Frågor och svar med Elke Hartmann

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

4 träff(ar)

Häst som blir stressad vid uppsittning

Hej. Jag har ett frisersto som är sju år. Hon är väldigt tittig och nervös hoppar för nästan allt. Jag longerar henne med sadel vilket går bra. Hon är lite svår att sitta upp på men visar på förbättring. Däremot när jag väl har kommit upp så drar hon. Hon får panik och springer iväg. När jag köpte henne så var detta inget problem och fanns inte tanken att det skulle bli så heller. Men för övrigt så är hon frisk och sund går med sadeln i longering och brukar longera innan jag ska sitta upp då hon även har mycket energi. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa problemet. Först var problemet uppsittning. Hon tyckte det var lite obehagligt men sprang aldrig iväg. Tagit min tid för vill inte sitta upp på en stressad eller spänd häst. Hon ska stå stil och vara lugn. Gungar i stigbygeln innan jag hoppar upp och står fortfarande lugnt. Men när jag är i sadeln så sticker hon. Vad ska jag göra?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som är rädd för att gå i hage

MEST LÄSTA EXPERTSVAR 2021 - PLATS 2

Jag har en 13-årig dressyrhäst som är importerad från Holland. Han är en känslig individ som lätt stressar upp sig, men visar det oftast inte på utsidan. Hästen har tidigare problematik med magsår och får lätt magkatarr när han blir stressad. Hos tidigare ägaren, som även är uppfödaren, har han gått i hage 1-2h om dagen. Vid dåligt väder har han stått inne helt. Han har vad jag vet aldrig gått i hage tillsammans med någon annan häst. På vår gård är alla hästar ute från 8-16 så när han kom till Sverige för ett år sedan så började jag försöka vänja honom vid att vara ute längre. Första månaderna gick det ganska bra men när han börjat landa ordentligt vände det helt och gick allt sämre. Det hela resulterade i ett skadat förstärkningsband och en lång rehab. Vad som händer när jag släpper ut honom är att han först blir väldigt glad, han börjar springa och bocka runt massor. Sen går det fortare och fortare och man börjar se panik i blicken. Han blir liksom rädd av att han själv springer. Till slut skenar han och har inte det minsta kontroll över sin egen kropp. Han är i detta läge helt omöjlig att få kontakt med. Samma sak händer oavsett om han står i gräs/grus/skogshage. Jag har övervägt att släppa ihop honom med en annan häst men då han inte är van vid att gå med andra känns skaderisken stor. Nu under rehabiliteringsperioden har veterinären ordinerat sjukhage men det har inte heller fungerat, han står bara på stället och bockar, reser sig etc. Allra nöjdast är han om han får stå i sin box som har en egen uteruta (3x4m). Där känns han helt trygg. Nu är skadan läkt och han är enligt veterinären tillräckligt frisk för att gå ut i hage som vanligt. Det är dock viktigt att han inte busar för mycket då skadan riskerar att gå upp igen. Hur ska jag tänka kring detta med hage? Går det att träna hästen till att känna sig lika lugn och trygg i hagen som i boxen? Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?

Hej!
Jag har en hopphäst som är extremt känslig och explosiv. Han är 9/10 gånger jättesnäll så länge man följer rutiner men då och då klickar det till i huvudet på honom och han stänger av helt. Han har bland annat stegrat och landat i huvudet på min pappa (min pappa är 187cm, men min häst är 176cm hög), han har fått panik i stallet och brutit min mammas rygg och arm, skadade en annan häst ordentligt genom att springa in i den samt orsakat ett antal hjärnskakningar på både mig och andra.

Det går inte heller att ha honom inne längre än till klockan åtta på morgonen eller köra honom i stor/liten lastbil då han börjar klättra på väggarna till han hänger med frambenen över väggen (vi har standardhöjd på boxväggarna – han kan dessutom endast stå i sin nuvarande box, om vi försöker flytta honom för att måla stallet försöker han hoppa ut), när han väl sitter fast är han dock helt lugn.

Jag har haft honom i snart sex år och det har alltid gått bra att hoppa upp fram till efter hans vintervila för två år sen. Nu skenar han så fort man lägger över vikten försiktigt i ena stigbygeln. Både jag och en annan ryttare har fått hjärnskakningar när vi försökt jobba på det. Tyvärr går det inte heller att någon håller i honom då han vet att han är starkare och skenar ändå, spelar ingen roll om man har bett eller kedja på honom, han stänger av helt (han gör även detta när man leder honom om han känner för det).

Har ni något tips om hur man kan försöka få honom att acceptera det igen? Godis/mat funkar inte då han är väldigt ointresserad av båda, krävs mycket för att få honom att äta överhuvudtaget. Börjar bli desperat då jag alltid är beroende av att någon kan slänga upp mig eller att det finns en stege som är tillräckligt hög för att jag inte ska behöva sätta foten i stigbygeln! Han har inte sadeltvång, han är röntgad från topp till tå, har en specialanpassad Equipe EK26 sadel och är jättesnäll att rida barbacka på.

Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!

Hej!
Går det att få bort beteendet som min nya häst har? Han biter i kompisens täcke ofta så att det går sönder. Han biter i allt han kommer åt som borstar, staket och redskap. Har han bara långtråkigt och/eller är det något ämne han saknar. Går detta att jobba bort? Hur gör jag? Har testat saker som smakar illa och det funkar i boxen. Han har leksak i hagen men leker inte med den.

Läs svaret

Kommentarer

Elke Hartmann


Elke Hartmann är etolog och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 3 2024

– Tema: Dyrt, men det är värt det
– Porträtt: Anna Hassö
– Lär dig göra skolhalt

– Träna hållbart 
– Bör benlindor förbjudas?
– I sadeln längst atlantkusten
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.