Frågor och svar med Bo Jenå

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


128 träff(ar)

Så får du hästen att stå stilla i halten

Hej!

Har du något tips om hur man lär en ponny att stå stilla i halten på dressyrtävling? När vi tränar hemma brukar han sätta halten bra, stå kvar i form och vänta.

Ofta gör han det på tävling också, tills jag ska ta tyglarna i en hand och hälsa. Då ska han börja titta på omgivningarna, gärna kalla på några kompisar eller mest bara trampa runt. Det gör ju också att han är lite okoncentrerad när jag ska börja rida och jag har redan tappat flera poäng.

Jag förstår ju att jag måste träna på detta hemma men hur får jag honom att förstå att han gör fel? Han är känslig och vill göra rätt och om jag tar tag i honom lite hårdare blir han väldigt orolig och det blir bara värre. Har du något tips?

Mvh,
Carina Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag en bättre och mer aktiv skritt?

Hej,

Jag undrar hur man gör för att bättra på hästens skritt, så att den skrittar med övertramp och aktivt tar sig framåt och rör på huvudet upp och ner, i stället för att bara masa sig fram med myrsteg?

Mvh,
Frida Läs svaret

Kommentarer

"Min häst smiter in på dubbla spår"

Hej!

Jag har en halvblodsvalack på 10 år som jag sliter mig gråhårig på... Han har så svårt att spåra och smiter allt som oftast in på dubbla spår. Har du några bra tips till mig? Vi har inga speglar att titta i och ta hjälp av, utan jag måste vara på min vakt och känna var han är, och tyvärr så är han snabbare än mig...
Mycket tacksam för hjälp!

Mvh,
Josefine Läs svaret

Kommentarer

Häst som reser sig, backar och inte går framåt

Hej!

Om min nu 6-åriga valack efter Campari M bockar och reser sig, backar och inte går framåt när han kommer in i stress- eller panikzon, vad ska jag göra då? Nu brukar jag leda honom runt i en volt och försöker att inte göra så stor sak av det hela, men obehagligt blir det för han är 177 cm hög.

Han är fin att rida när han får gå i ridhus. Jag har långt till ridhus så vi rider mest i terräng, då skyggar han för det mesta. Jag linlöper alltid innan jag sitter upp. Beror det på åldern eller aveln eller på min okunskap? Läs svaret

Kommentarer

Om unghästens form

Hej!

Det verkar finnas många teorier och trender kring hästens form. I vilken form anser du att man bäst bör rida unghästar i olika åldrar?

Hälsningar,
Anna Läs svaret

Kommentarer

"Min häst går i överilat tempo"

Hej Bo!

Jag har en 8-årig halvblodsvalack som gärna går i ett lite överilat tempo (inte i skritt), han blir framtung och går på bogarna. Hur ska jag få honom stark och i balans att bära sig själv bättre?

Mvh,
Maria Läs svaret

Kommentarer

Häst som rusar iväg i galoppen

Hej Bo!

Jag har haft min häst i två månader nu, han är 10 år. Han kunde inte särskilt mycket när han kom men har bra kapacitet. Han funkar bra i skritt och trav, problemet kommer när jag ska galoppera. Han tar inte skänklarna i fattningen och när han väl fattar så biter han sig fast i bettet och kör ner huvudet och bara "skenar" (han har så stor galopp så man har inte en chans att sitta emot).

När han lägger sig på så där tappar han bakbenen och blir jättelång och kan inte samla sig. Vad ska jag göra? Det är en underbar häst som kan bli mycket fin. Men jag vet inte riktigt hur jag ska göra på vägen...

Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Ponny som reagerar dåligt på hjälperna

Hej!

Jag har ett åttaårigt ponnysto som jag har haft i cirka fyra månader. Hon funkar bra men problemet är att hon ibland tar tid på sig att reagera för hjälperna. Men när hon har kommit igång kan hon hålla ett ganska bra tempo. Hur ska jag göra för att få henne mer känslig för skänkeln? Jag rider aldrig henne med sporrar utan i så fall bara med ett allroundspö. Finns det några bra lydnadsövningar?

Mvh,
Undrande hoppryttare Läs svaret

Kommentarer
128 träffar Sida: första  föregående 1 ... 11 12 13 

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.