Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som går över i passgång när den skrittas

Hej!

Min häst börjar passa när man ska arbeta henne i skritt. Hon passar inte när man ger henne lång tygel. Går detta att bli av med? Eller är det helt omöjligt? Hur ska jag arbeta för att få bort denna gång?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Passgång kan var mycket svårt att bli av med. Några saker är dock grundläggande. Det är viktigt att hästen är avspänd. Du ska inte vara för rädd att jobba skritten. Träna gärna sidvärts, det vill säga flytta hästen undan för inner skänkel när den börjar passa.

Träna på att ta tyglarna väldigt successivt. Korta dem lite i taget och ge hästen utrymme att kunna skritta korrekt även när du har kontakt. Träna gärna över bommar och i kuperad terräng. Det är viktigt att hästen kan ändra sin steglängd utan att spänna sig.

Det kan också hjälpa att lära hästen att "trampa", det vill säga början till piaff. Se om du har någon duktig i din närhet som kan hjälpa dig att till exempel tömköra hästen. När hästen lär sig piaffera lär den sig också att bruka sin kropp avspänt under samling.

Det är lite olika från fall till fall om det går att förbättra skritten. Jag har haft flera hästar i träning som har haft tendens till pass och som vi lyckats hålla på rätt sida gränsen. Är det dock en utpräglad passgångare från unga år kan det vara näst intill omöjligt.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar