Frågor och svar med Bo Jenå

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


128 träff(ar)

Hästen rinner iväg – hur rids en korrekt halvhalt?

Jag undrar hur man ska få till en korrekt halvhalt? Hur börjar man med att lära hästen halvhalter – är det en hel övergång till att börja med eller vad? Jag förstår det som att man ska tänka nästan som att man ska sakta av, är det korrekt? Har du förslag på någon bra övning för just korrekta halvhalter?

Inte minst har jag svårt inför hörnpasseringar, där min häst ofta rinner iväg utan att lyssna på min förhållning. Särskilt på tävling är detta svårt, då jag inte riktigt känner att jag har full koll där man kan slappna av mellan rörelserna.

Läs svaret

Kommentarer

Testryttare innan dressyrklass?

Hej! Jag har varit på en del internationella tävlingar där det ibland har ridit en ryttare före klassen, utom tävlan, som någon typ av testryttare. Varför gör man så? För att se så att domarna inte spretar för mycket i bedömningen, eller kanske för att testa systemet för resultatrapportering?

Min klubb kommer att anordna en större dressyrtävling och är lite intresserade av att använda oss av en testryttare. Vi har haft tävlingar tidigare där det har skiljt väldigt mycket på bedömningarna. Är det tillåtet att använda testryttaren på det sättet, och för domarna att diskutera bedömningen innan den riktiga klassen startar? Finns det några regler att hålla sig till?

Är mycket nyfiken på svaret!

Läs svaret

Kommentarer

Häst som går emot handen i övergångar – vad göra?

Hej! Jag har en fråga om övergångar mellan trav och galopp. Min häst tar upp huvudet precis i fattningen och går emot handen precis i avsaktningen. För att sätta de där sista viktiga poängen är jag väldigt tacksam för tips och råd.
  
Mvh,
MG Läs svaret

Kommentarer

Häst som byter i den förvända galoppen

Jag har en fråga om förvänd galopp. Min häst är rutinerad och har gått 1,40-hoppning samt någon lägre dressyrklass, men är välutbildad även i dressyren. Problemet är i vänster varv, när hon ska gå förvänd åt höger, alltså i höger galopp.

Övningen jag gör är en mjuk båge/snett igenom, jag försöker sedan hålla kvar galoppen åt höger. Men hon byter nästan alltid direkt när vi kommer till staketet, jag spänner mig och lyckas inte hålla lugnet i sitsen utan rider på för mycket. Kanske ändrar jag vikten och vips har hon bytt. Fina byten i och för sig, men inte riktigt tanken där ju!

Hur ska jag göra, har du någon annan övning? Och det är som sagt endast när hon ska gå förvänd i vänster varv det händer...

Läs svaret

Kommentarer

Ryttarövning för avslappnade axlar och överarmar

Hej! Jag har ett problem med min sits som jag hoppas att du kan hjälpa mig med. Det är nämligen så att jag spänner mig i armarna och axlarna när jag rider, vilket hämmar både mig och hästen att prestera. Det är stor skillnad på takt och rytm när jag väl får till avslappningen, men det är jättesvårt. Hur kan jag träna detta? Läs svaret

Kommentarer

Svårt att hitta motivationen i uppvärmningen

Jag har en dressyrhäst som jag rider till och med LA på. Det jag har tänkt mycket på den senaste tiden, när motivationen inte har varit på topp, är hur jag värmer upp inför ett pass. Hur tycker du att man ska tänka där? Det blir liksom bara att jag skrittar fram längs fyrkanten, joggar fram på lite längre tygel och galopperar något varv i fältsits. Hur ser en optimal värmning ut enligt dig, vad är syftet med värmningen och hur ska jag komma ifrån fyrkantspåret och volterna? Läs svaret

Kommentarer

Så lär du hästen att göra halt

Hej,
  
Min häst har svårt att göra halt och jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att träna det. Jag har inget ridhus, så jag kan liksom inte "rida tills det tar stopp", som någon har tipsat om. Jag har försökt att träna lite på backen, och innan varje ridpass går jag något varv och gör halter från marken (utan att dra i tyglarna). Men när jag hoppar upp funkar det inte alls. Och vad gör man om en häst hela tiden drar in mot mitten av ridbanan?
  
Mvh Johanna Läs svaret

Kommentarer

Unghäst som "ramlar" in till mitten

Hur ska man tänka med en unghäst på 4 år som i höger varv trillar in mot mitten samt har svårighet att forma sig i höger sida. Han vill gärna gå som en "banan" till vänster samt att han vid avsaktningar i höger varv skjuter ut rumpan till höger. Han är kroppsligt lite efter och har sedan han blev inriden som 3 åring gått på lösdrift för att få växa ikapp och är nu endast riden i 1 månad. Läs svaret

Kommentarer

Hästen har tappat allt – hur kan man hjälpa den tillbaka?

Hej!
  
Jag har en halvblodsvalack som är född 2007, jag har haft honom sedan han var sex månader. Men då skolan tog tid valde jag att placera honom hos ett försäljningsstall.
Jag tog hem honom igen efter några månader då det inte fungerade, men nu har jag fått problem med honom. Han gick i superfin form, hoppade allt och gick fram överallt. Nu är han näst intill skänkeldöd, rädd för allt och springer och slår med huvudet. Han kickar mot skänkeln om man lägger lite krav på honom och det gäller att hålla rätt läge på tygeln - för han kan mycket väl hoppa rakt upp och stegrar emellan åt.
Han är genomkollad och ingen hittar något fel på honom, men det tar lång tid för honom att slappna av. Vad kan det vara för fel? Kan en häst förändras till det motsatta på bara några månader? Känns som att jag får börja om från grunden igen.
  
Mycket tacksam för hjälp!
Mvh Josse Läs svaret

Kommentarer

Varför funkar inte framåtbjudningen?

Hej!
  
Jag har en fin och lyhörd häst som fungerar väldigt bra i dressyren, med allt förutom framåtbjudningen. Hon lyssnar och går i fin form, och försöker göra allt jag ber om så bra hon kan. Men jag skulle behöva mera energi i steget för att kunna börja samla upp henne och lära henne svårare saker.
  
Hon går inte tillräckligt bra mot tygeln, så när jag tar en halvhalt saktar också farten vilket jag inte vill. Det är en väldigt följsam, mjuk och trevlig häst att rida annars. Jag undrar om du har några tips på övningar (försöker med mycket övergångar för att hålla henne alert) - eller fodertips för att få lite mera go i henne?
  
Tacksam för svar!  
Med vänlig hälsning
Sofie Läs svaret

Kommentarer
128 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 13 nästa  sista  

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar