Frågor och svar med Bo Jenå

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


128 träff(ar)

Så får du hästen att stå stilla i halten

Hej!

Har du något tips om hur man lär en ponny att stå stilla i halten på dressyrtävling? När vi tränar hemma brukar han sätta halten bra, stå kvar i form och vänta.

Ofta gör han det på tävling också, tills jag ska ta tyglarna i en hand och hälsa. Då ska han börja titta på omgivningarna, gärna kalla på några kompisar eller mest bara trampa runt. Det gör ju också att han är lite okoncentrerad när jag ska börja rida och jag har redan tappat flera poäng.

Jag förstår ju att jag måste träna på detta hemma men hur får jag honom att förstå att han gör fel? Han är känslig och vill göra rätt och om jag tar tag i honom lite hårdare blir han väldigt orolig och det blir bara värre. Har du något tips?

Mvh,
Carina Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag en bättre och mer aktiv skritt?

Hej,

Jag undrar hur man gör för att bättra på hästens skritt, så att den skrittar med övertramp och aktivt tar sig framåt och rör på huvudet upp och ner, i stället för att bara masa sig fram med myrsteg?

Mvh,
Frida Läs svaret

Kommentarer

"Min häst smiter in på dubbla spår"

Hej!

Jag har en halvblodsvalack på 10 år som jag sliter mig gråhårig på... Han har så svårt att spåra och smiter allt som oftast in på dubbla spår. Har du några bra tips till mig? Vi har inga speglar att titta i och ta hjälp av, utan jag måste vara på min vakt och känna var han är, och tyvärr så är han snabbare än mig...
Mycket tacksam för hjälp!

Mvh,
Josefine Läs svaret

Kommentarer

Häst som reser sig, backar och inte går framåt

Hej!

Om min nu 6-åriga valack efter Campari M bockar och reser sig, backar och inte går framåt när han kommer in i stress- eller panikzon, vad ska jag göra då? Nu brukar jag leda honom runt i en volt och försöker att inte göra så stor sak av det hela, men obehagligt blir det för han är 177 cm hög.

Han är fin att rida när han får gå i ridhus. Jag har långt till ridhus så vi rider mest i terräng, då skyggar han för det mesta. Jag linlöper alltid innan jag sitter upp. Beror det på åldern eller aveln eller på min okunskap? Läs svaret

Kommentarer

Om unghästens form

Hej!

Det verkar finnas många teorier och trender kring hästens form. I vilken form anser du att man bäst bör rida unghästar i olika åldrar?

Hälsningar,
Anna Läs svaret

Kommentarer

"Min häst går i överilat tempo"

Hej Bo!

Jag har en 8-årig halvblodsvalack som gärna går i ett lite överilat tempo (inte i skritt), han blir framtung och går på bogarna. Hur ska jag få honom stark och i balans att bära sig själv bättre?

Mvh,
Maria Läs svaret

Kommentarer

Häst som rusar iväg i galoppen

Hej Bo!

Jag har haft min häst i två månader nu, han är 10 år. Han kunde inte särskilt mycket när han kom men har bra kapacitet. Han funkar bra i skritt och trav, problemet kommer när jag ska galoppera. Han tar inte skänklarna i fattningen och när han väl fattar så biter han sig fast i bettet och kör ner huvudet och bara "skenar" (han har så stor galopp så man har inte en chans att sitta emot).

När han lägger sig på så där tappar han bakbenen och blir jättelång och kan inte samla sig. Vad ska jag göra? Det är en underbar häst som kan bli mycket fin. Men jag vet inte riktigt hur jag ska göra på vägen...

Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Ponny som reagerar dåligt på hjälperna

Hej!

Jag har ett åttaårigt ponnysto som jag har haft i cirka fyra månader. Hon funkar bra men problemet är att hon ibland tar tid på sig att reagera för hjälperna. Men när hon har kommit igång kan hon hålla ett ganska bra tempo. Hur ska jag göra för att få henne mer känslig för skänkeln? Jag rider aldrig henne med sporrar utan i så fall bara med ett allroundspö. Finns det några bra lydnadsövningar?

Mvh,
Undrande hoppryttare Läs svaret

Kommentarer
128 träffar Sida: första  föregående 1 ... 11 12 13 

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar