Stallbibel för vetgiriga

Recension

Publicerad: 2016-01-06

Uppslagsbok för vetgiriga

Recensent:  Ida Röök

Filmserien ”Hästens förutsättningar för arbete” har nu kompletterats med en bok. Den innehåller mängder av nyttig information – ja nästintill allt du behöver veta om hästen.
  
Hästutbildaren, kusken och företagaren Anders Eriksson gjorde under mitten på 2000-talet en dvd-filmserie med mängder av material om hästens utbildning och exteriör, om hästhållning, skoning och så vidare. Informationen från dessa filmer har nu samlats och kompletterats i en bok, namnet på den är ”Hästens förutsättningar för arbete under utbildning och träning”.
Personerna bakom boken har gedigen erfarenhet kring hästar. Sara Nyman är veterinär, Torbjörn Lundström är en av Sveriges främsta experter på hästtänder, Renna van Dooren är sadelmakare med mångårig erfarenhet och Anna Wallén är ridlärare level II. De har alla medverkat till att göra boken komplett. Juha Nyberg står för illustrationer och formgivning.
  
Det är en imponerande kunskap man får ta del av i denna bok. Hästens exteriör och fysiologi, sinnen, matsmältningssystem, hur dess munhåla ser ut, hur du passar in ett bett korrekt, skoning, grundutbildning, utfodring och mycket mer avhandlas i en rasande takt.
Fina illustrationer lyfter fram viktiga bitar, medan allt lättas upp av tydliga kapitelindelningar och kortare faktarutor efter hand.
Stor vikt läggs vid anpassning av sadeln, även där illustrerar bilder på ett tydligt sätt hur hästens rygg är uppbyggd och hur man bör tänka när man väljer sadel till sin fyrbenta vän. Olika typer av sadellägen exemplifierar på ett bra sätt hur fel det kan bli med en sadel som inte passar. Även inpassning av annan utrustning gås igenom på ett överskådligt sätt.
Efter den mer teoretiska inledningen övergår författarna i boken till att ge handfasta träningsråd, samt råd om kommunikation och inlärning. Eftersom Anders Eriksson är något av en expert på tömkörning och körning, får vi även en fin insyn i grunderna för dessa träningsformer. Också arbete vid hand, med olika övningar, gås igenom – hela tiden med hjälp av illustrationer som gör det tydligt hur man ska göra.
Det sista kapitlet i boken handlar om olika fysiska problem – och hur de kan undvikas. ”Det finns inga genvägar till en hållbar och användbar häst”, avslutas faktarutan med i den delen.
  
Boken ”Hästens förutsättningar för arbete under utbildning och träning” är en riktigt gedigen kunskapsbank, som utan att bli för ”nördig” ger god insikt i bra hästhållning. Den är lättläst tack vare fina illustrationer som lättar upp, vilket gör att informationen blir lättillgänglig för läsaren.
Möjligen hade man vunnit på att dela upp alla dessa ämnen i flera olika böcker – varje avsnitt blir i sig ganska kort och grundläggande.
Men som stallbibel funkar den riktigt bra – ett uppslagsverk för den vetgirige. Dessutom är boken väldigt praktiskt inriktad på hur man faktiskt når målen, utan att kompromissa med hästens välfärd.
I förordet skriver Anders Eriksson att syftet är att väcka tankar och förmedla kunskap, som leder till en känsla och ett förhållningssätt till hästen där den alltid står i centrum. Detta till gagn både för den enskilda individen och för en bättre hästhållning i stort.
Man kan med lätthet säga att syftet uppnås – författarna erbjuder läsaren mängder med kunskap, i en väl förpackad bok.
  
Titel: Hästens förutsättningar för arbete under utbildning och träning
Författare: Anders Eriksson, Sara Nyman, Torbjörn Lundström, Renna van Dooren och Anna Wallén
Illustrationer och formgivning: Juha Nyberg
Omfång: 360 sidor
Cirkapris: 690 kronor
Utgivare: Equitellus AB 

Recensentens betyg: