Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som går över i passgång när den skrittas

Hej!

Min häst börjar passa när man ska arbeta henne i skritt. Hon passar inte när man ger henne lång tygel. Går detta att bli av med? Eller är det helt omöjligt? Hur ska jag arbeta för att få bort denna gång?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Passgång kan var mycket svårt att bli av med. Några saker är dock grundläggande. Det är viktigt att hästen är avspänd. Du ska inte vara för rädd att jobba skritten. Träna gärna sidvärts, det vill säga flytta hästen undan för inner skänkel när den börjar passa.

Träna på att ta tyglarna väldigt successivt. Korta dem lite i taget och ge hästen utrymme att kunna skritta korrekt även när du har kontakt. Träna gärna över bommar och i kuperad terräng. Det är viktigt att hästen kan ändra sin steglängd utan att spänna sig.

Det kan också hjälpa att lära hästen att "trampa", det vill säga början till piaff. Se om du har någon duktig i din närhet som kan hjälpa dig att till exempel tömköra hästen. När hästen lär sig piaffera lär den sig också att bruka sin kropp avspänt under samling.

Det är lite olika från fall till fall om det går att förbättra skritten. Jag har haft flera hästar i träning som har haft tendens till pass och som vi lyckats hålla på rätt sida gränsen. Är det dock en utpräglad passgångare från unga år kan det vara näst intill omöjligt.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar