Frågor och svar inom Hästens beteende

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästens beteende



När hästen inte vill lämna stallplanen

Jag undrar över min häst beteende. "Issa" är ett sto född 2012 jag tar haft henne i två år. Hon vill inte gå hemifrån men det går bättre och bättre. Om jag rustar mig med mycket tålamod och tid så kommer vi dit jag vill. Om jag försöker med våld (pisk, smackningar och kraftig skänkel, blir det värre!) Men jag undrar varför hon har den låsningen i att gå hemifrån, sedan är det många stopp på vägen där hon oftast hör något långt innan jag uppfattar ljudet. Vi har gått samma vägar flera gånger i veckan i två års tid nu. Jag tycker att hon borde vara bekväm nu? Vad kan jag göra/inte göra?


Läs svaret

Kommentarer

Häst som blir stressad vid uppsittning

Hej. Jag har ett frisersto som är sju år. Hon är väldigt tittig och nervös hoppar för nästan allt. Jag longerar henne med sadel vilket går bra. Hon är lite svår att sitta upp på men visar på förbättring. Däremot när jag väl har kommit upp så drar hon. Hon får panik och springer iväg. När jag köpte henne så var detta inget problem och fanns inte tanken att det skulle bli så heller. Men för övrigt så är hon frisk och sund går med sadeln i longering och brukar longera innan jag ska sitta upp då hon även har mycket energi. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa problemet. Först var problemet uppsittning. Hon tyckte det var lite obehagligt men sprang aldrig iväg. Tagit min tid för vill inte sitta upp på en stressad eller spänd häst. Hon ska stå stil och vara lugn. Gungar i stigbygeln innan jag hoppar upp och står fortfarande lugnt. Men när jag är i sadeln så sticker hon. Vad ska jag göra?


Läs svaret

Kommentarer

Häst som är rädd för att gå i hage

MEST LÄSTA EXPERTSVAR 2021 - PLATS 2

Jag har en 13-årig dressyrhäst som är importerad från Holland. Han är en känslig individ som lätt stressar upp sig, men visar det oftast inte på utsidan. Hästen har tidigare problematik med magsår och får lätt magkatarr när han blir stressad. Hos tidigare ägaren, som även är uppfödaren, har han gått i hage 1-2h om dagen. Vid dåligt väder har han stått inne helt. Han har vad jag vet aldrig gått i hage tillsammans med någon annan häst. På vår gård är alla hästar ute från 8-16 så när han kom till Sverige för ett år sedan så började jag försöka vänja honom vid att vara ute längre. Första månaderna gick det ganska bra men när han börjat landa ordentligt vände det helt och gick allt sämre. Det hela resulterade i ett skadat förstärkningsband och en lång rehab. Vad som händer när jag släpper ut honom är att han först blir väldigt glad, han börjar springa och bocka runt massor. Sen går det fortare och fortare och man börjar se panik i blicken. Han blir liksom rädd av att han själv springer. Till slut skenar han och har inte det minsta kontroll över sin egen kropp. Han är i detta läge helt omöjlig att få kontakt med. Samma sak händer oavsett om han står i gräs/grus/skogshage. Jag har övervägt att släppa ihop honom med en annan häst men då han inte är van vid att gå med andra känns skaderisken stor. Nu under rehabiliteringsperioden har veterinären ordinerat sjukhage men det har inte heller fungerat, han står bara på stället och bockar, reser sig etc. Allra nöjdast är han om han får stå i sin box som har en egen uteruta (3x4m). Där känns han helt trygg. Nu är skadan läkt och han är enligt veterinären tillräckligt frisk för att gå ut i hage som vanligt. Det är dock viktigt att han inte busar för mycket då skadan riskerar att gå upp igen. Hur ska jag tänka kring detta med hage? Går det att träna hästen till att känna sig lika lugn och trygg i hagen som i boxen? Tacksam för svar!


Läs svaret

Kommentarer
73 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 25 nästa » sista » 

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.