Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur får jag hästen att sluta bitas?

Hej! Hur får jag min fyraåring att sluta bitas? Känns som att jag har försökt allt. Han bits hela tiden. I boxen, när jag går med honom och så vidare... Han blir tillsagd var gång men två sekunder senare är han där och bits igen. Han vill bita och smaka och äta på allt. Tänderna är kollade. 
  
Tack,
Therese


Jenny Yngvessons svar:

Hej!


 

Eftersom jag har så lite information så har jag beskrivit några sannolika förklaringar och ett sätt att träna. Passar detta inte alls in på dig, din häst och er situation får du gärna höra av dig igen, men med mer bakgrundsinformation. Det är jättebra att du har kontrollerat hans tänder. Hör efter med din veterinär hur ofta kontroller av tänderna bör göras.
  
Behovet av social kontakt är inte tillfredsställt:
En häst som inte har vuxit upp bland andra hästar har inte rätt "hästspråk". Detta kan göra att din häst inte vet var gränserna går i det sociala samspelet. Även om hästar inte ser oss människor som något slags tvåbenta hästar så använder de mycket av sitt inlärda sociala språk när de umgås med oss. Om din häst inte vet hur man ska umgås med andra hästar så är det allra bästa att släppa honom med en stabil flock snälla hästar. Det bör finnas unghästar i flocken så att han får utlopp för sitt lekbeteende, som fortfarande är starkt motiverat i fyraårsåldern. Hästar som får leva så naturligt som möjligt, det vill säga får utlopp för sitt sociala behov, sitt rörelsebehov och sitt behov av att beta eller äta grovfoder visar problembeteenden i mycket lägre utsträckning. Det är vanligt att hästar försöker putsa oss människor samtidigt som vi ryktar dem, vilket ofta missförstås som att de försöker bitas. Det verkar dock som om din häst inte bits specifikt när du ryktar honom så jag tror inte att det är putsningsförsök som är problemet.
  
Behovet av att äta och tugga är inte tillfredsställt:
Alla hästar behöver ha mycket grovfoder. Gör en analys av fodret och försök byta ut så mycket av kraftfodret som möjligt, gärna allt om det går. Eftersom hästar är motiverade att äta nästan hela dygnet behöver vi som hästhållare försöka ge dem så lång ättid som möjligt. Naturligt så äter hästar inte i måltider som vi gör. De äter hela tiden och gör då och då ätuppehåll. Dessa ätuppehåll är aldrig längre än en timma om hästen kan välja själv. En foderstat med Frukost, Lunch, Middag och Kväll har små förutsättningar att ge hästen utlopp för sitt behov av att äta och tugga, vilket kan ge problembeteenden relaterade till tuggande och bitande.
Har din häst både sitt behov av social kontakt, av rörelse och av att äta stor del av dygnet tillfredsställt så prova nedanstående träningsupplägg.
  
Inlärning:
Din häst har möjligen inte fått lära sig att man inte bits när man umgås. Här har du redan provat att tillrättavisa din häst men utan resultat. Det är oerhört svårt att använda tillrättavisningar eller bestraffningar på ett effektivt sätt. Även om det ligger nära till hands att tillrättavisa en häst som bits, med rösten eller handen exempelvis, så har du ju redan märkt att detta inte är effektivt. Därför skulle jag vilja rekommendera dig att du försöker använda "utsläckning" och belöning.
  
Utsläckning betyder att du aldrig någonsin låter hästen få en s.k. positiv förstärkning (en positiv förstärkning är en etologisk term som innebär någonting som gör ett beteende mer sannolikt, det har inget att göra med om hästen upplever det som positivt eller negativt) av sitt bitande. Den ska aldrig få godis till följd av bitandet, aldrig uppmärksamhet eller något annat som kan göra det mer sannolikt att den ska bita. Se till att du har gott om tid och tålamod när du börjar träna.
  
Ställ hästen i gången och borsta den. Så fort han biter så går du en liten bit ifrån och pysslar med något annat. Efter en stund går du tillbaka och börjar om. När din häst tar kontakt och bara nosar på dig så belönar du med mjuk röst och kliar honom på manken. Detta sänker hjärtfrekvensen. Skulle han bita så slutar du klia och prata direkt, går en liten bit bort och ignorerar honom. Bli inte arg eller upprörd.
 
Du kommer att behöva göra detta många gånger och i många olika miljöer. När det fungerar tränar du att inte bitas i en ny situation. Ta ut hästen i en stängd paddock och led honom (ha ett kort grimskaft så han inte riskerar att trampa på det). Så fort han biter dig så kliver du ut genom staketet och ställer dig utom räckhåll med ryggen emot honom. Gå in igen efter en liten stund och vänta tills han tar kontakt. Beröm kontakt utan att han biter och gå framåt så att han följer dig. Stanna då och då, biter han så går du ut och går det bra berömmer du med röst och kliar manke. Var beredd på att behöva göra detta många gånger och var konsekvent.
  
Förebygg bitande i boxen genom att se till att han har grovfoder att äta under tiden som du är i boxen. Så fort han börjar bita så går du ut, vänta en stund, gå in, beröm all kontakt utan att han biter och även när han bara står stilla och äter. Låt det ta tid och ha massor av tålamod! När din häst har sadel och träns är det mindre lämpligt att släppa honom lös, en del hästar rullar sig till exempel med sadel på. Håll honom i stället mjukt ifrån dig så att han inte kan bita och beröm så fort han står stilla eller går bredvid dig utan att försöka bita.
   
Något om godis:
Godis kan vara en mycket effektiv förstärkning (något som gör ett beteende mer sannolikt) och kan komma till stor användning vid träning av alla djur. Problem kan dock uppstå om man missar sin timing. En typisk situation som förstärker ett nafsande beteende är om man har godis i handen och hästen provar att nafsa och därefter får tag på godiset. Sannolikheten att den provar igen är hög. Ju fler gånger hästen lyckas nafsa till sig godis desto starkare befäst blir beteendet. Vet man med sig att man kanske inte klarar att hålla i godiset om hästen nafsar eller biter är det bättre att aldrig ha godis i händerna. Att träna bort nafsande och bitande för att få godis görs genom att vara helt konsekvent och aldrig ge godis efter nafsande/bitande. Det säkraste, om man är osäker på sin timing, kan vara att inte ge godis alls.
  
Var beredd på att problembeteenden kan komma tillbaka, till exempel i stressiga situationer. Detta är varken ditt eller hästens fel. Var bara tålmodig och använd dig konsekvent av råden ovan så kommer beteendet att försvinna igen.
   
Lycka till!

JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar