Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får man hästen att sluta slänga med huvudet?

Jag har ett stort problem. Har ett väldigt kaxigt 6 årigt sto. Hon gick super de första månaderna när jag fick henne men nu har hon blivit tuffare och slänger upp huvudet och tar bettet. Rider på ett vanligt tvådelat. Hon har inga skador eller problem med tänderna och från marken fungerar allt. Vad ska jag göra för att få henne att sluta med detta?

Bo Jenås svar:

Hej
Till att börja med så kan det vara så att hästen t ex har ont i ryggen eller har en sadel som kanske inte passar. Ta gärna hjälp för att utesluta detta innan du går vidare.
Du kan även prova att byta det enkelledade bettet mot ett som är tvåledat, gärna med en oval platta i mitten eller ett som har D-ringar som ger lite mer effekt av tygeltagen.
Försök rida hästen i en låg form och använda ledande innertygel. Arbeta hästen t ex på en volt, se till att den är ställd och böjd och var beredd på att hästen börjar bli orolig med huvudet och parera då med en ledande innertygel.
Arbeta även mycket med övergångar! Se till att arbetet i skritt fungerar innan du övergår till trav. Ofta beror den här sortens problem på bristande lösgjordhet, när hästen väl är lydig på hjälperna så brukar travarbetet också fungera.
Lycka till!
Bo Jenå


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar