Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ungponny som har svårt att flytta undan skänkeln

Hej,
 
Jag har en D-ponny som jag började rida in under sommaren 2009. Det mesta går bra, men han har väldigt svårt att flytta sig undan skänkeln. Det går lättare undan höger, men för vänster är det nästan omöjligt. Jag tömkör ganska ofta för att komma åt vänster bak, som han helst inte vill kliva under sig med, och det är inga problem att flytta undan tryck från marken.
Har du några förslag på övningar som kan underlätta och hjälpa mig och min häst med detta?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag rekommenderar alltid att man ska ta hästen på töm. Det gör jag av flera skäl, bland annat för att ryttaren ska lära sig sin häst och hur den ser ut när den brukar sin kropp. Jag gör det även för att eliminiera (ta bort) risken att ryttaren sitter på exempelvis fel ben när en rörelse ska tränas, och på så  sätt gör det svårt för hästen att göra rätt. Den grunden har du ju redan lagt. Din ponny flyttar sig lätt för tryck från marken.

När vi börjar rida den unga hästen förstår den inte vad skänkeln betyder. Vår första läxa som ryttare är att få hästen att förstå att skänkeltryck betyder framåt. Det gäller då att inte klämma, utan att lugnt hålla om och förstärka skänkeln med spö. När hästen förstått den framåtdrivande hjälpen brukar jag ganska snart lära den att skänkeln även kan betyda gå åt sidan.

Jag brukar börja med att vända upp på medellinjen och sedan flytta i "skänkelvikning" ut till den långsida som jag var på väg till, det vill säga i höger varv flyttar jag för höger skänkel så jag kommer ut i samma varv. Du kan tänka att du ska kapa hörnlinjen. Detta gör jag både i skritt och i trav. I början är jag glad för bara lite åt sidan, men efter hand ställer jag större krav.

Du kan även låta någon stå på marken och få hästen att göra en stor framdelsvändning, med dig på. På så vis kan du använda dina hjälper och ändå få hjälp.
I början när du flyttar kan det hända att hästen bara fortsätter rakt fram. Då kan du behöva förhålla kraftigare med tygeln, för att förklara att skänkeln inte betyder fram utan åt sidan. Beröm när du får rätt gensvar, även om det bara är lite grann.
 
Lycka till! 
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar