Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst som inte stannar kvar i transporten

Hej! Jag har problem med att få min islänning att stanna kvar i transporten när hon har gått på. Hon äter några tuggor på maten och vill sedan inte vara kvar utan backar ut igen. Går gärna på igen för att äta lite och ut igen. Hur gör jag för att hon ska stanna så att jag kan sätta för bommen tryggt och hon känner sig trygg?

Jenny Yngvessons svar:

Hej!


Detta med lastning är ett mycket vanligt bekymmer på olika sätt. Det kanske vanligaste är bekymmer med att få på hästen på transporten, men det fungerar ju bra i ditt fall. Jag funderar på ifall din häst står stilla i andra sammanhang?
Min gissning är att du skulle ha nytta av att träna in ett kommando för att få din häst att stå stilla. Det har du glädje av i en mängd olika sammanhang. Jag rekommenderar att du använder positiv förstärkning (belöning när hästen visar rätt beteende). För att göra till exempel din röst till något som hon kopplar med något positivt kan du till exempel klia hennes manke samtidigt som du säger ”bra!”. Upprepa detta i många sammanhang och miljöer. Därefter kan du använda ditt ”bra!” som belöning. Om du vill kan du förstås använda godis som positiv förstärkning, i vissa lägen har det stora fördelar, men just för att lära en häst att stå stilla är det inte nödvändigt.

Träna in stillastående genom att vänta till din häst står stilla, säga kommandot som du har valt och berömma beteendet att stå stilla. Upprepa. Därefter ökar du svårighetsgraden. Säg kommandot för att stå stilla, när hon står stilla går du en liten bit ifrån henne, beröm när hon står kvar, gå tillbaka till henne. Träna detta på en inhägnad plats så att hon inte kommer bort om hon till exempel skulle bli skrämd. Gå ifrån henne framåt, bakåt och åt båda sidor.
När det fungerar går du ett varv runt henne. Försök att aldrig gå längre ifrån eller stanna borta så länge att hon börjar flytta på sig. Gör hon det säger du ”ptroo”  (eller vilket röstkommando du använder för stanna) och beröm när hon stannar. Ge därefter kommandot du valt för att hon ska stå stilla. Beröm stillaståendet. Gradvis går du längre bort från henne och stannar borta längre och längre stund. När kommandot sitter och du har bra lydnad på din häst så börjar du systematiskt träna att stå stilla i olika miljöer och med fler störningsmoment.
När detta fungerar bra till exempel i stallet, i paddocken och på vägen (gå inte ifrån henne där utan nöj dig med att hon står stilla tills du säger att ni ska gå) så börjar du träna det även i transporten. Vi kan utgå ifrån att ovana hästar är rädda för att vara i transporten. De behöver inte visa det med sitt beteende, men mäter man hästarnas puls kan man se att den är kraftigt förhöjd. Den här pulsökningen minskar ju mer van hästen blir vid transporten. Med att bli van menar jag att ha ett ökande antal icke skrämmande upplevelser. Att din häst äter är ett bra tecken. Mycket rädda eller stressade hästar äter inte.

När du tränar i transporten kan du göra så här:
Lasta, ge kommandot för att stå stilla. Beröm. Ge kommandot att backa. Upprepa och förläng successivt tiden hon ska stå stilla. När hon står stilla tillräckligt lång tid börjar du gå ifrån henne. Försök att göra det så gradvis att hon inte börjar backa av sig själv. Skulle hon backa så ger du bara kommandot från framåt och sedan för stillastående igen. Sänk kraven på tiden hon ska stå stilla så att hon lyckas igen. Därefter höjer du successivt kraven igen. Så småningom kan hon stå stilla och du lugnt gå ut ur transporten och stänga. Har hon inte åkt mycket så börja med att låta henne åka kort och försiktigt. Faktum är att en hästplansch inne i transporten kan ha en lugnande effekt om hon åker ensam.
Ju mer du tränar desto tryggare kommer din häst att bli i transporten. Se till att ha gott om tid när du tränar lastning och transport, det är förödande för vår pedagogiska förmåga och vårt tålamod att vara stressade. Kom också ihåg att hästar, och alla andra djur, uppvisar spontan glömska. Ibland glömmer de bort det de har lärt sig. Det betyder inte att de jäklas eller vill ta över ledarskapet eller något sådant. Försök att inte bli arg eller frustrerad. Det är bara att backa några steg så är ni snabbt på samma nivå igen.

Lycka till!

JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market