Frågor och svar med Jenny Yngvesson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

45 träff(ar)

Ihopsläppet gick fel – vad göra nu?

Hej! Jag har köpt ett islandssto för några dagar sedan. Hon ska gå tillsammans med två andra islandshästar, ett sto med hög rang och en valack som har blivit kastrerad sent. De fick gå i hagarna bredvid varandra under ett och halv dygn. Sedan provade vi att släppa in henne till de två andra.
  
Stona gick jättebra ihop, men med valacken blev det jobbigt. Han jagade henne ihärdigt, högg efter henne och försökte hoppa upp på henne. Hon försökte springa undan. Han lyckades riva henne med sömmarna på skorna. Tack och lov blev det endast ytliga skador. Han gav sig inte. Vi lyckades få bort honom och tog in mitt sto. Det jag upptäckte då var att hon var brunstig.
  
Nu är jag livrädd för att släppa ihop dem igen. Jag har inget annat stall och det är de här två hästarna hon har. Nu har det gått några dagar och valacken ser lugnare ut, dock gör han utfall med öronen bakåtstrukna. Mitt sto har aldrig gått själv och det gör ont i hela mitt hjärta att hon just nu är själv. Dock i hagen direkt intill. Vad ska jag göra?
Kan det vara så att han inte kommer att acceptera henne? Jag har bara ägt valacker i mitt liv och har inte mött denna reaktion hos någon häst (valacken) tidigare. Kommer jag att våga släppa ihop dem? Behöver goda råd och tankar för att lugna en "hästmammas" hjärta.
  
Med vänlig hälsning Lena

Läs svaret

Kommentarer

Hur hjälper man en häst som boxvandrar?

Min häst är boxvandrare, vilket gör sig ännu mer påmint nu i och med installningen. Jag försöker att ha honom ute så mycket det går, men rent praktiskt kan jag inte lösa det bättre än jag nu gör. Han vandrar i perioder, oftast är det precis vid insläpp innan alla hästar har kommit in. Han har fri tillgång till hö inne under natten, men tar en tugga – går ett par varv – tar en tugga.
  
Jag har provat att byta box så att han står lugnare till, men det hjälper inte heller. Det är mindre när han är rejält motionerad, men då är han ändå hela tiden "vaken" genom att hålla kolla och gå något varv då och då. Jag har funderat på att filma hans beteende, men har ännu inte kommit till skott.
  
Jag har haft hästen i sju år nu, han är ett 16-årigt halvblod. Hos mig har han alltid varit så här. Jag har som sagt försökt att ha honom så mycket ute det bara går, i hagen är han helt lugn. Han rids 4-5 dagar i veckan, på hobbynivå. Hur ska jag kunna hjälpa honom? Ska jag binda fast honom i boxen? Eller försöka lösa det med lösdrift? Vad ska jag göra? Läs svaret

Kommentarer

Så verkar repgrimman

Jag har funderat på det här med att använda repgrimma när man tränar lydnad med hästen. Finns det någon forskning kring användandet av repgrimma? Vad säger den? Hur fungerar repgrimman och vad finns det för för- respektive nackdelar med den? Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Hur hanterar man en häst som "fryser fast"?

Jag har en häst som har svårt att vara själv. Utomhus går det bättre - särskilt nu när det är gräs i hagen - men inne springer han runt, gapar och skriker och blir väldigt stressad. Om man tar in honom först går han hela vägen fram till stalldörren men "fryser" där fast i marken. Det är som att han stänger av totalt, han är inte kontaktbar. Inte stressad eller uppjagad, bara tom.
  
Det går att komma åt honom genom att trycka på sidan men då drar han iväg förbi stalldörren i stället för in, eftersom man inte kan leda in honom när man sätter trycket. Tidigare var han dessutom svårhanterad när han blev lämnad ensam inne och skulle ledas ut, men det har lugnat sig nu. Tidigare vägrade han också att lämna de andra hästarna ute om han skulle gå in själv, då frös han fast kanske tio gånger på vägen, nästan orubblig. Men nu är det alltså bara i stalldörren han vägrar att gå in.
  
Hur hanterar jag honom när han fryser fast, när han stänger av mentalt och inte är med längre? Det går oftast bättre att leda in honom på stallgången först och sedan in i boxen, ska man ta in honom i boxen direkt vägrar han att gå. Läs svaret

Kommentarer

Hur träna unghäst som nafsar?

Hej!
  
Vår unghäst som fyller tre år vill gärna bita/nafsa när man till exempel ska sätta på grimma och grimskaft. Hur gör man bäst för att tillrättavisa honom och visa att han gör fel? Känslan är att han är medveten om att han inte ska bita men att han gör det ändå. Är det mer markträningsövningar som saknas, att markera vem som är ledaren fast på rätt sätt?
  
Tacksam för tips om hur vi kan få bort detta innan det går för långt - och det bli ännu svårare och farligare att hantera hästen. Läs svaret

Kommentarer

Hästen sticker på hemvägen – vad ska jag göra?

Hej!
  
Min medryttarhäst är arbetsvillig och fin när jag rider ifrån stallet. Men när jag ska vända hemåt blir hon jättepigg, tar gärna bettet och bara sticker. Jag tycker att det är obehagligt eftersom det inte går att kommunicera med henne utan att ta i fysiskt - och det går inte heller att arbeta med henne.
Ibland gör hon även skutt eller kör ner huvudet, jag har inte åkt av ännu. Då och då måste jag ta i fysiskt för att kunna "nå" henne och jag vill verkligen slippa göra det, främst för hästens skull men även för min. Jag vill kunna rida henne på ett harmonsikt och trevligt sätt. Den fysiska aktiviteten jag har använt mot henne har resulterat i att hon har börjat fippla med bettet i munnen, plus att hon drar ner huvudet mot marken. Snälla hjälp mig, ge mig tips och råd! Jag vet inte hur jag ska gå tillväga längre! Läs svaret

Kommentarer

Varför lägger hästen öronen bakåt hela tiden?

Hej!
  
Jag håller på med körning, ett gulligt gotlandsruss på elva år. Problemet med denna lilla herre är att han alltid fäller bak öronen - i hagen, i stallet, i ridhuset, i transporten med mera. Han gör inget mer, bara fäller bak öronen och visar en liten del av sina tänder. Han har aldrig sparkats eller bitits under de två år jag har haft honom. Klappar man eller pratar med honom så slutar han för en kort stund, men så fort man slutar prata så åker öronen bakåt.
  
Jag vet att han har haft det svårt hos sin gamla familj och att han har blivit slagen, men detta beteende har pågått i två år och andra människor finner det hotande och blir väldigt rädda. Vad ska jag göra åt det? Och vad menar min häst med detta beteende? Läs svaret

Kommentarer

Så släpper du ihop hästarna i hagen

Hej!
  
Det är så att det kom en ny häst till mitt stall för en tid sedan. Min häst, som är ranghög, har stått i boxen bredvid den nya hästen som är väldigt låg i rang. Vi släppte inte ihop min häst med den nya förrän efter tre veckor, allt gick jättebra. Men så säger hon som äger stallet att vi inte får ta ut våra hästar på 4-5 dagar, för då blir det obalans i flocken (är fyra hästar som går ihop). Hon menar att om jag tar ut min häst som är ledare ur hagen, då tror den nya ranglåga hästen att han har vunnit och det uppstår en ny konflikt när min häst sedan kommer in i hagen, efter cirka 1-2 timmar igen. Jag undrar om detta stämmer?
  
Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Hästen vill till sina kompisar när den är på tävlingsplatser

Hej!
  
Jag har en unghäst född 2007 som jag tävlar med i hoppning. Problemet jag har är att när vi åker iväg på träning eller tävling, och hon får syn på någon av sina stallkompisar, så blir hon väldigt svår att rida och hantera. Hon stegrar högt, gnäggar och bockar. Jag upplever att hon blir väldigt stressad.
Efter cirka 20 minuter brukar hon lugna ner sig, vad kan jag göra för att få bort eller dämpa detta beetende? Jag har tyvärr åkt av henne och det har gjort att jag tycker att det känns jobbigt mentalt att åka på samma tävlingar som mina stallkamrater. I övrigt är hon snäll och trevlig, men har lätt för att stressa upp sig. Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Skrapande och viftande framben - vad gör man?

Hej,
  
Sedan ett halvår tillbaka har jag ett sexårigt belgiskt varmblod, valack. Han är en trygg, cool kille som är med på det mesta. Går ute från sex på morgonen till mörkret. Fri tillgång på ensilage och halm i box. Från första stund har han vevat/skrapat med frambenen, det är inga små rörelser. Frambenen kan hänga en stund, det blir sedan stora och yviga rörelser som ser ut som väldigt fin spansk skritt. Rörelserna kan vara mer som skrapande men med tryck i, och ibland är de "bara" små. Han ser för övrigt lugn ut, ingen stress i ögonen eller bajsning, trampar inte runt. Är följsam vid hantering och promenader med mera.
 
Det händer när han är uppbunden på gången, i spolspiltan, i boxen, oavsett om det är dags för mat eller inte, före och efter träning. Ensilaget sprids i hela boxen av hans vevande. Uppbunden i gången eller mot en vägg, under borstning eller då man inte är där - det kvittar. Han går själv in i transporten och står kvar tills man har stängt. Sedan börjar det, oavsett stillastående eller åkandes bil, med eller utan mat. Här om veckan kom beteendet när vi väntade på vår tur vid en hoppträning. Tränaren stod precis bredvid och rörde honom på bogen och sa sluta, han slutade och stod sedan stilla.
  
De första fem månaderna gav jag honom ingen uppmärksamhet när han gjorde detta. Jag har prövat att säga till honom och han tar det en halv minut, men börjar sedan igen.
Jag har fått veta att de som fodrar ger honom en näve havre i början av fordringen, så att han ska sluta skrapa, vet tyvärr inte vad som händer. Tror att de ropar och säger åt de hästar som sparkar och bankar när det är dags för fordring. När jag hade honom på gången och de skulle fodra så sa en av dem "jag tänkte fodra nu". Ja visst sa jag, "men klarar han det?". Jag stod frågande och han stod snällt på gången medan alla fick sitt foder och tog det hela med ro, gick lugnt in i boxen när vi var klara.
Som någon uttryckte sig känns det inte som att han vill något utan att det är ett tics.
  
Jag vill gärna få bort detta beteende, ibland kommer någon och går framför honom och han når långt med sina framben - samt att han förstör trailer, bädd i box, mat och kan fastna med sina framben om han gör detta vid fel tillfälle. Broddsäsongen...
   
Hjälp!
Läs svaret

Kommentarer
45 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 nästa » sista » 

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder
Hur lär man hästen hoppa stort vatten?
Kraftig reaktion på influensavaccin
Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Jessica Nordins favoritövning
Vad är "snoppstenar"?

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.