Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Går det att "bota" en häst som väver?

Hejsan! Jag har en halvblodshäst som väver, framför allt när han blir stressad. Han gjorde det redan när jag köpte honom för flera år sedan, så det är verkligen befäst. Går det att "bota" på något sätt? Och kan det "smitta" eller stressa de andra hästarna i stallet?
  
/Linda

Anna Lundbergs svar:

Hej Linda!
  
Du verkar känna din häst väl vilket är en väldigt bra utgångspunkt för just din häst som väver, för det bästa är att undvika att din häst hamnar i situationer som är stressande. Det är mycket bättre att arbeta förebyggande i stället för att straffa eller behandla själva symtomet, det vill säga att hästen väver.
Precis som du skriver är det svårare att få bort ett oönskat beteende när det väl är befäst i beteenderepertoaren. Men man kan åtminstone minska förekomsten.
  
Inom forskningen har man sett klara samband mellan grad av social kontakt och förekomst av vävning. Brist på social kontakt ökar risken för vävning och möjlighet till fri kontakt, det vill säga att hästarna går tillsammans och till och med kan putsa varandra, minskar risken för vävning. 
I samband med utfodring och utsläpp är vävning också vanligt förekommande, det verkar som om hästen är frustrerad för att den vill ha mat eller vill följa med ut i hagen och därför väver, den försöker ta sig ut ur situationen men förhindras att göra det och då börjar "gå på stället". 
En annan faktor som påverkar vävning är antalet ryttare hästen har. Ju fler ryttare som rider hästen desto större risk att den börjar väva. Detta tror man beror på att vi ryttare använder oss av lite olika signaler. Vi gör inte halt, framdelsvändningar eller skänkelvikningar på exakt samma sätt vilket är stressande för vissa hästar - då de inte förstår vad vi vill.
  
Så för din del, försök att undvika att din häst blir stressad genom att undvika stressande situationer och var noga med att hästens behov av social kontakt, födosök och rörelse blir tillgodosett. Och se till att vara konsekvent och använd tydliga signaler för att minska risken att hästen på grund av detta blir frustrerad.
  
Det finns inga vetenskapliga studier som visar att hästar imiterar eller tar efter varandra, så att de på så sätt skulle lära sig att utföra stereotypier som vävning eller krubbitning. Om det är flera hästar som väver eller krubbiter i ett stall är det snarare på grund av att de är utsatta för samma stressande miljö. Eller för att stallägaren medvetet har valt att placera sina "problemhästar" i samma stall. 
Vissa ridskolor föredrar att köpa hästar med beteendestörningar då dessa är billigare i inköp, vilket i sin tur kan orsaka en hög förekomst av hästar med onormala beteenden i vissa stall. En del beteenden, som till exempel boxvandring och boxsparkning, kan orsaka en förhöjd ljudnivå eller oro som i sig kan vara stressande - vilket kan påverka de andra i stallet. Det är viktigt att skapa en lugn och trygg miljö där man förebygger problemen i stället för att behandla symtomen!

Med vänlig hälsning
Anna Lundberg
 
GENERELLT OM BETEENDEPROBLEM
Om man plötsligt märker en beteendeförändring hos sin häst - till exempel att den börjar visa ett aggressivt beteende, verkar slöare än vanligt, en morgon inte har ätit upp sitt foder eller plötsligt inte lyder framåtdrivande signaler - är det viktigt att utesluta sjukdom eller smärta. Hjälpmedel som termometer och stetoskop är bra för att upptäcka sjukdom och smärta på ett tidigt stadium, liksom den dagliga visiteringen.
  
Att dessutom ha god kännedom om hästens naturliga beteende, och i synnerhet sin egen häst, är till god hjälp för att kunna upptäcka eventuella problem på ett tidigt stadium. Givetvis ska man kontakta veterinär om det finns misstanke om sjukdom eller skada. När eventuella skador och sjukdomar har uteslutits är det bra att börja se livet ur hästens synvinkel, är hästens behov tillfredsställda? Till hästens grundläggande behov hör sällskap av andra hästar, möjlighet till födosök större delen av dygnet, samt möjlighet att röra sig långa sträckor.
  
Om man inte ser några allvarliga brister utan hästen tillbringar större delen av dygnet i flock, kanske i en stor hage där det finns möjlighet att beta eller gott om grovfoder, så är mitt tips att i nästa steg fundera över vårt eget beteende. Många gånger är det vi som medvetet eller omedvetet tränar hästen att uppvisa just oönskade beteenden. Till exempel kan det vara så att hästen av otålighet skrapar med hoven när den hör fodervagnen, och eftersom det skrapande ljudet är så irriterande ger vi denna häst foder först. På så sätt har vi belönat och förstärkt skrapbeteendet. 
På samma sätt kan vi lära hästar att bitas. Genom att vi kanske fipplar lite med morotsbiten i handen så att hästen hinner nafsa oss innan vi lyckas ge den moroten så kommer det beteende som hästen visade precis innan den fick godiset, det vill säga att nafsa, att förstärkas.
  
När vi väl har kommit underfund med de bakomliggande orsakerna kan vi försöka åtgärda dessa och träna hästen till ett mer önskvärt beteende. Hästar är väldigt duktiga på att lära, så det finns goda förutsättningar att lyckas, bara vi planerar väl och är konsekventa.


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anna Lundberg:

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market