Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hästen sticker på hemvägen – vad ska jag göra?

Hej!
  
Min medryttarhäst är arbetsvillig och fin när jag rider ifrån stallet. Men när jag ska vända hemåt blir hon jättepigg, tar gärna bettet och bara sticker. Jag tycker att det är obehagligt eftersom det inte går att kommunicera med henne utan att ta i fysiskt - och det går inte heller att arbeta med henne.
Ibland gör hon även skutt eller kör ner huvudet, jag har inte åkt av ännu. Då och då måste jag ta i fysiskt för att kunna "nå" henne och jag vill verkligen slippa göra det, främst för hästens skull men även för min. Jag vill kunna rida henne på ett harmonsikt och trevligt sätt. Den fysiska aktiviteten jag har använt mot henne har resulterat i att hon har börjat fippla med bettet i munnen, plus att hon drar ner huvudet mot marken. Snälla hjälp mig, ge mig tips och råd! Jag vet inte hur jag ska gå tillväga längre!

Jenny Yngvessons svar:

  
Hej!
  

När man rider ut är det vanligt att hästarna ökar hastigheten när man vänder hemåt och det är vanligare att hästarna sticker på hemvägen, något som kallas för "homing" på engelska. Detta beteende kan förklaras med att hästen vill tillbaka till den tryggare hemmiljön.
Vilda och förvildade hästar har hemområden där de känner området väl och där det finns viktiga resurser som mat, vatten, skydd och skugga. Våra domesticerade hästar visar samma beteende och har samma motivation att helst hålla sig hemomkring. Även om din häst inte skulle vara otrygg eller rädd borta (något som är mycket vanligt) så finns en mängd positiva saker hemma; kompisar, mat, hage med mera.
  
Träna start och stopp
Jag kan möjligen gissa att din häst har fått dra iväg hem en gång och att det har varit en väldigt positiv upplevelse. Därför vill hon göra det varje gång ni vänder hemåt. Att vara på hemväg verkar vara den utlösande faktorn för beteendet "dra iväg hem". Jag skulle rekommendera dig att träna på två saker:
  
1. Det är viktigt att hästen förstår start- och stoppsignaler i alla miljöer, alltid. För att en häst ska lära sig "fel" saker behöver den bara få en positiv upplevelse av ett beteende en enda gång. Därför behöver vi som hanterar hästar träna på detta ständigt. Träna start och stopp från marken och uppsuttet i alla typer av miljöer. Smackning, att dra tygel/grimskaft framåt samt skänkeltryck betyder gå - ptroo, tryck av bettet och tryck av grimma bakåt betyder stanna. Alltid.
  
2. Sen skulle jag arbeta med "over shadowing" av det som utlöser beteendet "dra iväg hemåt". Du kan söka på internet efter mer information, men i korthet innebär det att du ger hästen en signal som överskuggar det stimuli som utlöser motivationen att dra iväg hem. Jag vet inte hur dina ridvägar ser ut - men fundera igenom hur du kan använda vägarna och naturen omkring i arbetet med din häst.
   
Träna på avstickare
Börja med att rida eller longera henne på bana innan du rider ut, för att hon inte ska vara alltför pigg. Ta sedan en kortare ridtur, helst en slinga så att det inte blir en tydlig punkt när ni vänder hemåt. När ni närmar er hemma gör du små, lagom svåra övningar som får henne att tänka på annat. En fördel är att även du får annat att tänka på, så att du rider mer avslappnat. Blir du själv spänd ökar risken för att hon ska bli det och då minskar hennes benägenhet att lyssna på dina hjälper.
Finns det ett litet skogsparti på väg hem så gå in där och rid runt träden (är marken lämplig och du vill träna dressyr kan du göra fram- och bakdelsvändningar runt träden). Börjar hon dra iväg hemåt på en väg, vänd henne åt andra hållet och rid sidvärts lite grann. Bli inte hård i handen eller arg på henne, det gör bara saken värre.
Det kan hända att du måste vända tio gånger eller göra tio avstickare från vägen innan du kommer hem. Det är inget misslyckande att kliva av hästen och träna stopp- och startsignaler från marken under ridturen. Det kan också vara skönt för hästen att bli avskrittad utan ryttare den sista biten hem. Då behöver du inte vara rädd för att åka av och kan ändå trixa och träna. Men var noga med att hon är vänd hemifrån innan du kliver av.
Det allra bästa är om du hinner ge henne en uppgift eller vända henne innan hon ens börjar försöka att dra iväg hem.
  
Ha medhjälpare
Precis som jag tror att du tänker så får du aldrig belöna att hon drar iväg hem (det vill säga hon ska aldrig få den positiva upplevelsen av att springa hem), men samtidigt kan du inte vinna över henne fysiskt. För att öka din egen trygghet, ta gärna med dig en medhjälpare till fots.
Min gissning är att problemen försvinner helt om du har med dig kompisar till häst. Men det betyder inte att problemet är "botat", utan mycket sannolikt kommer du att behöva göra övningarna ovan för att kunna rida hemåt tryggt ensam.
Du skriver inte exakt vad du gör när du måste "ta i fysiskt" men en dragkamp med hästen kan sluta på ett väldigt olyckligt sätt och fysiskt kan vi aldrig vinna över våra hästar. Skulle du trilla av henne så försök för allt i världen att inte tappa henne. Händer det ändå, börja från början med start och stopp i alla miljöer samt se till att "dra iväg hem"-beteendet aldrig utlöses med hjälp av övningar enligt ovan, gärna med en medhjälpare.
Ha massor av tålamod och räkna med att det kan komma bakslag. Hästar (och alla andra djur) glömmer spontant vad de har lärt sig. De jäklas inte utan behöver bara påminnas om vad det är vi vill att de ska göra.
  
Lycka till!

JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar