Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Problem med flaxande underskänklar

Hej!

Jag har ett ganska stort problem som främst gäller när jag travar. Mina underskänklar är alldeles för flaxiga och jag är orolig för att min ponny tillslut ska koppla bort dem! Hur ska jag göra för att få stadigare underskänklar?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Viktigt är att du försöker slappna av i benen och inte klämma med lår och knän. Tänk att foten ska fjädra neråt i stigbygeln, att dina ben ska kännas tunga och verkligen hänga utmed hästens sida utan att klämma alls.

För att detta ska fungera måste du ha din häst lätt och framför skänkeln. Hästen måste vara helt självgående, det vill säga när du satt igång i trav ska hästen fortsätta trava tills du säger något annat. Du ska inte behöva klämma för att hästen ska gå.

Du måste lära om din häst att vara känslig för skänkeln. Hur gör du då det? Jo, släpp dina ben och låt dem hänga som spagetti utmed hästens sida. Om hästen stannar då visar det att du i vanliga fall klämmer. Kicka till hästen med skänkeln så den springer fram och sedan tänker du spagettiben igen. Varje gång hästen stannar kickar du till (för att förklara att den ska gå av sig själv) och sedan slappnar du av igen. Upprepa detta så lär sig hästen snart att förstå att dina ben är signaler och ingen klämmotor.

Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar