Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur jobbar man bort en kantig och orytmisk galopp?

Hej! Jag rider en nioårig irländare som har väldigt svårt för galopp, den är kantig och orytmisk. Han har annars en fin skritt och trav med helt okej bjudning. Vi tränar på tempo och lösgörande arbete, men finns det någon bra övning för att få en bättre och rundare galopp?
  
Hälsningar Maja


Bo Jenås svar:

Hej Maja!
  
När du fattar galopp ska du vara väldigt noga med att fattningarna görs i balans och blir så bra som möjligt. Detta eftersom galoppen ofta blir som allra bäst direkt efter en bra och balanserad fattning. Fatta ofta och jobba i korta intervall. Det är också nyttigt att jobba med tempoväxlingar i galopp på volten.
  
En annan bra övning är att öka och minska storleken på din volt. Jobba i galopp och gör volten lite mindre för varje varv. Var noga med att ha kvar hästen i god balans. När du känner att din häst börjar tycka att det är jobbigt ligger du kvar på den lilla volten en kort stund, innan du ökar den igen. Här gäller det att inte gå över gränsen för hästen, så att den tappar balansen. Du kan också lägga en eller flera galoppbommar på en volt och låta hästen galoppera över dessa. Bommar är bra, för det lär dem att lyfta lite extra på benen.
  
Lycka till!
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar