Frågor och svar med Jenny Yngvesson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


41 träff(ar)

Så tränas en häst som är svårfångad i hagen

Hej!
 
Min häst kommer aldrig när man ska hämta honom i hagen, det spelar ingen roll om man har med sig pellets och lockar med det. Han har lärt sig att vi bara vill fånga honom, vi brukar alltid antingen få ge upp efter 30 till 60 minuter eller få ta in alla andra hästar innan honom.
  
Ibland funkar det att ta in alla andra innan honom (vilket blir väldigt jobbigt), ibland hjälper det inte ens att ta in alla andra hästar. Då går han bara runt och "jävlas" som vi människor säger, men som hästar verkligen inte menar. Ibland kan han stå nere vid grinden och då fångar jag honom på en gång, men det händer väldigt sällan. Har du något tips på hur man kan lära hästen att komma i hagen?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som drar iväg för att äta ur hökassar eller av gräs

Hej!
  
Min häst är i stort sett väluppfostrad och lydig, men när det kommer till det här med mat är det nästan omöjligt att styra honom. I vårt stall ställer vi hökassarna i gången utanför varje box och när man går förbi dem drar han blixtsnabbt ner huvudet för att ta sig en tugga. Detsamma gäller gräs nu när våren har kommit. På vägen in och ut från hagen drar han iväg med oss för att äta.
  
Tilläggas bör att han har fri tillgång till hö i hagen, vi håller nu på att vänja in på gräset som han kommer att gå på under dagtid i sommar. Så det känns INTE som att han borde vara hungrig, utan känns mer som ett beteende som jag borde kunna träna bort. Han gör så här med alla, oavsett vem som leder honom. Han är urstark och har han väl bestämt sig drar han ju iväg med en. Hur ska jag träna bort det här beteendet?
  
Tacksam för svar,
Olivia

Läs svaret

Kommentarer

Gör hästen verkligen saker för att "jävlas"?

Hej! Jag har länge undrat över en sak, och det är hästens intelligens. Ibland får man höra att hästen "jävlas" med ryttaren – till exempel när den fattar fel galopp, vägrar på ett hinder eller inte vill gå in i transporten. Hur smart är egentligen en häst? Kan den planera sina handlingar? Är ponnyer smartare än stora hästar?
  
Hälsningar
Agnes

Läs svaret

Kommentarer

Hur träna en mörkrädd häst?

Hej! Jag har en häst som har börjat stegra och kasta sig när jag ska ta in honom från hagen i mörkret. Vi bytte stall i våras, så nu måste han gå i mörker för att komma in i stallet. Han stegar sig aldrig annars.
  
Hur ska jag få honom att lita på mig? Jag är helt övertygad om att han är rädd och osäker, och ser mig som en för svag ledare och att det är därför han reser sig. När jag kommer till hagen när det har mörknat märker jag att han redan har stressat upp sig. Så mitt alternativ just nu är att ta in honom innan det mörknar, men det blir långa dygn i boxen.

Läs svaret

Kommentarer

Häst som får panik i transporten – vad gör man?

Hej! Jag har ett problem med min häst när den ska åka transport. Det svåra är inte att lasta utan att hästen blir orolig så fort jag stänger lämmen och går ur transporten. Samt även under körningen. Hästen går självmant in och står lugnt tills man stänger. Hur tränar jag detta? Man kan ju inte åka med i transporten med hästen, eller?
/Marina

Läs svaret

Kommentarer

Varför kliar sig hästen mot mig?

Hej!
  
Vad betyder det när hästen kliar sig mot dig? Till exempel efter ett ridpass när man har suttit av för att leda in den i stallet, och hästen börjar klia sig mot ditt ben eller din höft med huvudet. På många ställen pratas det om att det handlar om att hästen ser dig som "ett träd", att man är i underläge när hästen självmant kliar sig emot en.
  
I en situation som den ovan ser jag det som att det handlar om att tränset är orsaken till klådan. Speciellt om det har varit ett tuffare pass, eller om hästen fäller...

Läs svaret

Kommentarer

Kan hästar känna igen varandra efter många år åtskilda?

Hej Jenny,
  
Jag har funderat lite på om det är så att hästar faktiskt kan känna igen varandra efter flera år separerade? Känner till exempel en mamma igen sitt föl när det har vuxit upp och de träffas igen? Kan två hästar som vuxit upp tillsammans känna igen varandra när de är äldre?
  
Finns det någon forskning kring detta som visar att de kan känna igen en gammal kompis, till exempel att om hästarna har gått tillsammans i två år så kommer de efter fyra år att känna igen varandra – men hade det gått till exempel sju år isär hade de glömt varandra? Hade varit väldigt intressant att få höra lite tankar kring detta och även veta om det finns studier på det.
  
Vänliga hälsningar,
Mathilda

Läs svaret

Kommentarer

Så får du hästen att stå stilla vid uppsittning

Hej! Jag har haft min 15-åriga valack i snart ett år. När han kom var han nästan omöjlig att sko, han ville inte vara själv i stallet och han hoppade över staketet. Nu bor han i ett privatstall på en ridskola, det var nästan så att de bad oss flytta för att barnen såg hans beteende, men i dag trivs han och älskar barnen.

Så nu till problemet – han vill inte att jag ska sitta upp. Två ridlärare och mina två tränare kommer upp, vi har bytt sadel, veterinärkollat rygg, tänder och har testat allt. Vi har provat med att ha korta tyglar, långa tyglar – men nej han bara snurrar. Han har börjat bita, knuffas och göra utfall, han är ju stor och grov och väger cirka 800 kilo. Jag har börjat bli rädd för att bli skadad.

När jag väl kommer upp i sadeln går ridningen bra, men jag orkar inte riktigt med dessa bråk vid uppsittning. En bra dag kan det ta 30 minuter. Har du några tips och råd kring detta?
  
Mvh Dennis

Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar man en häst som "buffas" hårdhänt?

Hej! Jag har ett 16-årigt kallblodssto som är relativt lätthanterligt i de flesta situationer. Jag jobbar mestadels belöningsbaserat, bland annat med enklare trickträning, och bestraffar aldrig.

Ett problem som jag upplever är att hästen buffar mycket på mig med huvudet, till exempel när jag går in till henne i boxen – särskilt om jag inte har med mat eller godis. Ofta buffar hon riktigt hårt och har till och med "skallat" mig vid några tillfällen. Jag upplever inte att hon är aggressiv när hon gör detta utan jag tror att det mest är ett sätt att påkalla uppmärksamhet.

Har du några tips om hur detta beteende kan tränas bort? Jag läste nyligen att en orsak till liknande problem kan vara att vi själva inbjuder till beteendet genom att vi går nära inpå hästen, kramar och klappar och inte ger den eget utrymme. Kan det ligga något i den förklaringen?

Läs svaret

Kommentarer

Hur träna hästen att lyfta hovarna?

Hej! Jag har köpt ett åttaårigt nordsvenskt sto som är lite ouppfostrat. Hon har mest stått i hagen hela sitt liv och gillar inte när man lyfter hovarna. När man ska lyfta bakhovarna kickar hon ofta – och fram lägger hon hela sin tyngd på benet, så det är omöjligt att hålla kvar.

Jag har ändå lyckats kratsa hovarna, men när hovslagaren var här blev det problem när hon behövde hålla uppe hoven längre tid. Så jag inser att jag måste träna bort detta, men hur? Jag hinner knappt få upp hoven innan hon börjar bråka... Eftersom hon allmänt är lite respektlös vill jag gärna ha tips på bra ledarskaps- och lydnadsövningar.

Läs svaret

Kommentarer
41 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 nästa  sista  

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar