Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Varför lägger hästen öronen bakåt hela tiden?

Hej!
  
Jag håller på med körning, ett gulligt gotlandsruss på elva år. Problemet med denna lilla herre är att han alltid fäller bak öronen - i hagen, i stallet, i ridhuset, i transporten med mera. Han gör inget mer, bara fäller bak öronen och visar en liten del av sina tänder. Han har aldrig sparkats eller bitits under de två år jag har haft honom. Klappar man eller pratar med honom så slutar han för en kort stund, men så fort man slutar prata så åker öronen bakåt.
  
Jag vet att han har haft det svårt hos sin gamla familj och att han har blivit slagen, men detta beteende har pågått i två år och andra människor finner det hotande och blir väldigt rädda. Vad ska jag göra åt det? Och vad menar min häst med detta beteende?

Jenny Yngvessons svar:

Vilken spännande fråga!
  
Det första du behöver göra, om du inte redan har gjort det, är att låta en veterinär undersöka din häst noga. Det är känt att hästar som lever med kroniska ryggsmärtor, vilket många hästar gör, är mer aggressiva mot människor än hästar som inte har kroniskt ont (Fureix mfl. 2010. Plos ONE vol. 5 e12434). Såvitt jag vet är det inte undersökt om annan kronisk smärta kan leda till aggressivitet, men det verkar sannolikt. Så börja med en noggrann veterinärundersökning.
  
Förknippas med aggressivitet
Om vi förutsätter att din häst är helt frisk så finns det lite olika saker man kan fundera kring. Det verkar som om din häst har problem med tillit till människor, beroende på de upplevelser han har med sig i bagaget. Att lägga öronen bakåt är en signal som i litteraturen (McDonnell & Haviland, 1995. Applied Animal Behaviour Science, 43: 147-188) förknippas med aggressivitet och det är ju något som vi alla vet av erfarenhet. Det verkar som att ju tätare mot huvudet hästen lägger öronen desto aggressivare är den (Waring, G.H., 1983. Horse Behavior: The Behavioral Traits and Adaptations of Domestic and Wild Horses, Including Ponies. Noyes Publications, Park Ridge, NJ.).
Aggressivitet hästar emellan är ganska väl undersökt. Det finns till exempel en översiktsartikel av Carol Fuerix mfl. från 2012 i en tidsskrift som heter Applied Animal Behaviour Science. Normalt visar hästar mycket lite aggressiva signaler och de som visas är subtila och skaderiskerna är mycket små, till och med när de slåss. Viktiga faktorer för att uppnå detta är att hästarna har bra tidiga upplevelser av socialt beteende hos de andra hästarna i gruppen. Gruppen som hästen lever i ska vara så stabil som möjligt. Stoet ska vara duktigt på hästspråk, helst ska fölet växa upp även med sin pappa. Gruppen ska vara sammansatt av både äldre och yngre hästar. Det bör helst finnas andra föl att leka med och träna socialt samspel med. Hästarna ska inte behöva konkurrera om plats, gräs och vatten.
  
Kraftigare signaler
När vi håller hästar i modern hästhållning så ställer vi till det i deras sociala samspel. Här generaliserar jag, men ofta blir det så här: Vi avvänjer föl för tidigt, hästar får för lite grovfoder, de hålls i för små inhägnader och ofta i för stora grupper eller isolerade, grupperna består av hästar av samma kön och ålder och ofta finns det resurser att konkurrera om (grovfoder, kraftfoder, vatten, plats att röra sig, plats att ligga och så vidare). Alla dessa faktorer leder till ökad aggressivitet.
Problem med att förstå signaler gör att hästarna måste använda allt kraftigare signaler för att göra sig förstådda. Det räcker inte med att hota att bita, utan man måste faktiskt utdela ett bett för att en annan häst ska flytta på sig. Är platsen begränsad kanske den hotade hästen inte kan flytta på sig, trots att den förstått den mer subtila signalen redan från början.
  
Bestraffa aldrig
Men om vi återgår till just din häst så har jag förstått din fråga som att han visar aggressivitet mot människor och inte mot andra hästar. Ett generellt råd är att aldrig bestraffa honom för att han lägger öronen bakåt eftersom detta är en signal. Skulle du bestraffa bort signalen kan du få en häst som till slut biter, eller i värsta fall sparkar, utan förvarning. Belöna i stället positivt beteende.
Just när det gäller bitande finns en risk med att använda godis om man missar i sin tajming. Råkar du ge godis vid fel tillfälle så kan du i stället förstärka bitandet. Så jag rekommenderar dig att använda en annan förstärkare (klappa, klia, mjuk röst) för att systematiskt belöna det beteende du vill se mer av.
Du skriver att din häst lägger öronen bakåt igen om du slutar prata med honom. Detta ser jag som ett tecken på att han tycker att det är positivt när du klappar och pratar. Stå intill din häst och vänta ut honom tills han riktar öronen framåt. Så fort öronen kommer fram så börjar du klia, klappa och/eller prata. Lägger han öronen bakåt så slutar du omedelbart men håller dig helt lugn. Upprepa fem gånger och byt sedan sida. Detta kan ta lång tid, speciellt i början, men snart förstår han. Repetera övningen i alla miljöer ni kommer till och ha oändligt mycket tålamod.
  
Hungrig är lika med sur
När det gäller din hästhållning vet jag inte hur den ser ut, men som vanligt gäller så fri tillgång till grovfoder, social kontakt och fri rörelse som möjligt. Har du problem med att han blir för tjock - så se till att han har ett foder med lågt energiinnehåll. Använd dig av de duktiga foderexperter som finns. En hungrig häst är en sur häst, för att uttrycka sig förenklat.
Det finns forskning som tyder på att den sida man närmar sig en häst på kan ha betydelse för hur den reagerar. Det har sin bakgrund i att hästar, precis som människor, använder sina olika hjärnhalvor till olika saker i kombination med att ögonen sitter på varsin sida om huvudet. En effekt av detta är att det kan kännas mindre hotfullt för din häst om du närmar dig den ifrån höger sida. Detta kan kännas lite avigt eftersom vi ofta hanterar hästar ifrån vänster sida och det normalt fungerar bra. Man (Sankey mfl. 2011. Physiology & Behaviour, 104:464-468) har dock visat att otränade hästar visar fler negativa beteenden (flykt, hot med mera) när man närmar sig dem från vänster och i fallet med just din häst kan det vara värt att ta hänsyn till detta. Särskilt om någon ny person ska närma sig din häst så kan detta ha betydelse.
Det är dock inte säkert att din häst kommer att känna tillit till och acceptera alla människor. Min personliga åsikt är att särskilt en häst med svåra upplevelser i sin bakgrund kan få lov att vara något av en enmanshäst. Hoppas att detta svar kan ha varit till någon hjälp och hör gärna av dig igen om du har följdfrågor.
   
Lycka till!

JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar