Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Så tränas en häst som är svårfångad i hagen

Hej!
 
Min häst kommer aldrig när man ska hämta honom i hagen, det spelar ingen roll om man har med sig pellets och lockar med det. Han har lärt sig att vi bara vill fånga honom, vi brukar alltid antingen få ge upp efter 30 till 60 minuter eller få ta in alla andra hästar innan honom.
  
Ibland funkar det att ta in alla andra innan honom (vilket blir väldigt jobbigt), ibland hjälper det inte ens att ta in alla andra hästar. Då går han bara runt och "jävlas" som vi människor säger, men som hästar verkligen inte menar. Ibland kan han stå nere vid grinden och då fångar jag honom på en gång, men det händer väldigt sällan. Har du något tips på hur man kan lära hästen att komma i hagen?


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Först vill jag gratulera till att du har lyckats ge din häst en så bra miljö i hagen att den verkligen trivs där. Hästar har ju tre grundläggande behov – att äta gräs (eller grovfoder), att umgås med andra hästar och att röra sig fritt. Alla dessa saker verkar vara uppfyllda i din hästs miljö och det är verkligen toppen! Vi hästmänniskor har med andra ord lite motvind när det gäller att ta våra hästar ifrån den här miljön.
   
Innan du börjar träna bort det här problemet skulle jag vilja råda dig att fundera över om detta är något som har kommit plötsligt. När vi har beteendeproblem hos våra hästar behöver vi alltid utesluta att dessa är orsakade av ett medicinskt problem. Det är med andra ord alltid en god idé att låta din veterinär undersöka hästen innan du sätter igång med att träna bort ett beteendeproblem.
Att kunna ta hästarna ifrån hagen innebär att det behöver vara trevligt för hästen i stallet. Det är ganska vanligt att hästar inte vill låta sig fångas i hagen. När vi hämtar hästen ifrån hagen tar vi ofta ifrån den möjligheten till fri rörelse, kanske hästkompisarna och gräset/grovfodret och det är förstås något som hästen lär sig snabbt.
  
Mitt förslag är att du lägger upp ett systematiskt träningsprogram där du tränar din häst att bli fångad i hagen. För dagbok över träningen. Ta den här träningen lika seriöst som träningen inom ridningen.
Börja med att inte fånga din häst. Sätt dig i hagen och vänta tills den kommer fram. Ta med en bok, för det här kan ta tid. När den väl kommer fram så kliar du och klappar den, men fångar den inte. Du kan även ha med en borste och borsta den lite. Sen går du ut ur hagen utan att ta med dig hästen. Om han inte har grimma på sig i hagen så ha alltid grimman med dig, även när du tränar utan att fånga honom. Upprepa under cirka tio dagar i följd.
Sen sätter du på grimma, om han inte har det i vanliga fall – borstar, kliar och klappar men tar inte med dig honom ut ur hagen. Upprepa under cirka tio dagar i följd. 
När detta fungerar bra tar du med dig honom ut ur hagen, in i stallet och ger där kraftfoder, betfor eller något annat som är riktigt gott. Släpp ut honom. Nästa dag borstar du bara i hagen och tar inte in honom. Upprepa tre dagar. Därefter upprepar du proceduren med att ge kraftfoder i stallet. Nästa dag fångar du honom inte utan borstar bara i hagen. Dagen efter tar du med honom ut ur hagen och ger kraftfoder i stallet.
  
Fungerar detta bra kan du successivt minska ner på gångerna som du bara borstar honom och öka antalet gånger du faktiskt tar med honom ut ur hagen (och förstås fortsätta med din vanliga träning inom ridning och/eller körning). Men tänk på att det alltid ska vara trevligt i stallet. Trevligt måste inte innebära kraftfoder utan kan också vara hästkompisar och grovfoder. Tänk även på att i framtiden gå ut till din häst i hagen och umgås utan att fånga den.  
  
Man hör ibland att man inte ska titta hästen rakt i ögonen när man fångar den, men man kan även få rådet att titta hästen stadigt i ögonen när man ska göra det. En väldesignad studie av Verill & McDonnell (2008) visade att det inte spelar någon roll om man tittar hästen i ögonen eller inte när man ska fånga den. Dock hade deras hästar positiva erfarenheter av människor, vi vet alltså inte om ögonkontakt spelar någon roll när det gäller hästar som blivit misshandlade eller har andra dåliga erfarenheter av människor.
  
Varmt lycka till!
JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar