velat få en mer ryttartillvänd bok kanske upplägget skulle ha varit ett annat. Ofta landar du ju i någon slags problemlösning som ryttare; ”Jag kan inte trampa ner hälen”, ”Jag har svårt att sitta ner i traven”, eller ”Jag kniper med mina knän”. Därför hade boken också vunnit på att vara disponerad på ett annat sätt, kanske utifrån vissa problemområden för att man på ett lättare sätt skulle kunna utröna vilka övningar som rättar till vilka sitsproblem.
   
Men "Sitsträning i praktiken" är onekligen en riktigt bra inspirationskälla för en instruktör med tillfälligt ”hjärnsläpp”. Att drilla elever i sitsträning funkar ju alltid – det blir som en ljudlig väckarklocka för oss ryttare. När man läser blir det nämligen snabbt uppenbart att flera av övningarna är extremt svåra att få till, i alla gångarter dessutom. Och författaren har verkligen lagt ner stor möda och precision på att beskriva alla övningar på ett konkret sätt. Varvat med bilderna blir det hela mycket illustrativt och lättfattligt.
  
Titel: Sitsträning i praktiken
Författare: Veronica Fermskog
Förlag: Alfa förlag
Omfång: 80 sidor
Cirkapris: 130 kronor

Recensentens betyg:  


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar
Häst som blir stressad vid uppsittning
Elke Hartmann svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.