Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Att börja rida hästen på kandar

Hej!

Jag undrar hur jag ska gå tillväga nu när jag ska börja rida på kandar. Har du några tips på övningar och så vidare?

Bo Jenås svar:

Hej!

Först och främst tycker jag att du ska ta hjälp av en kunnig person, som är van vid att rida på kandar, med att prova ut och passa in kandaret.

I början kan du flytta över ett smalt tränsbett, som du brukar rida på och som hästen därmed är van vid, till kandaret. Skritta först ut på lång tygel ett par gånger. Därefter kan du jogga hästen ute i skritt och trav ett par gånger med helt hängande stångtygel. Rör inte stången utan rid bara på bridongen.

Plocka därefter fram det riktiga bridongbettet och gör samma sak, det vill säga jogga hästen ett par gånger på bara bridongen, med hängande stångtygel. Efter hand kan du successivt korta stångtygeln, men ha den hellre för lång än för kort.
Var noggrann med att kindkedjan varken är för löst eller för hårt spänd. Stångens vinkel ska vara 45 grader.

I början kan det vara bra att ha en tjockare tygel, kanske en vanlig tränstygel med läderstoppar, till stången och en smalare tygel till bridongen. På så sätt blir det lättare för dig som ryttare att hålla isär tyglarna och veta vilken det är du ska korta.

Ett annat tips är att man kan flytta upp bridongtygeln i början så at den ligger mellan pekfingret och långfingret och så att det alltså är två fingrar ner till bridongtygeln. Då blir det lättare att hålla isär dem och lättare att undvika att inverka med stången ”av misstag”.

Hur du går vidare beror väldigt mycket på hur hästen reagerar. Är den lugn och fin i munnen kan du kanske börja inverka lite med stången efter fem till sex gånger, men det är väldigt individuellt. Tänk på att stången bara ska ge extra finess, den får inte användas för att få hästen eftergiven i nacken. Kan du inte få hästen eftergiven på bara bridongen ska du inte rida på kandar, då får du gå tillbaka till att träna på träns.

Ta gott om instruktörshjälp i början så att du verkligen lär dig rätt handställning och så att hästen får en positiv bild av att bli riden på kandar. Har hästen en lugn mun från början brukar det inte bli några problem. Är den av en orolig natur kan hästen ha svårare att acceptera den nya betslingen. Då är det extra noga att ni passar in rätt stång. Den får varken vara för kort eller för lång, för tjock eller för smal. I Ridhandboken finns anvisningar om hur stången och bridongen bör sitta i förhållande till varandra inne i munnen.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo Jenå

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar