Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hästen rinner iväg – hur rids en korrekt halvhalt?

Jag undrar hur man ska få till en korrekt halvhalt? Hur börjar man med att lära hästen halvhalter – är det en hel övergång till att börja med eller vad? Jag förstår det som att man ska tänka nästan som att man ska sakta av, är det korrekt? Har du förslag på någon bra övning för just korrekta halvhalter?

Inte minst har jag svårt inför hörnpasseringar, där min häst ofta rinner iväg utan att lyssna på min förhållning. Särskilt på tävling är detta svårt, då jag inte riktigt känner att jag har full koll där man kan slappna av mellan rörelserna.


Bo Jenås svar:

Hej!
  
Det bästa tipset jag kan ge är att själv sitta upp och testa på en välskolad häst, som kan korrekta halvhalter. Kanske kan du låna en häst av din tränare eller någon annan, för att få uppleva hur en korrekt halvhalt ska kännas. Sitt också bredvid och studera när en riktigt bra ryttare rider halvhalter på sin häst, för att se hur hästen rör sig och beter sig. Det finns många filmer och guider där man kan se hur en korrekt halvhalt går till.
  
Det är små hjälper som samverkar i en halvhalt – hand, säte och skänkel – det är inga stora hjälper som ska tas. Du kan enkelt börja med att göra halt från skritt och sedan mjukna när hästen stannat. Börja från början och gör det steg för steg i skritt. Hästen ska samla upp sig men röra sig framåt och ha bjudning framåt. Halvhalter görs innan en volt till exempel, för att återställa balansen eller för att det går för fort.
  
Ett enkelt sätt att träna hörnpasseringar på är att ställa upp koner på ridbanan. Sätt upp en kon i ett hörn och runda den, med en halvhalt före och en halvhalt efter. Kanske kan du också träna på att stanna vid en bokstav och verkligen komma dit och stanna där, då blir det mer verkligt och precist.
  
Lycka till,
BoOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar