Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som går emot handen i övergångar – vad göra?

Hej! Jag har en fråga om övergångar mellan trav och galopp. Min häst tar upp huvudet precis i fattningen och går emot handen precis i avsaktningen. För att sätta de där sista viktiga poängen är jag väldigt tacksam för tips och råd.
  
Mvh,
MG

Bo Jenås svar:

Hej,

För att hästen ska göra en bra övergång måste den vara eftergiven. Du får förbereda den på till exempel en volt och träna fattningar från trav. När det går bra kan man göra det från skritt, men det är enklare att göra det med lite fart. Var noggrann med att ha hästen framme för hjälperna, att de går igenom ordentligt.
  
Hästen ska vara lugn och avslappnad, se till att du själv också är lugn och inte spänner dig så att det blir hastigt. Sedan är det samma sak i avsaktningarna, ryttaren måste hitta en bra balans i galoppen och inverka med sätet, så att hjälperna går igenom. Det går inte att göra en bra övergång om inte hästen tar halvhalterna, så förbered ordentligt innan avsaktningen. En enkel halvhalt och hästen ska bryta av.
  
Det viktigaste är att hästen är eftergiven över ryggen och arbetar rätt, rid ett halvt eller ett helt varv på volten för att ha hästen avslappnad innan övergången.
  
Lycka till!
Bo OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar