Frågor och svar med Bo Jenå

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


128 träff(ar)

Hur mycket ska "tygeln glida ur handen"?

Jag ska starta debutant fälttävlan snart och den här gången är det ett för mig helt nytt dressyrprogram som ska ridas. I ett moment ska jag under lättridning låta tygeln glida ur handen. Hur mycket ska den "glida"? Ska jag länga ut tygeln helt, halvt, eller bara länga formen? Så här lyder texten i dessyrprotokollet: H Arbetstrav EBE Ett varv på mittvolten (20 m diameter); lättridning och längning av hästens form genom att låta tygeln glida ur handen. Läs svaret

Kommentarer

Hur får vi rundare galopp?

Hej!
  
Jag har egentligen två frågor/problem som jag behöver hjälp med. Hästen jag har är sex år gammal och ligger på utbildningsnivå LA. Första problemet vi har är att hon lätt blir för kort i sin galopp. Hon sätter ner sina framben för fort, främst i samlande rörelser och när hon blir spänd - som på tävling. Hur ska jag jobba henne för att få henne att ta större och rundare galoppsprång, utan att öka tempot?
  
Det andra problemet vi har är att vi har påbörjat slutor och öppnor, varav hon då tappar bjudningen. I galoppen fungerar det bättre, men då blir hon som sagt spänd och kort i sin galopp. Öppna i trav fungerar bra, men när jag ska göra sluta så blir hon seg och kort i traven. Det går bättre om jag har ett spö i handen, men jag vill att hon ska ha framåtbjudning för mina skänklar.
Några tips på hur hon ska få framåtbjudning i travslutorna? Mycket tacksam för svar!
  
Med vänlig hälsning
Alexandra Läs svaret

Kommentarer

Hur träna övergång från galopp till skritt?

Hej! Jag tränar övergångar mellan galopp och skritt. Skritt till galopp är inga problem, men just ner till skritt igen har jag problem med. Det kommer alltid in något travsteg, alternativt blir det för abrupt. Då gör jag ändå halvhalter.
Har du några tips? I vilket moment bör jag ta ner hästen i skritt? Har provat mig fram lite, men har inte fått in snitsen. Läs svaret

Kommentarer

Så passar du in ett kandar

Hur passar man in ett kandar? Vad ska man tänka på när man passar in det? Vilket är det vanligaste felet du ser när man använder kandar? Läs svaret

Kommentarer

Hur komma åt det yttre bakbenet?

Jag rider en ganska stor omusklad häst som framför allt blir väldigt "gunghäst" i ena varvet men inte det andra. Han är väl framme på bägge tyglarna men går emot ytterskänkeln i höger varv. När jag tittar på filmer ser jag att ytterbenet i galoppen hela tiden ser lite futtigt ut, han trampar under sig väl med inner medans ytter bak ser väldigt "kort" ut. Jag jobbar mycket med skänkelvikningar och öppna men kommer inte åt yttre bak riktigt. Hjälp! Läs svaret

Kommentarer

Hur bygga upp ojämnt musklad häst?

Hej Bo! Jag har en fyraåring som har varit halt på grund av spiktramp, men som nu har blivit bra igen. Problemet är att hon är ojämnt musklad över kors och rumpa och svag i den ena sidan. Bäckenet är aningen ojämnt på grund av felbelastning under en tid. I övrigt är hon fin och färdig i kroppen, och självklart kollad hos veterinär.
Har du något tips om bra, försiktig träning för att bygga upp mitt sto igen - för en hållbar och jämn häst? Det är ett mycket rörligt sto med ljus framtid inom dressyren och jag vill göra allt jag kan för att hon ska kunna bli en hållbar tävlingshäst.

/Mycket tacksam för svar Läs svaret

Kommentarer

Hur få ordning på handställningen?

Jag har ett stort problem med mina händer i ridningen. Jag behöver tips för hur jag ska tänka för att hålla dem stilla, framför mig och ihop. Jag har en tendens att det blir mer cykelstyre. Vad ska jag göra och vad kan jag tänka på?
Läs svaret

Kommentarer

Hur länger man traven utan att öka takten?

Hej! Jag söker tips på hur jag länger stegen i traven utan att samtidigt öka takten. När jag har min häst på tygeln och försöker få henne att länga stegen travar hon bara snabbare. Om jag däremot trycker på lite när hon har långa tyglar får hon en helt fantastisk trav där hon verkligen sträcker ut. Så jag vet att den finns där. Men hur kan jag få fram den även när jag rider henne i form?
  
Hälsningar Joanna Läs svaret

Kommentarer

Hästen lyssnar inte på förhållande hjälper – vad göra?

Hej!
  
Jag rider ett fantastiskt, åttaårigt sto som jag har problem med att få att lyssna på förhållande hjälper. Hon är frisk och har bra fysik.
Överlag är hon väldigt känslig och full av energi, har lätt för att "hitta på" saker. Råkar jag bli kvar i handen lite för mycket (långsam) hänger hon sig på och nästan ökar framåt som ett tåg, sen är det praktiskt taget kört att få henne att lyssna. Hon blir stark och ångar på.
  
Jag rider med vanligt tredelat bett. Mitt problem är att jag lätt hamnar i en ond cirkel där jag gör för mycket med händerna. När jag förhåller med säte och skänkel för att möta upp med tygeln ökar hon direkt, som svar på säte och skänkel, och jag får inget bra svar för tygeln. Det kan ta en halv långsida innan hon lyssnar.
Jag är noga med att inte segdra utan gör små, snabba förhållningar. Det tar emot att ta i och sätta henna på rumpan, men är det det som kan behövas (under förutsättning att det inte är något som är fel på henne)?
  
Jag tragglar mycket med halter och övergångar. Det funkar bra, men efter ett tag är det som att hon tröttnar och slår dövörat till. I övergång trav-galopp kan hon bli väldigt stark. Kan det vara så att det är ett sätt för henne att komma undan att samla sig för att hon inte är tillräckligt stark. Och tycker att det blir jobbigt därför?
Tips på effektiva övningar som kan hjälp att komma till rätta med detta mottages tacksamt.

Läs svaret

Kommentarer

Hur lära ridtravaren galopp?

Hej Bo! Vi har ett varmblodssto på 8 år, med mycket motor och som har lätt för att stressa upp sig. Hon är aldrig startad i trav, men förre ägaren tränade henne som att hon skulle bli travhäst fram till hon var fyra år och sedan dess har hon lullat omkring i skogen enbart. Vi tog över henne i mars i år, och jag har utbildat henne vidare, så nu kan hon några av grunderna i dressyr. Hon är otroligt känslig för alla hjälper. Men även fast hon kan fatta galopp i båda varven, så rusar hon som den värsta jetmotorn varje gång vi ska galoppera och sen går den inte att få henne i ett bra arbetstempo igen. Vad gör vi för fel och vad kan vi göra istället? Vad gör man med en häst som stressar upp sig så fort hon inte förstår vad man menar och hur ska vi få henne att lugna ner sig? Hon älskar att lära men jag är rädd för att vi inte förstår varandra. Det är ingen som tror att hon är en f.d travhäst när de ser henne, för hon är otroligt följsam, lättsam och arbetsvillig. Men galoppen får vi inte till. Hjälp snälla :) Mvh/Ditte och Valetta Läs svaret

Kommentarer
128 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 13 nästa  sista  

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.