Frågor och svar med Jenny Yngvesson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

45 träff(ar)

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?

Hej! Jag som amatör och endast förälder till ett ridande barn (även om jag mer än gärna är delaktig och hjälper till så mycket jag kan – och gärna lär mig så mycket som möjligt då jag tycker mycket om hästar) vet inte mycket om hästvärlden, utöver att jag har varit med släkt och vänner i stallet förr om åren. Så jag tar hjälp av kunniga omkring mig, böcker och videor.
  
Vad som då har slagit mig är att det tycks vara en stor skillnad på hur man skolar hästar världen över. I vår del av världen skulle jag vilja påstå att man försöker vara mer human och accepterande mot olika humör och dåliga beteenden, medan exempelvis amerikaner och australiensare är mycket mer fysiska och utgår från hästarnas egen flockmentalitet. Därmed är de mycket mer raka och hårda mot dåligt beteende.
  
Jag har exempelvis noterat att nästan alla videor om att korrigera aggressiva hästar är gjorda av australiensare eller amerikaner medan nordiska hästvideor mest handlar om ridning, rykt och allmänt trevliga saker. Därmed har jag också noterat att folk från andra delar av världen gärna kallar en och annan känd australiensisk hästtränare för djurplågare – fast personen inte slår hästarna, men driver dem hårt och korrigerar dem väldigt fysiskt utefter vad hen kallar flockpsykologi.
  
Först och främst undrar jag:
1. Stämmer denna uppfattning eller har jag fått en mycket skev bild av det generella förhållandet?
2. Vad finns det i stort för olika skolor för hästträning runt om i världen?
3. Finns det forskning om vad som är mer rätt/fel/effektivt och så vidare? Nästa gång en ridskolehäst är sur, hugger efter mig eller trycker bort mig med ändan etcetera skulle jag vilja ha mer på fötterna. Alltså mer än en allmän uppmaning att vara mer bestämd och "säga till" hästen.

Läs svaret

Kommentarer

Hjälp! En häst i flocken krubbiter på mitt sto

Hej!
Jag har ett sto med årsföl som går tillsammans med två andra ston och deras årsföl. De går ute i en stor sommarhage med gott om bete och har gjort så sedan slutet på maj. Det yngsta stoet (som är tio år) krubbiter och har gjort det sedan hon skildes från sin mamma. För ca 1,5 månader sen började det yngsta stoet att krubbita på mitt sto. Mitt sto samt föl fick då gå ensamma i två veckor för mitt sto fick sår samt blev gropig i musklerna på rumpan. Sen cirka en vecka går de tillsammans med de andra igen och jag sprejar mitt sto och föl med en blandning av vatten och ättika för att de yngsta stoet inte ska krubbita på dem. Dock verkar det inte fungera så bra. Vad kan man göra för att bryta detta beteende? Det yngsta stoet krubbiter även på sitt föl samt det tredje fölet, det tredje stoet gör hon det inte på för den har sagt ifrån. Mitt sto har tyvärr blivit för "snäll" sen hon fick föl och säger inte ifrån.

Läs svaret

Kommentarer

Hästarnas beteenden ha flera bakomliggande orsaker

Hej! Mitt sto på 13 år gick tidigare bland andra med en treårig valack. Sen flyttade han och ett år senare flyttade vi till samma ställe. Nu har hon gått sen förra hösten i en stoflock bredvid hans flock. Nu har hans hagkompis stått i sjukhage i många veckor så för att han ska få i alla fall lite utlopp för sitt behov av att umgås med andra fick mitt sto gå in till honom en stund i dag. De är jättefina med varann och det är ingen dramatik alls, de känner ju varann. Nu till min fråga, vid ett tillfälle la han försiktigt hela sitt huvud på hennes rygg, hon stod kvar en stund till men gick sen därifrån. Jag har sett ston göra så med varann också. Vad står det för? Hur ska man tolka det? 

Läs svaret

Kommentarer

När hästen inte vill lämna stallplanen

Jag undrar över min häst beteende. "Issa" är ett sto född 2012 jag tar haft henne i två år. Hon vill inte gå hemifrån men det går bättre och bättre. Om jag rustar mig med mycket tålamod och tid så kommer vi dit jag vill. Om jag försöker med våld (pisk, smackningar och kraftig skänkel, blir det värre!) Men jag undrar varför hon har den låsningen i att gå hemifrån, sedan är det många stopp på vägen där hon oftast hör något långt innan jag uppfattar ljudet. Vi har gått samma vägar flera gånger i veckan i två års tid nu. Jag tycker att hon borde vara bekväm nu? Vad kan jag göra/inte göra?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som attackerar – vad göra?

Hej! Jag köpte en sjuårig hopphäst för ganska exakt sex månader sedan. Han är importerad från Belgien som femåring. När jag köpte honom var han undernärd och "apatisk", om man kan säga så om en häst. Han har alltid varit supersnäll att hantera och att rida, har aldrig gjort något dumt mot någon. Nu är han normal i hullet och vi har börjat att bygga upp muskler och kondition.

Nu till min fråga. I helgen skulle jag hämta honom från hagen, han går med ett sto. Jag gick som vanligt fram till honom, satte fast grimskaftet och började gå. Då sprang han på mig bakifrån, försökte bita mig i ryggen och stegrade sig nästan mot mig.

Detta hände två gånger. Sedan släppte jag honom, gick och hämtade hjälm, spö och en kedja som jag satte runt mulen på hästen. Då försökte han en gång till, jag ryckte till ordentligt med grimskaftet och efter det gick han snällt med mig ner och ut från hagen.

Efter att jag hade gjort i ordning honom för att rida och var på väg bort till paddocken försökte han göra samma sak igen, att springa på mig bakifrån. Då fick han en ordentlig tillsägelse. Dagen efter skulle jag hämta honom i hagen, var förberedd med kedja och spö (utifall att) och hann knappt sätta fast grimskaftet innan han attackerade mig igen. Denna gång lyckades han välta mig och sedan sprang han rakt över mig.

I dag gjorde han samma sak mot en annan tjej i stallet, när hon skulle ta ut honom till hagen på morgonen. Jag börjar bli rädd för honom och vet inte alls vad jag ska göra för att stoppa detta beteende.

Tack!

Läs svaret

Kommentarer

Hur träna unghäst som är stressad och otålig?

Hejsan! Jag har en sexårig valack som är väldigt otålig. Han vill att saker ska gå snabbt, till exempel vid uppsittning vill han gå i väg innan att jag har hunnit sätta foten i stigbygeln. Han har stått på lösdrift hos den förra ägaren men nu står han ute morgon till kväll, inne på natten. På sommaren är de dock på lösdrift.
Han väver i boxen och äter hela tiden, det finns två andra ston också som han går med. Skulle behöva råd och tips om vävning och hur han kan få bättre tålamod.
/Tilda

Läs svaret

Kommentarer

Konstigt beteende när flockens ledare gått bort

Hej!
En av hästarna i stallet fick tyvärr avlivas för en tid sedan på klinik, på grund av en skada. Han var den självklara ledaren som de andra såg upp till och respekterade. Han var en mycket stark karaktär, med hög integritet och lite ”egen”. När jag kom tillbaka från kliniken så städade jag ur hans box så att en ponny kunde få stå där i stället. Men i dag började ponnyn bete sig lustigt. Han agerade precis som den förra hästen hade gjort (som hade många mycket specifika rörelser, ljud och andra uttryck). Det såg ut som att ponnyn följde något manus och gjorde så gott han kunde för att härma sin förre ledares beteende.
 
Det såg typ ut som när en amatörskådespelare övar. Och han kom ihåg varenda detalj av en lång rad specifika beteenden. Det var ju inte alls samma bestämda energi som ledarhästen hade, men ponnyn gjorde så gott han kunde. Även om han höll på att trilla när han kom till övningen ”dra med ena framhoven mot väggen och knixa med nacken samtidigt”. Han gjorde ett par korta pauser och tittade på mig.
 
Vad kan det här handla om? Jag har aldrig sett någonting liknande. Hästen som avlivades var mycket betydelsefull för ponnyn, den var hans trygghet. När till exempel ponnyn var rädd och sjuk så stod ledarhästen och vaktade honom i två veckor tills han blev stark igen. Jag hängde ett av ledarhästens täcken på boxkanten och då ställde sig ponnyn och nosade på det i stället. ”Härmandet” höll på intensivt i ungefär 20 minuter.

Läs svaret

Kommentarer

Tidigare lättlastad häst som nu inte vill gå på transporten

Min ponny var världens mest lättlastade häst och gick rakt in utan problem. Vi lastar honom regelbundet då vi åtminstone tre gånger i månaden åker i väg på antingen tävling eller träning. Han gick in i transporten helt utan problem, oavsett om jag var lite stressad eller inte eller om det var mycket oväsen runt omkring.
  
Detta tills plötsligt för någon dag sedan då vi skulle lasta och han inte ville gå in. Det är inget som är annorlunda. Samma transport, samma hönät, samma sida i transporten. Jag förstår inte varför! Det tog plötsligt 20 minuter att lasta. Och då fick vi ta hjälp av en lina, då han försökte springa åt sidan så fort han kom nära rampen. Vi hade samma problem sen när vi skulle hem igen.

Läs svaret

Kommentarer

Häst som stregrar när man går hemifrån

Jag har en 18-årig valack som jag hyr av en kvinna som bara rider honom då och då, på grund av att hon har mycket i sitt jobb. Om vi är många som sysslar med honom, till exempel att jag rider och min syster går med mig så brukar han uppföra sig, men om jag rider ensam eller promenerar honom själv så brukar han resa sig på bakbenen och kasta runt sig och försöka komma bort från mig. Eftersom han är 1,75 centimeter hög och jag bara är 1,60 centimeter lång så är det svårt att hålla kvar honom. Vi har haft veterinär ute som undersökt honom men hon hittade inget fel.

Läs svaret

Kommentarer

Har hästar någon tidsuppfattning?

Hej! Har hästar någon tidsuppfattning? Om en häst exempelvis lämnas själv i ett stall då stallkamraterna är ute, uppfattar den skillnad på en timme i ensamhet och tre timmar i ensamhet? Eller lever den enbart i "nuet"? Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer
45 träffar Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder
Hur lär man hästen hoppa stort vatten?
Kraftig reaktion på influensavaccin
Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Jessica Nordins favoritövning
Vad är "snoppstenar"?

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.