Frågor och svar inom Dressyr

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


DressyrHur tränar jag en "spooky" häst?

Hej!

Jag har en ny häst sen 4-5 månader tillbaks. Vi har jättekul tillsammans men problemet är att hon är så himla rädd av sig. Det är en lite äldre häst men hon kan aldrig riktigt släppa omgivningen. Som igår när jag longerar henne. Hon går väldigt avslappnat men var tionde sekund måste hon lyfta huvudet för titta vad som händer längre bort. Givetvis försöker jag ta tillbaka fokus på mig då.

Men det är inte bara fokus som är problemet. Hon kan bli rädd för nästan ingenting. Ser lite spöken här och där. Det konstiga är att hon är väldigt modig såvida jag står och håller läskiga föremål bredvid henne. Hon kan till och med gå över dem även om hon tycker de är lite konstiga. 

Hon får vanligt müsli ca 1 kg. Känns inte som för pigg och får gå i en hyfsat stor hage största delen av dagen där hon bossar runt den andra hästen. Innan var hon ranglåg.

På provridningen var hon lite spooky men då trodde jag det var för hon inte kände mig. Nu tror jag det är hennes personlighet.

Jag försöker tackla problemet genom berömma när hon slappnar av. Vissa mig lugn och självsäker men tycker det måste bli bättre så måste jobba vidare på något annat sätt också.

Vad ska jag göra? Jag börjar verkligen tröttna..


Läs svaret

Kommentarer

Hur lära en ponnytravare att ta galoppskänkeln?

Hej!
Jag har en sexårig ponnytravare som jag försöker utbilda i ridning, speciellt galoppskänkeln. Han har gått dressyrlektioner lite från och till i ca 1,5 år. Har upprepade tillfällen tränat i backar och på sandbana (han fattar galopp ibland). Som många travhästar far han som ett spjut i traven innan galopp. Han tar ofta även ned huvudet och gör några "halv bockningar". Vill få bort det beteendet så han endast fattar på kommando och inte slänger av mig.  Är det något jag kan träna på för att sätta galoppen?


Läs svaret

Kommentarer

Häst som tappat framåtbjudningen

Hej!

Köpte en häst i höstas som gått Msv C och då hade han väldigt svårt att bära sig själv. Han blev gärna låg och tung i formen med bakbenen bakom kroppen och bara sköt på framåt. Min tränare kallar honom för "tygelstyrd" då direkt jag motställer honom i volter så ska han byta varv. Detta är speciellt i vänster varv. Jag ställer höger, lägger på höger skänkel och leder till vänster. Men jag får han inte att arbeta rätt och ärligt mellan skänkel och hand. Jag började jobba med övergångar, halvhalter och rakriktning. Funkade hyfsat en period men nu känns det som att det gått åt andra hållet (med framåtbjudningen). Han har ingen framåtbjudning i skritten och jag känner mig väldigt tjatig när jag måste driva på han vartannat steg. Och när han väl får "framåtbjudning" i skritten så går han med korta och snabba steg, inte de här långa stärkande kliven som jag vill åt. Även i traven får jag inte fram en ärlig framåtbjudning, antingen går han inte framåt (alternativt fattar en väldigt samlad galopp) eller så matar han framåt med långa kliv, bakbenen bakom sig och hela vikten i handen. 

Jag försöker rida varierat med dressyr, longering, uteritt och hoppning. Kan det vara så att vi bara inte lärt känna varandra än? Det är väldigt svårt att förklara mitt problem men du kanske har något tips på vad jag kan göra?


Läs svaret

Kommentarer
417 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 139 nästa  sista  

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.