Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur övar jag längningarna?

Hej!
 
Har du några tips på övningar jag kan göra för att få igång min häst i längningarna på diagonalerna? Ibland kan han länga några steg, men han orkar aldrig hela vägen. Hur bör jag rida för att få honom att länga?
 
Tack på förhand,
Stina

Bo Jenås svar:

Hej!
 
Det är ofta enklare att träna längningarna på en kortare väg än på den långa diagonalen. Ett tips är att vända in på mitten av kortsidan och svänga ut mot mitten av långsidan. Då har du något att rida emot och hästen har inte helt tomt framför sig. Om det är en för lång diagonal är det lätt att hästen faller ur eller att den blir för energisk.
 
Du kan också göra skänkelvikning lite innanför spåret. Flytta ett par steg och läng sedan ett par steg, upprepa om det finns plats. Det är viktigt att hästen förstår vad du vill att den ska göra när du ber den att länga, så att den lär sig korrekt. Låt den vila emellan och gör något annat när den har längt ett par gånger.
 
När du vänder upp på diagonalen för att göra längningen måste hästen vara rakriktad och lösgjord, den ska vara lika mycket på båda tyglarna. Ett tips är att träna längningen utomhus på ett bra underlag. Där kan du dra nytta av att hästen får lite extra energi, lek gärna fram längningarna.
 
Lycka till!
Mvh
Bo


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar