Frågor och svar med Nina Bengtsson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


174 träff(ar)

Häst som skjuter ut vänster bog 

Hej! En häst som jag rider har börjat med att skjuta ut vänsterbogen i högervarvet väldigt mycket. Han gör detta i trav och galopp, men inte skritt. Detta har jag inte varit med om att han har gjort tidigare, utan det började för några dagar sedan. Han har också blivit väldigt stel i vänstersidan, det går knappt att ställa. Vad kan detta bero på? Och vad kan jag göra när han skjuter ut bogen? Tacksam för svar.

Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag en stressad häst att komma till arbete?

Hej Nina!

Jag har en elvaårig C-ponny som är väldigt pigg, lätt blir stark och som är mycket att ha i handen. Framför allt i galoppen glider hon iväg och det går snabbare och snabbare, utan att jag får igenom några halvhalter. Det som hindrar mycket i träningen är att hon väldigt lätt blir superstressad. Då byter hon till korsgalopp, kopplar bort allt vad hjälper heter och bara studsar.
  
Hur ska jag tänka i träningen med en sådan här häst? Vad är det viktigaste och finns det några bra övningar för att få henne att komma till arbete?
  
Tack för svar,
Lisa

Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar man korrekta halter?

Hej,
  
Jag har problem med att få till bra och korrekta halter med min häst. Hon går antingen ur form eller tar ett steg fram precis när vi har stannat. Hur kan jag göra för att hon ska sluta med detta? Vad ska jag tänka på och finns det några bra tips när man tränar?
  
Tack för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Häst som inte tar stöd på bettet? 

Hejsan,
  
Jag tror att min häst försöker lura mig att han jobbar ordentligt i form. Han knäpper av i nacken och jag känner att jag inte har något i handen, det är liksom tomt där och jag får inget ärligt stöd. Finns det några bra övningar jag kan få hjälp med för att komma ur detta? Hur ska jag får honom att bjuda fram till bettet?
  
Mvh, Pernilla

Läs svaret

Kommentarer

Övningar för att böja respektive ställa hästen?

Vad är det egentligen för skillnad mellan att ställa och böja hästen? Kan du förklara några olika övningar för detta, och i vilket syfte man gör varje grej? Jag har en halvblodsvalack som är svår att ställa igenom, min tränare vill att jag ska kräva mer böjning till att börja med, men vi får inte riktigt till det. Kan du hjälpa mig? Läs svaret

Kommentarer

Vad betyder det att hästen "går på bogarna"?

Vad betyder ”går på bogarna”? Jag tränar för en tränare som inte, på ett pedagogiskt sätt, har lyckats förklara för mig vad det betyder när min häst ”går på bogarna”. Jag förstår att det har att göra med att hästen går i framvikt, eller? Kan du hjälpa mig att definiera detta? Läs svaret

Kommentarer

Så får du hästen bärig i galoppen

Hej!

Jag har precis börjat rida en frieser-/varmblodskorsning på sex år, som bär sig fint både i trav och i skritt. Han är lyhörd och går bra fram för skänken, positiv och otroligt arbetsvillig! Men det är galoppen som är "problemet". Hästen tar fattningarna bra, men sen känns det som att han inte riktigt vet vad han ska göra med benen och bryter av. Galopp ute funkar bra, det känns som att han känner att han får mer "plats" där och kan ta ut steget. Har du tips på stärkande och uppsamlande övningar?

Hälsningar,
Viktoria

Läs svaret

Kommentarer

Så får du en före detta travare att förstå skänkelhjälpen

Hej!

Jag ska ta över en travhäst som aktivt har tränat trav i fem år. Jag har själv ridit in honom och ridit en gång i veckan i två år. Han är fin och lugn i skritten, och har en grym framåtbjudning. Men i traven stressar han rejält och går nästan i passgång. Vi har galopperat några gånger i skogen men har inte haft tillgång till ridbana, förrän nu när jag kommer att äga honom.

Jag hade behövt hjälp med hur jag får skänkelhjälperna att funka utan att han stressar upp sig? De sitter ungefär inget alls, mer än att allt betyder framåt, hur mycket jag än försöker. Jag tror att han kommer bli en underbar ridhäst och jag skulle vilja göra rätt från början,nu när jag ska ha honom som ridhäst på heltid. Tack för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Hur rakrikta vinglig unghäst?

Jag har en SWB-fyraåring som jag siktar på att utbilda hela vägen själv. Just nu är mycket fokus på rakriktning och på att få henne att spåra. Har du någon bra övning? Det hela hänger ju på framåtbjudningen, den är det inget fel på men det känns som att vi båda spänner oss när vi lämnar spåret för att rida på kvartslinjer rakt fram till exempel. Kan du hjälpa oss? Läs svaret

Kommentarer

Svårt med övergång mellan galopp och trav

Hej! Jag har nyss köpt en ponny som har gått upp till FEI, men han har väldigt svårt för övergångar från galopp till trav. Han saktar antingen av till skritt eller samlar galoppen, och om man är snabb med skänkeln direkt efter övergången fattar han samlad galopp igen. Han är väldigt känslig och gör övergången mellan galopp och skritt bara man släpper skänkeln och sträcker upp sig. Hur tycker du att man ska träna galopp till trav-övergångarna? Läs svaret

Kommentarer
174 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 18 nästa  sista  

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina 

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar