Frågor och svar med Emelie Brolin

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

12 träff(ar)

Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse

Hej! Jag känner mig lite vilsen med min plan för mig och min häst nu när alla tävlingar är inställda. Vad har du för råd att ge, hur ska man tänka i träningen?

Innan har man ju haft tävlingarna som delmål, men nu är jag helt "lost" med vad jag ska träna på. Hur lägger du upp en plan för varje häst, även utan tävlingarna som delmål på vägen?

Jag behöver verkligen tips för att hitta tråden, nu när hela tävlingssäsongen är satt på paus. Vi tävlar i vanliga fall på Lätt A-nivå, hade tänkt debutera Medelsvår C till sommaren. Hur ska jag tänka?

Läs svaret

Kommentarer

Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?

Hej! Jag undrar lite kring argumenten mot att rida dressyr bettlöst. Jag har mötts av kommentarer från tränare att man inte kan rida dressyr utan bett. Finns det verkliga hinder? Tänker utifrån att det faktiskt inte är möjligt att rida hästen i rätt form bettlöst, eller finns det någon annan anledning?
  
Jag har ett halvblod som trivs fantastiskt bra när jag rider bettlöst, jag använder indian hackamore (nosdelen ser ut som på repgrimman). Så jag blir intresserad av vad som ligger bakom tankarna med att rida dressyr med bett.

Läs svaret

Kommentarer

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?

Hej! Jag har en välutbildad dressyrvalack på tio år. I sommar har vi tävlat framgångsrikt i Lätt A och nu till hösten är siktet inställt på Medelsvår C. Jag har så klart en bra tränare som hjälper mig, men vill gärna ha dina funderingar kring hur stort steget är.
  
Vad ska jag tänka på i träningen inför första starten, vad krävs mer i formen hos hästen i jämförelse och är det något annat du brukar tänka på när man tar klivet upp i klasserna? Jag tänkte starta en eller två Medelsvår C i höst och sedan gå ner till Lätt A igen till våren. Vad tror du om det? Är det några specifika svårigheter jag måste träna mer på?
  
Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Häst som inte går fram för skänkeln

Hej! Jag har en sjuåring som är riden ungefär ett och ett halvt år. Hon har verkligen fint steg, hoppar jättebra och är en kanonpersonlighet, men... Jag får henne inte alltid fram för skänkeln. Speciellt inte när det är nya saker, tävling och så vidare.
  
Vi jobbar mycket på att hon ska gå fram för lätta hjälper och hon går fram, men inte "äkta". Har du tips på hur jag kan få henne till att bjuda ärligt? Hon är fortfarande orutinerad, men jag vill gärna få detta på plats innan vi går vidare med utbildningen.

Läs svaret

Kommentarer

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Hej! Jag har problem med ökningarna i traven. Jag känner inte att min häst kan hålla sig i balans, detta beror nog på att jag inte har styrkan i sitsen. Hur sjutton ska jag kunna sitta ner när det skumpar så mycket?

Hur ska jag träna mig själv och min häst för att kunna sätta bättre ökningar? Har du tips på övningar?

Läs svaret

Kommentarer

Viktigt att vara konsekvent när du lär hästen att bjuda framåt

Hej hej! Jag tror att jag har ett problem som är ganska vanligt. Min häst är inte riktigt framme för skänkeln. Hur jobbar du med detta? Vad ska jag tänka på när jag jobbar med problemet?
  
I nästan alla dressyrprotokoll får jag omdömet att ”hästen bör vara mer framme för skänkeln”. Till saken hör att hon ”dör” lite när vi kommer innanför staketen, och i och med att hon inte är framme innan vi går in blir det ännu svårare att rida fram inne på banan.
  
Vilka övningar rekommenderar du? Jag gör redan nu ett varierat arbete, i skogen är hon väldigt tittig och jag upplever inte att hon går fram för mina hjälper ens där.

Läs svaret

Kommentarer

"Många rider fram för länge"

Hejsan Emelie! Jag undrar lite om framridning. Jag får ofta höra att jag rider fram för länge, brukar sitta upp en timme innan jag ska in på banan. Jag är inte så rutinerad och vill gärna ha god tid på mig att hinna dricka vatten, ta på kavajen, sadla om och så vidare. Aktiv ridning blir det kanske sammanlagt 45 minuter. Är det för länge? Hur tänker du? Och vad gör du med dina hästar på framridningen?
  
Fokus för mig har alltid varit att få min häst avslappnad. Men det kan ta en stund så då hinner vi inte med några krumelurer som så många andra verkar fokusera på. Vad prioriterar du och hur skulle du lägga upp en framridning på en ganska rutinerad häst men med en orutinerad ryttare, där hästen är lite spänd och ibland har svårt att komma till arbete med benen under sig och avspänd i ryggen…

Läs svaret

Kommentarer

Träna galoppfattning där det är enklast för hästen

Hej, jag rider ett något nättare kallblodssto som också går på ridskola. Hon har otroligt lätt för att gå i form, även för de mindre rutinerade ryttarna, i både skritten och traven. Stoet har lätt för det mesta, utom just galoppfattningarna.
  
Vid galoppfattningen börjar hon i stället rusa tills hon hamnar i galopp, efter cirka tre vingliga och rusande galoppsprång är hon sedan hur lätt som helst att reglera i tempo. Men hon orkar däremot inte bära sig riktigt. Vad finns det för övningar som kan stärka henne i galoppen och som kan göra att vi får till bättre galoppfattningar?

Läs svaret

Kommentarer

Så lär du hästen att byta galopp

Min häst har blivit riden i ungefär två år. Hon är samarbetsvillig, går fint i form i alla gångarter, är lätt i munnen, känslig för hjälperna och bara superrolig att rida. Men, hon byter inte galopp. Hur mycket vi än övar och tragglar så byter hon inte. Hon bryter alltid av till trav innan hon byter. Om jag inte bryter av till trav och fattar ny galopp så galopperar hon på i fel.
  
I hoppningen är ju detta så klart ett problem. Vi får aldrig bra flyt om jag måste sakta av eller rida runt i fel galopp. Jag har prövat "allt". Har fått hjälp av tränare utan resultat (får bara höra att vissa hästar gör så), har prövat alla olika övningar jag kan komma på och har haft stort tålamod.
  
Vi kommer aldrig vidare om jag inte får henne att byta! Hon har bytt till korsgalopp två gånger när vi har hoppat. Men inte mer än så. Hästen är kollad i ben och rygg etcetera, men utan anmärkning. Tacksam för tips!

Läs svaret

Kommentarer

Ponny som stegrar och slänger sig

Hej! Min ponny är väldigt tittig när jag rider och flyger i luften för allt hon ser, hon har varit sån hela tiden ända sedan vi fick henne. Hon har börjat resa sig också för många saker, och har slagit runt en gång. Nu har jag helt slut på idéer vad jag kan göra åt saken och för att få henne lugn. Snälla, hjälp!

Läs svaret

Kommentarer
12 träffar Sida: 1 2 nästa » sista » 

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder
Hur lär man hästen hoppa stort vatten?
Kraftig reaktion på influensavaccin
Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Jessica Nordins favoritövning
Vad är "snoppstenar"?

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.