Frågor och svar med Pether Markne

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

90 träff(ar)

Det blir tvärstopp i övergångarna

Hej! Jag söker lite träningstips när det gäller övergångar. Min häst är en väldigt känslig dam som samtidigt kan vara väldigt stark, det är svårt att hitta det rätta "dragläget" som krävs för att göra övergången. Övergångarna trav–skritt och galopp–trav blir oftast väldigt abrupta och hon tar förhållningarna lite för bra, så ibland blir det tvärnit.
  
Ett bra exempel kan vara efter en ökad diagonal i galopp och innan hörnet med övergång till trav, där brukar det bli tvärstopp innan vi kan trava vidare. Eller så gör hon sig kortare för varje steg tills hon i princip studsar på stället. Hon går bra fram för skänkeln till handen i övrigt. Tacksam för tips.

Läs svaret

Kommentarer

"Hjälp, hästen puttar mig till vänster!"

Hej! Min häst envisas med att putta över mig åt vänster hela tiden. Det händer nästan bara i galopp och huvudsakligen på rakt spår men även på böjt, oavsett varv. Ibland kan jag uppleva att han går "skevt" också, främst i galopp men även i trav. Vi tränar allsidigt. Finns det några övningar för att träna bort detta?
  
Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Ska man låta hästen vila helt under viloperioden?

Hej! Jag har börjat planera för sommarvilan för min unghäst och jag har några frågor som jag hemskt gärna skulle vilja få hjälp med. Hur lång sommarvila brukar man generellt ge en femårig unghäst? Ska sommarvilan bestå av promenader, skritturer och tömkörning eller ska unghästen bara gå på bete i ett visst antal veckor?
  
Vi planerar att starta några lägre dressyrklasser mot slutet av augusti eller början av september, hur lång igångsättning bör man räkna med?
  
Tacksam för svar.

Läs svaret

Kommentarer

Finns det knep för att göra en vältajmad och korrekt galoppfattning?

När jag lärde mig fatta galopp för 30 år sedan fick jag lära mig att fatta med tillbakadragen ytterskänkel och innerskänkeln vid gjorden. Efter några år förklarade instruktören vid en genomgång hur hästens fotförflyttning i galoppen ser ut och därmed hur hjälpen kom sig.
  
Nu verkar många ha gått bort från detta och man fattar för enbart innerskänkel? Eller har jag förstått fel? Jag har en historik av att fatta fel galopp och undrar om det finns något knep för att minska risken för detta. I vilket moment ska hjälpen ges för att öka chansen till rätt galopp? 
  
Tacksam för lite tips!

Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar man förvänd galopp utan att förvirra hästen?

Hej! Hur tränar man förvänd galopp utan att göra hästen förvirrad? Min häst har haft problem med att fatta rätt galopp tidigare, vilket vi nu har lyckats få ordning på. Om jag är tydlig i fattningen blir det numera ”alltid” rätt galopp. Därför är jag rädd att vi får tillbaka de problemen igen, nu när vi ska börja träna förvänd inför vår debut i LA. Finns det några speciella övningar som är extra bra i sammanhanget? Vi gillar att jobba med bommar, så det vore roligt om det finns någon övning där vi kan använda det.
  
Tack på förhand!
/Margareta

Läs svaret

Kommentarer

Vad innebär ställning respektive böjning?

Hej,
  
Jag har en häst som är relativt liksidig, men som är lite stelare i vänster varv. Vi har jobbat mycket mjukgörande arbete och frågan vad som är att ställa och vad som är att böja hästen har kommit upp. Jag undrar därför vad det egentligen är för skillnad mellan ställning och böjning? Är böjning bara en "överdriven" ställning, och när ska man använda sig av de två olika formerna?
  
Tack för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Hästen blir springig och tappar takten – vad gör jag?

Hej!
  
Jag har ett halvblodssto på fem år som jag har ägt i ett år. Hon är snäll och vänlig, men vi har haft problem med uteridning då hon inte har velat gå från stallet – hon har stegrat och backat, men nu funkar det riktigt bra efter mycket träning. Bland annat promenader vid hand.
  
Jag har nu börjat rida på banan och får hjälp av en tjej, det funkar väl sådär. Hästen är mycket framåt, vilket är bra. När jag skrittar är hon lugn, går med lång hals och är taktmässig. Problemet är när vi ska börja trava, hon blir väldigt springig, det går alltså för fort och jag känner att det är svårt att "styra".
  
Hästen har bra gång, men tyvärr känns det vingligt och obalanserat. Tjejen som hjälper mig tjatar om innerskänkel och yttertygel vilket jag förstår, men jag tycker inte att det funkar för tillfället. Jag vill själv gärna rida mycket lugnare, med halvhalter, så att vi båda blir stadigare och balansen blir bra. Blir själv spänd och orolig när det bara går fortare. Ska man inte vänta tills balansen och takten är befäst, innan man börjar forma henne på volten? Vad tycker du?
  
Mvh Kajsa

Läs svaret

Kommentarer

Häst som är svag i högergaloppen

Hej! Mitt 22-åriga hoppsto har blivit svag i högergaloppen. När jag galopperar på volt tar hon då och då ett jämfotasprång med bakbenen, vilket gör att hon får korsgalopp. Hon rättar sedan själv galoppen. Har jag henne utåtställd på volten, eller rider på rakt spår, uppstår inte detta problem. Hur gör jag för att arbeta bort det och stärka upp henne?
  
Tack för svar

Läs svaret

Kommentarer

Hur förbättrar man hästens bakbensaktivitet?

Hej!
  
Jag har en häst som från början är hopphäst, men som började skolas om till dressyrhäst vid sex års ålder. Hon trivs jättebra med detta och har kvalat till Medelsvår B. Men vi har ett problem och det är hennes bakbensaktivitet, och därmed avslappningen i ryggen och i nacken. Jag tycker att vi har provat allt, från tusentals övergångar där hon gärna springer, till kavaletti som funkar för dagen men inte i längden.

Hon har nu haft kotledsinflammation i ett framben och jag känner ännu mer hur viktigt det är att få henne att lägga mer vikt på bakbenen och mjukna i ryggen. I och med kotledsinflammationen vill jag undvika voltarbete så mycket som möjligt, och gärna även ridhuset då vi båda tycker att det blir lite träligt att rida där dag ut och dag in. Har du några tips?! Hästen är tolv år gammal och har kapacitet för högre klasser, om jag bara kan hitta något sätt att få henne mer bärig och mjuk.
  
Mvh

Läs svaret

Kommentarer

Häst som tar ut tungan i galoppen

Hej! Jag har en ponny på 13 år som jag tävlar dressyr med. Han har börjat med att ibland dra ut tungan åt sidan, nästan som att han ska slicka sig, eller med att slänga med tungan åt sidan. Han gör det oftast bara i galoppen. I vissa fall klapprar han även med tänderna, men det är oftast när han blir spänd och jag tappar stödet.
  
Tungan vet jag verkligen inte vad det beror på och vad jag ska göra åt. Tränset är välanpassat och tänderna är kollade av en duktig hästtandläkare. Vad kan jag ridmässigt göra för att undvika detta? Finns det ens något att göra? Tidigare ägare har aldrig sett att han har gjort något sådant här. Det kommer som sagt oftast i galoppen, både när han är sysselsatt och inte. Läs svaret

Kommentarer
90 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 9 nästa » sista » 

Pether Markne


Pether Markne är A-tränare i både dressyr och hoppning. Mest känd för den stora dressyrpubliken blev han på hingsten Amiral, som tog honom hela vägen till OS. Han är även Malin Baryards hopptränare sedan många år tillbaka. 
Läs mer om Pether här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp, min häst busar och bockar
Ramlat av och är nu rädd för att galoppera
Hur skapa motivation hos hästen inne på ridbanan

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2023

– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden

– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.