Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur ska man tänka i övergången från LA till medelsvår?

Jag har en häst som har gått LA-dressyr i höst, nu satsar vi på att höja oss ett snäpp för att till våren debutera Medelsvår C. Det är alltså mitt mål med vinterträningen – som vi har att jobba för. Vi har inte minst svårt med ökningarna i galopp. Efter ökningarna har jag svårt att ta tillbaka henne utan att det blir vingligt.

Hur ska jag lägga upp träningen tycker du? Vad ska jag fokusera på i första hand? Det är ju det här med formen också, hur mycket skiljer sig LA-formen från Medelsvår C-formen? Vad krävs där?


Pether Marknes svar:

Hejsan!

Jag tycker inte att du nödvändigtvis ska fokusera så mycket på formen. Den kommer att bli något högre när du tränar de mer samlande övningarna som ingår i de svårare programmen, såsom förvänd galopp och skolor.

Det du kan börja göra när hästen är ordentligt igång och uppvärmd, kanske i mitten av ridpasset, är att prova att korta tyglarna och be om mer samling i en högre form – utan att det leder till spänning. Du får inte bli stum i händerna och hästen får inte bli stark i munnen när ni gör det här. Testa några få steg i taget och börja i skritt.
Korta upp tyglarna, kräv att hästen stannar i balans men sätt som sagt inte spänning i den, då går bakbenen så att säga förlorade. Men det är inte i första hand formen du ska fokusera på, den lite ”mindre kostymen” kommer att komma mer av sig självt ju mer du tränar.

Tänk även på att du med en kortare tygel ska ha en lätt och avslappnad kontakt. Fokusera inte så mycket på var hästen har huvudet, det som är viktigt är att du inte tappar kontakten med bakbenen. Se till att hästen får med sig dem, att den trampar på framåt i alla övningar, så att ni inte tappar framåtbjudningen.
Det är bakom sadeln som samlingen kommer, inte i munnen på hästen, samtidigt måste du ju ha kontakten med hästens mun för att kunna samla den. En stadig kontakt på båda tyglarna är som du säkert redan vet A och O för att komma vidare.

Det är ju en del skolor i de svårare programmen, det allra viktigaste när du tränar öppnor och slutor är just att hästen trampar på framåt. Till att börja med kanske du bara rider på diagonalen med lite ställning i nacken på hästen, och att du där känner att hästen trampar på ordentligt bakifrån. Inte förrän du har ett bra tramp utan att göra öppna eller sluta kan du inleda de övningarna. Vi gör också väldigt mycket grunda öppnor och slutor, det är inte exaktheten i rörelsen såsom domaren dömer den som är det väsentliga i träningen, utan att hästen kan göra dem med bibehållen kvalitet och avspänning.

När det gäller svårigheterna du känner i galoppen brukar jag rekommendera att man i träningen lägger in kortare sekvenser av längning. Försök få hästen att sätta sig och korta sig ett par steg, och öka sedan igen. Det är väldigt sällan som vi ökar en hel långsida med någon av våra hästar, även om hästen kan detta. De kan ju öka, öka och öka hur långt som helst egentligen.

Ytterst handlar det om att få hästen alert på dina hjälper. Man vill att den ska ha ett öra bakåt – som lyssnar på dig – och ett öra framåt som så att säga söker vägen. Så fort, eller allra helst innan det så klart, du känner att hästen i längningen går ifrån dig eller tappar balansen måste du vara där och stötta upp.
En annan bra övning är att göra en liten öppna i övergången, där är det dock viktigt att inte bakdelen glider utåt. Ha ytterskänkeln som stöd så att det inte händer. Om du kan få de här kortare övergångarna att fungera i träningen, då borde det inte vara något problem att länga längre sträckor på tävling sedan.
  
Lycka till!
/PetherOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Pether Markne:

Pether Markne


Pether Markne är A-tränare i både dressyr och hoppning. Mest känd för den stora dressyrpubliken blev han på hingsten Amiral, som tog honom hela vägen till OS. Han är även Malin Baryards hopptränare sedan många år tillbaka. 
Läs mer om Pether här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar