Frågor och svar med Jenny Yngvesson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

45 träff(ar)

Kan hästar känna igen varandra efter många år åtskilda?

Hej Jenny,
  
Jag har funderat lite på om det är så att hästar faktiskt kan känna igen varandra efter flera år separerade? Känner till exempel en mamma igen sitt föl när det har vuxit upp och de träffas igen? Kan två hästar som vuxit upp tillsammans känna igen varandra när de är äldre?
  
Finns det någon forskning kring detta som visar att de kan känna igen en gammal kompis, till exempel att om hästarna har gått tillsammans i två år så kommer de efter fyra år att känna igen varandra – men hade det gått till exempel sju år isär hade de glömt varandra? Hade varit väldigt intressant att få höra lite tankar kring detta och även veta om det finns studier på det.
  
Vänliga hälsningar,
Mathilda

Läs svaret

Kommentarer

Så får du hästen att stå stilla vid uppsittning

Hej! Jag har haft min 15-åriga valack i snart ett år. När han kom var han nästan omöjlig att sko, han ville inte vara själv i stallet och han hoppade över staketet. Nu bor han i ett privatstall på en ridskola, det var nästan så att de bad oss flytta för att barnen såg hans beteende, men i dag trivs han och älskar barnen.

Så nu till problemet – han vill inte att jag ska sitta upp. Två ridlärare och mina två tränare kommer upp, vi har bytt sadel, veterinärkollat rygg, tänder och har testat allt. Vi har provat med att ha korta tyglar, långa tyglar – men nej han bara snurrar. Han har börjat bita, knuffas och göra utfall, han är ju stor och grov och väger cirka 800 kilo. Jag har börjat bli rädd för att bli skadad.

När jag väl kommer upp i sadeln går ridningen bra, men jag orkar inte riktigt med dessa bråk vid uppsittning. En bra dag kan det ta 30 minuter. Har du några tips och råd kring detta?
  
Mvh Dennis

Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar man en häst som "buffas" hårdhänt?

Hej! Jag har ett 16-årigt kallblodssto som är relativt lätthanterligt i de flesta situationer. Jag jobbar mestadels belöningsbaserat, bland annat med enklare trickträning, och bestraffar aldrig.

Ett problem som jag upplever är att hästen buffar mycket på mig med huvudet, till exempel när jag går in till henne i boxen – särskilt om jag inte har med mat eller godis. Ofta buffar hon riktigt hårt och har till och med "skallat" mig vid några tillfällen. Jag upplever inte att hon är aggressiv när hon gör detta utan jag tror att det mest är ett sätt att påkalla uppmärksamhet.

Har du några tips om hur detta beteende kan tränas bort? Jag läste nyligen att en orsak till liknande problem kan vara att vi själva inbjuder till beteendet genom att vi går nära inpå hästen, kramar och klappar och inte ger den eget utrymme. Kan det ligga något i den förklaringen?

Läs svaret

Kommentarer

Hur träna hästen att lyfta hovarna?

Hej! Jag har köpt ett åttaårigt nordsvenskt sto som är lite ouppfostrat. Hon har mest stått i hagen hela sitt liv och gillar inte när man lyfter hovarna. När man ska lyfta bakhovarna kickar hon ofta – och fram lägger hon hela sin tyngd på benet, så det är omöjligt att hålla kvar.

Jag har ändå lyckats kratsa hovarna, men när hovslagaren var här blev det problem när hon behövde hålla uppe hoven längre tid. Så jag inser att jag måste träna bort detta, men hur? Jag hinner knappt få upp hoven innan hon börjar bråka... Eftersom hon allmänt är lite respektlös vill jag gärna ha tips på bra ledarskaps- och lydnadsövningar.

Läs svaret

Kommentarer

Hur hanterar man en häst som blir galen av att möta vilda djur?

Så här i jakttider är det ganska ofta man springer in i vilda djur under ridturen, då de kanske är mer i rörelse än vanligt. Vi har både älg och vildsvin i våra skogar och min häst blir helt GALEN när vi stöter på dem. Särskilt vildsvinen klarar hon bara inte av.

Visst har man varit med om gånger när man har ridit rakt på en älg eller ett rådjur, men vildsvinen är absolut värst. Kan man vänja hästen vid detta på något sätt? Hon blir livsfarlig och jag har ramlat av mer än en gång. Jag har försökt att hoppa av och leda henne, men hon blir gigantisk från marken och går inte att lugna. Hästen är vettskrämd och man når liksom inte fram till henne.

Vad ska jag göra för att förebygga? Särskilt hösten känns detta som ett större problem. Jag kanske får fundera på att sluta rida ut… Det spelar ingen roll om hon har sällskap av andra hästar heller, hon stissar då även upp de andra. Det är ingen rolig situation att hamna i, vissa gånger ser jag inte ens djuren själv utan känner bara hur hon får vittring, hör buskarna prassla och stressar upp sig. Vad göra?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som inte stannar kvar i transporten

Hej! Jag har problem med att få min islänning att stanna kvar i transporten när hon har gått på. Hon äter några tuggor på maten och vill sedan inte vara kvar utan backar ut igen. Går gärna på igen för att äta lite och ut igen. Hur gör jag för att hon ska stanna så att jag kan sätta för bommen tryggt och hon känner sig trygg? Läs svaret

Kommentarer

Häst som vägrar lämna kompisen

Hej!
 
Min häst är nerkärad i sin box- och haggranne. De måste tas in och ut tillsammans och även när han tas in för till exempel ridning måste hon oftast också tas in till boxen, annars lever hon rövare i hagen och man blir rädd att hon ska springa igenom tråden.

Nu nyligen släppte jag ihop henne med en annan häst, för att hon förhoppningsvis skulle sluta vara så beroende av den andra hästen. Men hon springer ändå bara runt och "laddar" nästan på stängslet. Ska tilläggas att hagen hon nu står i fortfarande är nära denna häst, det skiljer kanske två meter, men den är mittemot och inte bredvid som tidigare. Rita är HELT ointresserad av hästen hon nu går i hagen med - och när hon inte springer runt så vankar hon bara runt och kollar efter bästisen.

Vad ska man göra? Ska jag försöka skilja dem åt mer genom att hitta en hage längre ifrån där de inte ser varandra? Att byta boxplats går tyvärr inte. Är verkligen i behov av en lösning då det är otroligt jobbigt att ha det så här!

Med vänliga hälsningar,
Stella W

Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, hästen kommunicerar genom att nafsa!

Vår häst kommunicerar ofta genom att nafsa. Vi har nu hängt ihop i ett år och definierat en mängd olika ”nafs”. Han vill gärna klia på oss med tänderna precis som han kliar på en hästkompis, efter en stund kan det gå över i ett nafs. Hans ögon visar att han njuter. Ibland kommer detta som ett svar på när vi kliar eller borstar på honom. Ibland när vi hälsar på varandra.
  
I vissa fall får vi känslan av att han vill leka och då är blicken spjuveraktig. Han visar att han är på väg att nafsa när han är öm på något ställe eller när det är något han inte gillar. Ögonen är då ängsliga. Det senare har hjälpt oss upptäcka när något är fel. Nafsar han efter oss när vi ska lasta så är han kissnödig och går vi undan med honom till gräsyta så att han får göra sina behov går han sedan på transporten utan problem.
  
Han nafsar också på stallgången när han är kissnödig. Släpper vi in honom i boxen kissar han och sedan kommer han ”tillbaka” och vi kan fortsätta. När vi är ute och går i skogen och han blir orolig kan han stanna till och lyssna för att sedan nafsa till i luften mot oss, som om han vill tala om att något är fel. Ibland kommer det fram personer som vill hälsa på honom och då kan han nafsa mot dem.
  
Det kan kännas som att det är ett tics för honom. Korrigerar vi honom på argsint sätt blir han förnärmad. Puttar vi försiktigt undan hans huvud och säger nej tack så lyssnar han bättre. Det ska sägas att han inte är aggressiv i detta beteende. I övrigt är han en lyhörd kille som flyttar på sig när vi ber honom och inte går in i ”vår personliga sfär”. Vi handmatar honom ibland vid stretchning och som belöning någon gång när vi jobbar.
  
Ju bättre han mår och ju mer i form han är desto mindre nafsande. Nu är han konvalescent på grund av en skada och får inte riktigt utlopp för sin energi, då har nafsandet ökat. Vi har dubbla känslor när det gäller hur vi ska hantera detta då vi känner att han visar/talar om saker som gör att vi kan hjälpa honom. Samtidigt vill vi inte ha en häst som nafsar. Har ni erfarenhet när det gäller nafsiga hästar, och råd till oss, välkomnas detta varmt. Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag egentligen hästen att tycka om mig?

|Årets mest lästa expertsvar, publicerat under 2017|

Hej! Jag undrar hur man får en häst av verkligen tycka om en? Hur gör jag som människa för att visa hästen på "dens eget språk" att jag uppskattar och respekterar den?

Läs svaret

Kommentarer

Hästen "spökar" alltid för samma hörn – vad göra?

Hej!
  
Jag har en fråga om min häst som är rädd för samma hörn på ridbanan, nästintill varje dag. Han är känslig och lite tittig i största allmänhet. Men när vi rider på ridbanan får vi alltid ägna första kvarten åt att få honom att gå lugnt förbi ena hörnet. Där står en bajstunna och öppningen till ridbanan är där också.
  
Ibland är han även rädd för hindermaterialet som står längs ena långsidan, då vägrar han att gå längs med spåret och spänner sig och genar inåt.... Jag behåller lugnet, ställer honom inåt och närmar mig det farliga successivt. Men jag undrar: Finns det något sätt att få honom att "komma över" detta en gång för alla? Eller ska det ALLTID vara så här.
  
Visst, ibland är det inte så farligt, men ändå. Han spänner sig, blåser upp sig, vägrar gå rakt emot hörnet, slänger sig... Jag närmar mig med hjälp av volter och genom att som sagt ställa inåt. Vad hade ni gjort?

Läs svaret

Kommentarer
45 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 nästa » sista » 

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder
Hur lär man hästen hoppa stort vatten?
Kraftig reaktion på influensavaccin
Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Jessica Nordins favoritövning
Vad är "snoppstenar"?

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.