Frågor och svar med Anna Lundberg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


24 träff(ar)

Hur får jag hästen att sluta sparkas?

Hej,
Jag har en häst som vänder rumpan till och har sparkat flera gånger. Det är främst när man ryktar. Hur nära eller hårt man än knyter fast henne lyckas hon få rumpan mot en. Hon sparkar inte löst heller, det blir stora märken i väggen. Hon sparkar både ute i gången och i boxen. Min fråga är hur jag ska träna bort detta? Jag är ganska rädd för att gå nära hennes bakdel efter att ha blivit sparkad två gånger, och intryckt i väggen några gånger.
  
Tacksam för svar,
Mvh Elin Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, min häst gör utfall mot andra hästar när jag rider!

Hej!
  
Jag har tagit över en valack (fullblod/halvblod, e. Weltmeyer) på nio år som var hingst tills han var sju. Han har fortfarande ett stort kontrollbehov, men är oerhört snäll i all hantering och är aldrig hingstig mot människor. Jag har dock problem med att han ibland gör utfall mot andra hästar när jag rider.
  
Om jag går på spåret och möter en annan häst, som kommer innanför spåret i trav eller galopp, känner han sig trängd och kan kasta sig åt sidan (som då blir mot den mötande hästen eftersom vi har sargen/staket på andra sidan). Det händer inte om han går innanför spåret och den mötande hästen är på spåret. Bara när han blir trängd.
  
Jag har honom uppstallad på en större anläggning och tänkte att han skulle vänja sig, men det gör han inte. Nu undviker jag att ta ut honom på tävling för att inte hamna i jobbiga situationer under en framridning eller liknande. Dessutom känner jag att jag börjar fresta på mina stallkompisars tålamod.
  
Mycket tacksam för all hjälp med detta problem!

Läs svaret

Kommentarer

Varför grisar hästen ner i boxen?

Hej!
  
Jag behöver bolla ett märkligt beteende som min fyraåring började med för cirka tre månader sedan. Hon har alltid varit lite grisig i boxen (har haft henne sedan hon var ett år), speciellt när tålamodet tryter, då kan hon fara runt som en livs levande mixer och ställa till med världens oreda. Detta är dock inget alls mot hennes nytilltagna hyss. Vet inte hur hon gör, men på nåt vänster skvätter hon ut allt vatten ur vattenhinken/vattenkoppen och blöter ner hela boxen.
  
Hon har alltid stått på halm med en spånbotten, men nu har jag varit tvungen att ta ut spånet då hon dagligen förstör den bädden. Jag har alternerat med vattenkopp och vattenhink men hon blöter ner lika mycket med båda. Tror inte hon dricker många droppar inne, utan allt vattenintag sker ute. Hon borde inte betraktas som understimulerad då hon är ute cirka 12 till 14 timmar/dag och rids cirka 5–6 gånger/vecka (och då ut väldigt ofta).
  
I övrigt är hon en ängel, otroligt snäll och samarbetsvillig att rida och hantera. Kelig, glad och positiv häst. Vet inte om det är hennes tänder eller nån annan fas (för jag hoppas innerligen att det bara är en fas!), men jag skulle verkligen behöva hjälp med att förstå varför hon håller på med detta sölande och om det finns något jag kan göra? Är tacksam för alla tips och tankar!
  
Vänliga hälsningar,
Maria Läs svaret

Kommentarer

Hur träna häst med "förföljelsemani"?

Hej,
  
Min häst har någon form av förföljelsemani. När vi rider ut tittar han nästan hela tiden bakåt, som att han tror att det är någon efter honom. Oftast är han inte direkt rädd, utan det visar sig bara genom att han konstant kollar bakom sig. Ibland kan han dock vilja vända om helt för att se om det är något där.
  
Detta beteende är oavsett om jag rider själv eller inte. Har han dock en annan häst bakom sig när vi rider ut är det inga problem. Hans förföljelsemani framträder antingen när vi rider ut själva eller när vi går sist. Han gör inte så på ridbanan eller i ridhuset. Vad kan det bero på och finns det något sätt att träna bort det? Läs svaret

Kommentarer

Hur vänjer jag min rädda häst vid motorfordon?

Hej!
  
Jag har en islandshäst som är rädd för crossar, lastbilar och ibland bilar. Det som stör mig mest är att han är rädd för bilar, för det möter vi såpass ofta när vi är ute och rider. Nu senast när jag red mötte vi en bil på en ganska stor väg i skogen, han blev då helt tokig och hoppade in i skogen. Nästa bil vi mötte reagerade han inte alls på, för att sedan försöka vända om och sticka när vi mötte nästa bil igen.
  
Så här är det ofta när vi är ute, men man vet aldrig om han kommer att reagera eller inte, vilket förmodligen gör att jag sitter och spänner mig när jag ser att en bil kommer emot oss. Crossar och lastbilar har han alltid varit rädd för, speciellt om man sitter på vid själva mötet. Leder man honom reagerar han knappt någonting, men bilar är han som sagt bara rädd för ibland. Hemma i stallet eller när jag rider i paddocken reagerar han inte alls.
  
Rider jag tillsammans med någon reagerar han inte lika ofta och starkt, men jag vill inte behöva ha sällskap varje gång jag ska rida ut. Hur kan jag göra för att träna bort detta?
  
Tack! Mvh. Läs svaret

Kommentarer

Hopphäst som har blivit farlig att rida ut på ensam


   
Hej!
  
Jag behöver hjälp med min åttaåriga valack. Vi tävlar framgångsrikt i hoppning och han är världens coolaste häst på banan och i ridhuset. Men när det kommer till att rida ut själv, eller först när andra är med, så är han nästan farlig.
  
När jag köpte honom hade han endast varit i Sverige (import från Holland) i fyra månader och nu har jag haft honom i ett år. Han har alltid varit osäker när man rider ut själv, men med lite övertalning har han gått med på att gå dit jag vill. Men nu har han börjat med att stegra och sparka bakut om vartannat varje gång jag rider ut själv. Aldrig på banan eller med vänner.
  
Man kan inte driva eller ta i tyglarna för då blir det bara värre. Det är nu nästan omöjligt och mycket farligt att rida ut själv. Och jag är oftast själv i stallet. Han är kollad av veterinär och kiropraktor, inga fel! Hur kan jag lösa detta problem?
Läs svaret

Kommentarer

Häst som vägrar gå in på tävlingsbanan

Hej!
  
Vad kan man göra med en häst som verkligen inte vill gå in på tävlingsbanan? När hon väl kommer in sköter hon sig utmärkt och är väldigt fokuserad på hinder. Det handlar alltså om en häst som försöker springa ifrån dörren, kastar sig, reser sig och så vidare. In kommer hon till sist, men man måste alltid ha någon som leder in ekipaget till banan och inte släpper förrän hästen är igenom dörrhålet. Det är inte alltid det funkar heller.
  
Vi måste hitta en bättre lösning, för nu känns det som om hon bara bygger upp mer stress för att gå in när man måste "jaga in" henne. Har du något tips på hur vi kan träna detta? Läs svaret

Kommentarer

Ponnyn sliter sig på vägen till hagen - hur träna bort det?

Hej!
  
Vi har nyligen köpt en ny ponny. Vid köpet fick vi reda på att han för cirka sex år sedan hade fastnat i elrep och suttit fast i detta med ström på under en tid. Ponnyn har efter detta blivit rädd för eltråd och förra ägaren löste det genom att låta ponnyn gå fritt ut och in från hagen till stallet.
Försöker man leda ponnyn ut i hagen blir den nervös och det hela slutar med att han sticker ifrån den som leder. Sätter man träns på honom är det inga som helst problem att leda honom ut och in i hagen.
  
Har nu märkt, efter ett antal veckor, att det nog inte är själva elrepet han är rädd för utan momentet när hans ska släppas och fågas i hagen. Vi har försökt att arbeta väldigt lugnt och metodiskt med honom vid utsläpp i hagen (vi kan leda honom ut i hagen men så fort man stannar så sliter han sig), men har ännu inte lyckats gå ut i hagen och hämta in honom. Det hela slutar med att vi får ta med den andra hästen in ifrån hagen och ponnyn får gå fritt in efter. Hur ska man arbeta för att lösa detta problem?
   
Mvh Cecilia Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar man en ridskolehäst som är hopplös att hantera?

Hej!
  
På min ridskola finns en häst som är ljuvlig att rida, men hopplös att hantera från marken. Han buffas och knuffas i boxen, kan tvärstanna i stallgången, är svår att få att stå stilla vid uppsittning och så vidare. Jag red honom igår och har idag blåmärken på armarna efter att han knuffade så mycket på mig; jag misstänker att han kanske letade efter godis eller belöning.
  
Jag upplever honom inte som sur eller elak, snarare osäker, för han kan också vara gosig och söker kontakt. Han är i privat ägo och har varit på ridskolan i några månader bara - vet inte om det är hans ouppfostrade beteende som gör att han omplacerats här. Vad kan hans beteende bero på? Och vad kan jag som ridskoleelev tänka på när jag ska pyssla om och sadla honom? Jag vill visa honom att det är mysigt och lugnande att bli ompysslad.
   
Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Så tränar du en svårfångad häst

Hej!
  
Vi har en unghäst på två och ett halvt år sedan tre veckor tillbaka. Han har sällskap av en äldre häst, hittills har de gått ute men häromkvällen när vi skulle ta in dem fick vi problem, unghästen gick eller sprang iväg trots att vi hade fått in den andra hästen. Det slutade med att vi fick släppa ut den andra hästen i hagen igen, nu kanske den blev osäker i mörker. På dagtid har det inte varit problem, men jag är rädd för att det ska bli svårigheter. Är tacksam för tips om hur vi ska göra för att undvika att få svårfångade hästar i hagen. Läs svaret

Kommentarer
24 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 nästa  sista  

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar