Frågor och svar med Jenny Yngvesson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


41 träff(ar)

Hur träna unghäst som nafsar?

Hej!
  
Vår unghäst som fyller tre år vill gärna bita/nafsa när man till exempel ska sätta på grimma och grimskaft. Hur gör man bäst för att tillrättavisa honom och visa att han gör fel? Känslan är att han är medveten om att han inte ska bita men att han gör det ändå. Är det mer markträningsövningar som saknas, att markera vem som är ledaren fast på rätt sätt?
  
Tacksam för tips om hur vi kan få bort detta innan det går för långt - och det bli ännu svårare och farligare att hantera hästen. Läs svaret

Kommentarer

Hästen sticker på hemvägen – vad ska jag göra?

Hej!
  
Min medryttarhäst är arbetsvillig och fin när jag rider ifrån stallet. Men när jag ska vända hemåt blir hon jättepigg, tar gärna bettet och bara sticker. Jag tycker att det är obehagligt eftersom det inte går att kommunicera med henne utan att ta i fysiskt - och det går inte heller att arbeta med henne.
Ibland gör hon även skutt eller kör ner huvudet, jag har inte åkt av ännu. Då och då måste jag ta i fysiskt för att kunna "nå" henne och jag vill verkligen slippa göra det, främst för hästens skull men även för min. Jag vill kunna rida henne på ett harmonsikt och trevligt sätt. Den fysiska aktiviteten jag har använt mot henne har resulterat i att hon har börjat fippla med bettet i munnen, plus att hon drar ner huvudet mot marken. Snälla hjälp mig, ge mig tips och råd! Jag vet inte hur jag ska gå tillväga längre! Läs svaret

Kommentarer

Varför lägger hästen öronen bakåt hela tiden?

Hej!
  
Jag håller på med körning, ett gulligt gotlandsruss på elva år. Problemet med denna lilla herre är att han alltid fäller bak öronen - i hagen, i stallet, i ridhuset, i transporten med mera. Han gör inget mer, bara fäller bak öronen och visar en liten del av sina tänder. Han har aldrig sparkats eller bitits under de två år jag har haft honom. Klappar man eller pratar med honom så slutar han för en kort stund, men så fort man slutar prata så åker öronen bakåt.
  
Jag vet att han har haft det svårt hos sin gamla familj och att han har blivit slagen, men detta beteende har pågått i två år och andra människor finner det hotande och blir väldigt rädda. Vad ska jag göra åt det? Och vad menar min häst med detta beteende? Läs svaret

Kommentarer

Så släpper du ihop hästarna i hagen

Hej!
  
Det är så att det kom en ny häst till mitt stall för en tid sedan. Min häst, som är ranghög, har stått i boxen bredvid den nya hästen som är väldigt låg i rang. Vi släppte inte ihop min häst med den nya förrän efter tre veckor, allt gick jättebra. Men så säger hon som äger stallet att vi inte får ta ut våra hästar på 4-5 dagar, för då blir det obalans i flocken (är fyra hästar som går ihop). Hon menar att om jag tar ut min häst som är ledare ur hagen, då tror den nya ranglåga hästen att han har vunnit och det uppstår en ny konflikt när min häst sedan kommer in i hagen, efter cirka 1-2 timmar igen. Jag undrar om detta stämmer?
  
Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Hästen vill till sina kompisar när den är på tävlingsplatser

Hej!
  
Jag har en unghäst född 2007 som jag tävlar med i hoppning. Problemet jag har är att när vi åker iväg på träning eller tävling, och hon får syn på någon av sina stallkompisar, så blir hon väldigt svår att rida och hantera. Hon stegrar högt, gnäggar och bockar. Jag upplever att hon blir väldigt stressad.
Efter cirka 20 minuter brukar hon lugna ner sig, vad kan jag göra för att få bort eller dämpa detta beetende? Jag har tyvärr åkt av henne och det har gjort att jag tycker att det känns jobbigt mentalt att åka på samma tävlingar som mina stallkamrater. I övrigt är hon snäll och trevlig, men har lätt för att stressa upp sig. Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Skrapande och viftande framben - vad gör man?

Hej,
  
Sedan ett halvår tillbaka har jag ett sexårigt belgiskt varmblod, valack. Han är en trygg, cool kille som är med på det mesta. Går ute från sex på morgonen till mörkret. Fri tillgång på ensilage och halm i box. Från första stund har han vevat/skrapat med frambenen, det är inga små rörelser. Frambenen kan hänga en stund, det blir sedan stora och yviga rörelser som ser ut som väldigt fin spansk skritt. Rörelserna kan vara mer som skrapande men med tryck i, och ibland är de "bara" små. Han ser för övrigt lugn ut, ingen stress i ögonen eller bajsning, trampar inte runt. Är följsam vid hantering och promenader med mera.
 
Det händer när han är uppbunden på gången, i spolspiltan, i boxen, oavsett om det är dags för mat eller inte, före och efter träning. Ensilaget sprids i hela boxen av hans vevande. Uppbunden i gången eller mot en vägg, under borstning eller då man inte är där - det kvittar. Han går själv in i transporten och står kvar tills man har stängt. Sedan börjar det, oavsett stillastående eller åkandes bil, med eller utan mat. Här om veckan kom beteendet när vi väntade på vår tur vid en hoppträning. Tränaren stod precis bredvid och rörde honom på bogen och sa sluta, han slutade och stod sedan stilla.
  
De första fem månaderna gav jag honom ingen uppmärksamhet när han gjorde detta. Jag har prövat att säga till honom och han tar det en halv minut, men börjar sedan igen.
Jag har fått veta att de som fodrar ger honom en näve havre i början av fordringen, så att han ska sluta skrapa, vet tyvärr inte vad som händer. Tror att de ropar och säger åt de hästar som sparkar och bankar när det är dags för fordring. När jag hade honom på gången och de skulle fodra så sa en av dem "jag tänkte fodra nu". Ja visst sa jag, "men klarar han det?". Jag stod frågande och han stod snällt på gången medan alla fick sitt foder och tog det hela med ro, gick lugnt in i boxen när vi var klara.
Som någon uttryckte sig känns det inte som att han vill något utan att det är ett tics.
  
Jag vill gärna få bort detta beteende, ibland kommer någon och går framför honom och han når långt med sina framben - samt att han förstör trailer, bädd i box, mat och kan fastna med sina framben om han gör detta vid fel tillfälle. Broddsäsongen...
   
Hjälp!
Läs svaret

Kommentarer

Träningsprogram för häst som sparkar

Hej!
  
Jag har ett halvblodssto som är fyra år. Jag har ett stort problem med henne och det är att hon är så sparkig med sina bakben. All hantering fram till att man ska lyfta bakbenen går bra, men väl där börjar kickandet. Hon är blixtsnabb och har lyckats skrämma många, däribland vår hovslagare. Hon är inte så mycket riden men är mycket positiv och lättlärd. Problemet här är att vid avsittning kickar hon rejält. Det känns verkligen inte bra, hur ska jag komma till rätta med denna humördam?
   
Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag hästen att sluta bitas?

Hej! Hur får jag min fyraåring att sluta bitas? Känns som att jag har försökt allt. Han bits hela tiden. I boxen, när jag går med honom och så vidare... Han blir tillsagd var gång men två sekunder senare är han där och bits igen. Han vill bita och smaka och äta på allt. Tänderna är kollade. 
  
Tack,
Therese

Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar jag ponnyn så att den blir trafiksäker?

Hej!
 
Min ponny är sex år gammal och jag har ett problem med honom. I somras blev han rädd för en fyrhjuling, som nästan körde på honom. Jag vet inte om det kan ha påverkat mitt problem. Nu när vi rider ut försöker han skena iväg eftersom han blir rädd när bilar kommer snabbt bakifrån. En gång skenade han hem hela vägen. Jag tycker att det är lite obehagligt, för jag vet inte om jag kan "hålla kvar" honom om han blir rädd - jag brukar sitta av och leda om han brallar. Vad ska jag göra för att komma runt problemet?

Läs svaret

Kommentarer

Hästen får panik vid uppsittning

Hej! Jag rider ett friesersto som är nio år, import från Danmark. Hon kom till Sverige i augusti 2011 och hade då inte varit riden mycket. Jag tror att de tidigare ägarna endast red henne innan premieringar och så vidare. Så hon är inte mycket riden alls. Är som en unghäst i utvecklingen.
  
Problemen är flera. Hon är väldigt känslig, vet inte om det har med just rasen att göra. Men när man ska hoppa upp på henne så börjar hon krångla direkt, eller rättare sagt backar. Sedan, när hon har "godkänt" att man får hoppa upp så står hon still. Men från person till person kan det ta flera minuter innan man kommer upp.
 
Efter att man har hoppat upp så är hon fruktansvärt känslig med skänklarna, det går inte att nudda henne de första 10-15 minuterna, för då får hon "panik" och försöker sticka. Är man inte snabb med att förhindra det så drar hon skulle jag tro, det känns så i alla fall. Vad ska man göra åt detta? Speciellt när hon får tendensen till att sticka iväg.
  
Jag har dragit in henne på en liten volt direkt och det har funkat, finns det nåt annat sätt? Det som är lite knepigt också är att sedan, lite längre in på ridpasset när hon har börjat att slappna av lite, så kan man helt plötsligt lägga till skänklarna och då verkligen driva fram henne - utan att hon reagerar speciellt mycket för mina hjälper.
  
Hon stack två gånger när jag var ute och red och då skenade hon med mig och fick panik, jag åkte av bägge gångerna. Sen dess känner jag att det inte är värt att riskera att det blir så igen, så vi har varit i ridhus när vi har ridit efter det. Har du några bra tips på hur man kan förhindra detta eller helst försöka lösa det, även med uppsittningen?
   
Mycket tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer
41 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 nästa  sista  

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet