Frågor och svar med Bo Jenå

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


128 träff(ar)

Vad är viktigast när man rider kür – teknik eller känsla?

Hej Bo!
  
Ovanlig fråga kanske, men jag undrar över det här med kür. Jag ska skriva ett projektarbete där frågan är: vad är viktigast vid bedömning av kür – det tekniska utförandet i takt med musiken eller känslan som ryttare och häst förmedlar tillsammans till publiken? Alltså om man ser det som en dansare som utför sin dans tekniskt utmärkt eller som förmedlar känslor som ger publiken gåshud?
 
 Om man nu anser att det är tekniken som är viktigast, varför har man ens bedömningssporter om det inte är publiken som ska bli tillfredsställd? För någon månad sedan såg jag Andreas Helgestrand på Blue Hors Matiné rida ett kürprogram från Aachen 2006. Jag blev mycket tagen när jag såg honom rida sin häst, han förmedlade en sådan känsla till publiken. Det var till och med så att kommentatorerna sa ”vilken ära det är att få ha sett denna kür!”.
  
Jag var nästan helt säker på att han skulle vinna men han kom trea tror jag, och vinnaren – Anky van Grunsven – hade inte alls samma känsla i sin ridning. Underbart utfört av båda två, men dansken hade definitivt mer känsla och djup i sitt framförande. Det var just därför som jag ville ta reda på mer! :)
    
MVH Madde Läs svaret

Kommentarer

Hur få eftergift i båda varven?

Hej! Jag har en D-ponny som är svår att forma i högervarvet. Hon skjuter in bogen i hörnet och har ingen bäring och eftergift på högertyglen. Vad kan jag göra och vilket bett är bäst att använda ? Hälsningar Mette Läs svaret

Kommentarer

Hästen förstår inte vad en öppna är

Jag har en unghäst som jag köpte för snart ett år sedan och som är ganska dåligt grundriden, han är sex år och förstår inte alls vad sidvärts/öppna/sluta är. Hur ska jag göra i början för att han ska förstå vad jag menar? Och hur tidigt kan man börja med kandar? Jag rider honom idag på vanligt träns men har fått tips om att rida på kandar i stället... Läs svaret

Kommentarer

Hur lär jag hästen att inte korsgaloppera efter bytet?

Hej! Jag har ett sjuårigt sto som har väldigt svårt för galoppombyten. Oftast blir det korsgalopp när jag försöker byta galopp. Hur kan jag göra för att lära henne galoppombyten?
  
Mvh Lina Läs svaret

Kommentarer

Hur hittar jag ett bett för häst med orolig mun?

Jag har ett äldre dressyrsto som är utbildat till svår klass, på grund av hennes ålder och min kunnighet rider jag endast grunder just nu, dels för att få lära känna hästen eftersom att jag bara har haft henne i ett halvår, dels för att hon är äldre.
 
Mitt problem är att jag inte har hittat ett bett som hon är nöjd med. Jag var till ATG-kliniken och kollade tänderna i maj, då jag redan då tyckte att hon var krånglig i munnen, men tänderna och munnen var helt felfria. Jag passade på att fråga veterinären vilka bett hon rekommenderade så i dag rider jag med ett smalt tredelat eggbett och ett smalt vanligt tredelat bett, eftersom hon har en såpass fin och känslig mun. När jag skrittar fram är det inga problem alls, men så fort jag börjar att plocka upp henne så biter, tuggar hon, tar ut tungan och krånglar hela tiden med munnen.
  
Jag använder vanlig aachennosgrimma och snokrem för att stänga igen munnen så gott det går (jag tycker att det går att få ihop munnen betydligt mer än när jag har testat remontgrimman). Jag har fått hjälp av en utbildad tränare som har tipsat mig om att rida fram henne ordentligt innan jag börjar arbeta henne och det fungerar bättre, men även när tränaren rider henne och får igenom henne så krånglar hon fortfarande lika mycket. Jag själv är väldigt mjuk och still i handen eftersom jag märker att hon är väldigt känslig i munnen.
 
Att hon är äldre kan innebära att hon har lärt sig att komma undan genom att krångla med bettet, men det känns inte rättvist mot henne att rida henne på bett hon eventuellt inte tycker om. Därför vänder jag mig hit för att höra om någon med mer erfarenhet kanske har en aning om vad det kan bero på och om jag kanske kan prova något annat bett. Jag vill dock endast använda bett enligt TR eftersom att jag vill kunna tävla med henne.
 
Jättetacksam för svar!
MVH J

Läs svaret

Kommentarer

Ponnyn tar bettet i galoppfattningen

Hej!  Jag har ett femårigt D-ponnysto. Hon reds in förra sommaren och reds då två-tre månader, sedan gjorde hon ingenting på hela vintern innan vi köpte henne i maj. Vi har ridit henne sedan dess men har tagit det ganska lugnt. Nu hoppas hon en gång i veckan, rids på banan ett par dagar och ut i skogen ett par dagar per vecka. Hon är känslig, pigg och framåt och jag upplever henne som arbetsvillig.
 
Problemet vi har är galoppen, för så fort man gör fattningen bara kastar hon sig iväg och tar bettet, hon blir stressad och svår att rida. I skritt och trav är hon fin, då har man nästan inget i handen och hon lyssnar fint. Vi tränar mycket övergångar skritt-trav-skritt, det fungerar bra och jag tänke att om jag gör många fattningar stärker hon sig och det skulle bli bättre. Men när hon bara stressar och rusar iväg blir det ju liksom aldrig något bra av det. Hon har stor galopp och orkar inte bära sig där än.
 
När hon travhoppar och sedan landar i galopp är hon lite bättre, men tar fortfarande bettet och drar iväg lite. Vi har tränat fattningarna på samma ställe på ridbanan och nu räcker det att hon närmar sig hörnet så stressar hon upp sig. Vad ska man göra? Vill inte ta för mycket i henne, men det är svårt att låta bli när hor drar iväg. Tack på förhand.

Läs svaret

Kommentarer

Hur övar jag längningarna?

Hej!
 
Har du några tips på övningar jag kan göra för att få igång min häst i längningarna på diagonalerna? Ibland kan han länga några steg, men han orkar aldrig hela vägen. Hur bör jag rida för att få honom att länga?
 
Tack på förhand,
Stina Läs svaret

Kommentarer

Hur fångar man upp mellanskritten?

Hej! Min elvaåriga valack e. Weltman har i många avseenden en bra skritt; den är ren, taktmässig, har ett bra övertramp med mera. Men nu har vi kommit fram till ett problem som jag vet att många ryttare med hästar som skrittar stort har. I den ökade skritten vill han gärna bli lite lång och bara trampa på framåt i stället för att gå igenom ryggen. Det gör ju att han blir svår att fånga upp i mellanskritten. Går man på honom lite för mycket med skänkeln så taktar han i stället för att ta skänkeln på det sättet jag vill; för att ta i mer bakifrån. Har ni några tips på bra övningar eller knep? Läs svaret

Kommentarer

Ponnyn går bra på graman – då är den väl inte farlig att använda?

Hej experterna!
 
Jag har en fråga angående gramantygel. Jag har en ponny, en B-ponny på 14 år. Jag har nu börjat rida lite med gramantygel på honom, har ridit med graman innan på många andra hästar. Det funkar bra på min ponny och han verkar trivas och vara nöjd med den. Han går även väldigt fint och jag finner inget dåligt med att rida med graman ibland. Visst, man behöver inte nöta varje ridpass med en graman, men någon gång ibland bara.
 
Vad tycker du/ni om det? Bra eller dåligt? Har fått några dåliga kommentarer på min blogg från personer som inte tycker att jag borde använda graman. Så nu undrar jag vad ni tycker, och om jag kan fortsätta att rida med graman på min ponny. För de lär väl inte ta någon skada av att man rider med graman lite ibland?
 
Tacksam för svar :)
Läs svaret

Kommentarer

Hur lär jag min häst riktiga galoppfattningar?

Hejsan!

Jag rider nu en ung nordsvensk och vi har lite problem med galoppfattningen, han är inte utbildad för fem öre men han försöker förstå och ibland tar han rätt galopp av fattningen men oftast behöver jag ha "draghjälp" och när han kommit upp i galoppen får han ibland för sig att galoppera på tvären in i mitten.

Jag undrar mest om det finns något bra sätt att lära honom ordentliga galoppfattningar och om det är farligt för honom när han studsar på tvären?


Läs svaret

Kommentarer
128 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 13 nästa  sista  

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar